Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Λεονταρίδη: Οι νέοι στόχοι της Italfarmaco στην Ελλάδα

Η CEO της εταιρείας μιλά στο Euro2day.gr για την παρουσία και τους στόχους του πολυεθνικού ομίλου στη χώρα μας. Πώς σχολιάζει τις πολιτικές του rebate και του claw-back. Ποιες θεωρεί ως απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στο φάρμακο.

Π. Λεονταρίδη: Οι νέοι στόχοι της Italfarmaco στην Ελλάδα

H διευθύνουσα σύμβουλος της Italfarmaco Ελλάδος κα Πόλυ Λεονταρίδη μιλά στο Euro2day.gr για την πολυετή παρουσία του ιταλικού πολυεθνικού ομίλου στη χώρα μας, για τη σειρά φαρμάκων που προσφέρει στους Έλληνες ασθενείς και για την έμφαση που δίνει στο μέτωπο της έρευνας και της ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων.

Επίσης, η CEO της Italfarmaco Ελλάδος σχολιάζει τις πολιτικές του rebate και του claw-back και την τρέχουσα κατάσταση στην εγχώρια αγορά φαρμάκου, ενώ παράλληλα εστιάζεται στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε ο Έλληνας ασθενής να έχει πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζεται.

Κυρία Λεονταρίδη, πώς θα περιγράφατε με σύντομο τρόπο τη δράση του ιταλικού-πολυεθνικού ομίλου Italfarmaco μέσω της ITF Hellas στη χώρα μας κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια;

Η ITF Hellas -θυγατρική και μέλος του πολυεθνικού ομίλου Italfarmaco- από την ίδρυση της, το 1998, έως και σήμερα, εμπορεύεται και προωθεί πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του σύγχρονου ανθρώπου, παραμένοντας αφοσιωμένη στο όραμα για φροντίδα και σεβασμό στη ζωή. Η ευρεία και διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα των προϊόντων της, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη επικέντρωσή της στην υγεία της γυναίκας, αλλά και τις ηθικές εταιρικές πρακτικές αποτελούν τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας της εταιρίας. Η διαρκής έρευνα, καινοτομία και οι σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό portfolio για την Italfarmaco, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων για αρκετούς τομείς, όπως η Γυναικολογία-Μαιευτική, η Ενδοκρινολογία, η αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης, η Νευρολογία και σχετικές παθήσεις, όπως επίσης και η αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων στον τομέα της Ψυχιατρικής.

Η ITF Hellas έχει μία δυναμική πορεία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, όπου και επικεντρώνεται με επιτυχία στη διάθεση και προώθηση στη χώρα μας υψηλής ποιότητας προϊόντων. Ήδη από το 2002 εισήγαγε στην αγορά νέα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στο χώρο της Γυναικολογίας και της Νευρολογίας. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε με νέα σκευάσματα για την οστεοπόρωση, την αναιμία της κύησης, την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Από το 2012 και μετά, παρά τις δυσκολίες στην ελληνική αγορά, ενίσχυσε ακόμη περαιτέρω τη δράση της με περισσότερα νέα προϊόντα στον τομέα της γυναικολογίας, ειδικότερα για την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, τις πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά και στον τομέα της οστεοπόρωσης. Ειδικότερα την τελευταία τριετία, από το 2015 και μετά, εισήγαγε στην ελληνική αγορά νέα προϊόντα για την αντιμετώπιση της έλλειψης της βιταμίνης D, του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης, αλλά και ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (ALS).

Η σταθερή επέκταση με νέα προϊόντα σηματοδότησε μια νέα φάση στην πορεία της εταιρείας και στην δυναμική ανάπτυξη που παρουσιάζει με διπλασιασμό του κύκλου εργασιών μέσα σε μια πενταετία. Επίσης, με την ευκαιρία αυτή επένδυσε σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό, όπου συγκεκριμένα για το 2018 η αύξηση του προσωπικού της εταιρίας άγγιξε το 70%, ενισχύοντας ιδιαίτερα τα τμήματα εμπορίας και προώθησης.

Η Italfarmaco σε διεθνή κλίμακα έχει έντονη ερευνητική δράση. Υπάρχει αντίστοιχη δραστηριότητα στην Ελλάδα και αν όχι σκοπεύετε να επεκτείνετε ανάλογη δραστηριότητα και στην χώρα μας;

Ο όμιλος Italfarmaco επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη σταθερά και σε βάθος χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο το 8%-9% του συνολικού τζίρου επενδύεται σε προγράμματα κλινικών μελετών, με στόχο την ανάπτυξη κι έγκριση αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων φαρμάκων, ώστε να είναι διαθέσιμα σε ιατρούς και ασθενείς. Στόχος πάντα είναι η διάθεση βελτιωμένων θεραπευτικών λύσεων για την αντιμετώπιση ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Το τμήμα Κλινικών Μελετών διενεργεί μελέτες σε πολλούς τομείς, με στόχο την ανάπτυξη νέων μορίων στη θεραπευτική νόσων, όπως οι μυελοϋπερπλαστικές νεοπλασίες, οι νευροενδοκρινείς όγκοι, ή η μυϊκή δυστροφία Duchenne. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και μια κλινική μελέτη σε παιδιά με μυϊκή δυστροφία Duchenne, η οποία έδειξε ότι το Givinostat, ένας HDAC αναστολέας από την έρευνα και ανάπτυξη της Italfarmaco, αποτρέπει την αντικατάσταση των μυϊκών ινών με ουλώδη ιστό σε αυτούς τους ασθενείς. Αποτέλεσμα της κλινικής έρευνας της εταιρίας ήταν και η ανάπτυξη μιας νέας υγρής μορφής ριλουζόλης (riluzole), ως νεκταρώδες εναιώρημα, του TEGLUTIK, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS), προϊόν που πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το TEGLUTIK πήρε πρόσφατα έγκριση και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA στις Η.Π.Α., όπου κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2017.

Η διενέργεια κλινικών μελετών και στην Ελλάδα είναι σημαντικός στόχος για εμάς και σταθερά μέσα στα σχέδια της εταιρίας μας. Συνεπικουρούμενα αυτά τα σχέδιά μας και από την ταχεία ανάπτυξη του κύκλου εργασιών μας, πιστεύω ότι θα ευοδωθούν μέσα στην επόμενη τριετία. Παρόλα αυτά, έχουμε ήδη διενεργήσει μικρής κλίμακας κλινικές μελέτες φάσης 4 πριν από μερικά χρόνια, στον τομέα της Νόσου Parkinson, σε συνεργασία με διακεκριμένους Νευρολόγους στην Ελλάδα, με σημαντικές ανακοινώσεις σε διεθνή Νευρολογικά Συνέδρια. Ειδικότερα για τη διετία 2019-2020 συζητούμε κάποια σχέδια για διενέργεια κλινικών μελετών με τη μητρική μας εταιρία, τα οποία ευελπιστώ ότι θα πραγματοποιηθούν. Δεν έχουν βελτιωθεί όμως ακόμα όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το σχετικό πλαίσιο, τα οποία δημιουργούν δυσκολίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άλλες ανταγωνιστικές χώρες κινούνται πιο επιθετικά στη διεκδίκηση τέτοιων διεθνών κονδυλίων, προσφέροντας ταχύτατες διαδικασίες και ισχυρά φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, οπότε προσελκύουν ευκολότερα ανάλογες επενδύσεις.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εκφράσει σειρά παραπόνων κατά τα τελευταία χρόνια λόγω των πολιτικών του rebate και του claw-back. Ποια είναι η δική σας εμπειρία και γενικότερα πώς αξιολογείτε την κατάσταση στην αγορά;

Οι φαρμακευτικές εταιρίες αποδέχθηκαν και συνεισέφεραν στο μηχανισμό επιστροφών rebate και στο claw-back υπό την πίεση της δημοσιονομικής κρίσης. Θεσπίστηκε ως ένα προσωρινό μέτρο που η φαρμακευτική βιομηχανία υποστήριξε, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν τις θεραπείες τους. Αυτή τη στιγμή, το claw-back από έκτακτο μέτρο με ορισμένη διάρκεια, μέχρι η πολιτεία να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έγινε μόνιμο. Επί της ουσίας είναι μια ακόμη φορολόγηση που κατά περίπτωση ξεπερνά και το 30%. Ο στόχος για το επόμενο έτος θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση και η εφαρμογή όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας. Σημαντικό επίσης είναι να προσδιοριστεί εκ νέου το ύψος της διαθέσιμης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με κριτήρια επιδημιολογικά και νοσολογικά και όχι αποκλειστικά λογιστικό-οικονομικά κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια και η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες και στα νέα καινοτόμα φάρμακα. Η μητρική μας εταιρία έχει εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας στη χώρα μας. Εκτιμώ ότι με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και σταθερού πλαισίου για τη λειτουργία του συστήματος υγείας και με προβλέψιμο επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και θα δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Ποιες νομίζετε πως είναι οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου ο Έλληνας ασθενής να έχει πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζεται;

Τα ζητήματα σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές αντιμετωπίζονται θεσμικά και συλλογικά, απαιτούν δε συλλογικές θέσεις και προτάσεις. Έχοντας θητεύσει ως μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου μας, ΣΦΕΕ, αλλά και ως εταιρία-μέλος του ΣΦΕΕ, έχουμε εκθέσει σταθερά τις θέσεις μας. Όλα τα μεγάλα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από δημιουργικό διάλογο και εκατέρωθέν προτάσεις και διάθεση εξεύρεσης σωστής και λειτουργικής λύσης. Ειδικά για τις απαιτούμενες αλλαγές, θεωρώ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία στα μέτρα που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου από διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν σε ένα δίκαιο περιβάλλον με σχετική προβλεψιμότητα, κάτι που θα στηρίξει την απασχόληση στον Κλάδο, τις επενδύσεις, τη διατήρηση καθιερωμένων και αποτελεσματικών θεραπειών, αλλά και την καινοτομία, όλα τελικά προς όφελος της δημόσιας υγείας και του ασθενούς.

Η έξυπνη διαχείριση πόρων και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελούν καίρια στοιχεία σε αυτό το νέο πλαίσιο, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον προσδιορισμό ενός επαρκούς ύψους δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων, έλεγχο του όγκου πωλήσεων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα αναπτυξιακά σας σχέδια για το επόμενο διάστημα;

Η ITF Hellas έχει κλείσει πλέον δύο δεκαετίες επιτυχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά. Σχεδιάζουμε το μέλλον πάνω σε ισχυρές βάσεις, μετά από μια δύσκολη πορεία, με σημαντικά όμως ορόσημα, με μια ευρεία και διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας με επικέντρωση στην υγεία της γυναίκας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δράση και σε άλλους θεραπευτικούς τομείς. Η εταιρεία σήμερα διακρίνεται για τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό της, το εργασιακό της περιβάλλον καθώς και τις ηθικές πρακτικές της, κάνοντας πράξη καθημερινά το όραμά της για συνεχή φροντίδα και σεβασμό στη ζωή.
Σχεδιάζουμε με προσοχή και λιθαράκι-λιθαράκι το μωσαϊκό των επόμενων 20 χρόνων της εταιρίας, τα οποία ατενίζουμε με αισιοδοξία.

Οι στόχοι και τα σχέδιά μας για το 2020 και μετά επικεντρώνονται στη διασφάλιση των αποτελεσμάτων που κερδίσαμε με πολύ αγώνα όλης της ομάδας της Italfarmaco στην Ελλάδα, αλλά και στη διασφάλιση μιας συνέχειας αυτής της ανάπτυξης με εισαγωγή νέων προϊόντων, επέκταση υπαρχόντων οικογενειών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη από τη μητρική εταιρία πάνω σε προγράμματα κλινικής έρευνας, πιστεύουμε ότι σε σχετικά σύντομο διάστημα θα φέρει ως αποτέλεσμα καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας και σημαντικής θεραπευτικής αξίας τα οποία θα καταλάβουν θέση στις διεθνείς αγορές.

Με βάση την ιστορία μας, τη διεθνή ανάπτυξη της εταιρίας και τα νέα προϊόντα μας προσδοκούμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και της δυναμικής ενίσχυσης της θέσης μας στην ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v