Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Καρανίκας: Περιττές οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Την υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου ανέμενε ο εμπορικός κόσμος αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την κίνηση και γιατί φοβάται «υπερσυγκέντρωση» της αγοράς.

Πέραν πάσης προσδοκίας, χαρακτηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας. Μιλώντας στο Euro2day.gr, αναφέρει ότι ο εμπορικός κόσμος πίστευε ότι η αύξηση θα γινόταν σύμφωνα με το πορτογαλικό μοντέλο, δηλαδή με ένα 4% τώρα και σταδιακά έως το 2022 να ανέβαινε στα 751 ευρώ τον μήνα.

Παρά όμως τον «αιφνιδιασμό», ο κ. Καρανίκας επισημαίνει ότι το επιπλέον κόστος θα το απορροφήσει ο εμπορικός κόσμος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, ενώ ευελπιστεί ότι δεν θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στο επίπεδο της απασχόλησης. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι είναι νωρίς ακόμη να υπάρξουν εκτιμήσεις για το πόσο επηρεάζει τελικά η συγκεκριμένη αύξηση.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκφράζει και τον προβληματισμό του για τις τάσεις συγκέντρωσης της αγοράς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες, τόσο της κυβέρνησης όσο και του εμπορικού κόσμου, για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο, το οποίο πέραν των επιχειρήσεων έχει επιπτώσεις και στον καταναλωτή.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίζει το εμπόριο, επισημαίνει ότι η «μαγική λέξη» είναι ο εκσυγχρονισμός, τονίζοντας ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει «να κοιτάξουν στα μάτια τις εξελίξεις».
Τέλος, με αφορμή τα απογοητευτικά ευρήματα για τις χειμερινές εκπτώσεις, τίθεται υπέρ της τόνωσης του θεσμού, υπογραμμίζοντας ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι περιττές για τη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v