Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερτζάνης: Νέες ευκαιρίες ανοίγονται για τη Space Hellas

Συνέντευξη στο Euro2day.gr του διευθύνοντος συμβούλου της Space Hellas Γιάννη Μερτζάνη. Το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, τα πιθανά εμπόδια του κορωνοϊού και οι νέες ευκαιρίες δράσης και ανάπτυξης για την εισηγμένη.

Μερτζάνης: Νέες ευκαιρίες ανοίγονται για τη Space Hellas

Το 2020 ξεκίνησε για τη Space Hellas με αυξημένο υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων και με προοπτικές για ακόμη καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Ο παράγοντας ωστόσο του κορωνοϊού ενδεχομένως να επηρεάσει τον χρονισμό υλοποίησης κάποιων εργασιών, με αποτέλεσμα ο CEO της εισηγμένης εταιρείας Γιάννης Μερτζάνης να μην είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προβλέψεις.

Αντίθετα, ο κ. Μερτζάνης εστιάζει σε ορισμένους υποσχόμενους τομείς δράσης και ανάπτυξης για τη Sρace Ηellas, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που έχει υλοποιήσει η εταιρεία επί σειρά ετών, αλλά και των εξελίξεων στο ευρύτερο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον.

Μεταξύ αυτών των υποσχόμενων τομέων συγκαταλέγονται οι υπηρεσίες μέσω cloud που πιθανότατα θα αυξηθούν λόγω και του κορωνοϊού, το cyber security, οι κινήσεις για αυξημένες εργασίες στο εξωτερικό και φυσικά το έργο των ταυτοτήτων, το οποίο η εταιρεία του θα διεκδικήσει σε συνεργασία με τη βελγική Zetes.

Με αυξημένο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων σε σχέση με πέρυσι ξεκίνησε το 2020 για τη Sρace Ηellas, με τη διοίκηση της τελευταίας, ωστόσο, να κρατά κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τον χρονισμό της υλοποίησης ορισμένων έργων λόγω του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης: «Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για τη Sρace Ηellas, καθώς καταφέραμε όχι μόνο να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας -αυτό άλλωστε είχε φανεί και από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις- αλλά και να διευρύνουμε σημαντικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών μας, αναλαμβάνοντας νέα έργα που ήδη εκτελούμε ή θα αρχίσουμε να εκτελούμε στο μέλλον. Η επιτυχία μας έγκειται στο ότι ως Sρace Ηellas παρακολουθούμε από κοντά τις ανάγκες των φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στους οποίους εν γένει απευθυνόμαστε και προσαρμοζόμαστε σε αυτές με όλες τις τεχνολογικές μας εφαρμογές. Βοήθησε φυσικά και το γεγονός ότι κάποιοι φορείς που παρακολουθούμε στενά προκήρυξαν έργα σε τομείς που εμείς διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα».

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο κ. Μερτζάνης αποφεύγει να προχωρήσει σε σαφείς προβλέψεις γύρω από τα οικονομικά αποτελέσματα της Sρace Ηellas μέσα στο 2020, κυρίως λόγω των πιθανών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

«Κρατάμε μια επιφύλαξη σχετικά με τον χρονισμό της εκτέλεσης των έργων που έχουμε ήδη αναλάβει ή θα αναλάβουμε μέσα στη χρονιά. Πέραν των όποιων άλλων απρόβλεπτων παραγόντων, η επέκταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια αγορά πληροφορικής για τρεις κυρίως λόγους.

Πρώτον, λόγω ενδεχόμενων καθυστερήσεων στην παραλαβή εξοπλισμού από το εξωτερικό. Δεύτερον, επειδή ορισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι ίσως αναβάλουν για κάποιο χρονικό διάστημα την εκκίνηση επενδυτικών τους σχεδίων στο μέτωπο της τεχνολογίας και τέλος, διότι η όλη δυσλειτουργία που θα προκύψει, ενδέχεται να επηρεάσει την ταχύτητα των κρατικών μηχανισμών στην προώθηση των δημόσιων έργων».

Νέες ευκαιρίες

Πάντως, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να επιφέρει στην αγορά πληροφορικής ο κορωνοϊός, υπάρχουν και επιμέρους δραστηριότητες του κλάδου που ενδεχομένως θα επηρεαστούν θετικά. Σύμφωνα με τον κ. Μερτζάνη, ο κορωνοϊός θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων, οργανισμών και ομάδων εργασίας και θα δημιουργήσει μια ευρύτερη κουλτούρα λιγότερων προσωπικών επαφών και περισσότερων συνεννοήσεων εξ αποστάσεως.

Κάτι τέτοιο πολύ πιθανόν να δημιουργήσει μια νοοτροπία για μονιμότερες λύσεις τεχνολογίας, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του cloud, τις οποίες η Sρace Ηellas είναι ήδη έτοιμη να τις προσφέρει. «Έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους και τα κατάλληλα προϊόντα» υποστηρίζει ο CEO της Sρace Ηellas, συμπληρώνοντας πως «ήδη προϋπήρχε μια ανοδική τάση ζήτησης στον συγκεκριμένο τομέα και απλά η υπόθεση του κορωνοϊού θα μπορούσε να την επιταχύνει».

«Ζεστή» παραμένει η Sρace Ηellas και στο μέτωπο του cyber security, προσφέροντας σχετικές λύσεις, με τον κ. Μερτζάνη να δηλώνει ότι «ο τομέας του cyber security θα απασχολήσει περισσότερο όλους τους μεγάλους φορείς στο μέλλον και εμείς από την πλευρά μας αναβαθμίζουμε συνεχώς τις σχετικές προσφερόμενες υπηρεσίες μας, επενδύοντας παράλληλα και σε νέα εργαλεία».

Στον τομέα του cyber security δραστηριοποιείται και η ολλανδική Web IQ, της οποίας η εισηγμένη κατέχει το 32,8%. Η Web IQ διαθέτει πελάτες σε πενήντα χώρες, αυξάνει συνεχώς τα έσοδά της και καταφέρνει να διατηρεί κερδοφόρο αποτέλεσμα παρά τις συνεχείς επενδύσεις που υλοποιεί κυρίως με την ανάπτυξη νέων προϊόντων στον τραπεζοασφαλιστικό χώρο.

Στο εξωτερικό, η Sρace Ηellas συνεχίζει την προσεκτική της ανάπτυξη: «Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει πως θα κινηθούμε με ελεγχόμενο ρίσκο και σε τομείς που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Μπορεί το ποσοστό των εσόδων μας από το εξωτερικό να διατηρείται τα τελευταία χρόνια σε σταθερά επίπεδα (10% έως 12%), αλλά αυτό συμβαίνει όταν παράλληλα αυξάνεται ο συνολικός μας κύκλος εργασιών. Στην Ιορδανία για παράδειγμα λάβαμε πέρυσι άδεια λειτουργίας κόμβου και αυτό θα προσθέσει φέτος κάποια επιπλέον έσοδα. Η πορεία μας σε Σερβία είναι σταθερή, ενώ σε Κύπρο και Μάλτα διαθέτουμε ήδη παρουσία και στοχεύουμε να αναλάβουμε και άλλα έργα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μερτζάνης επισημαίνει και το ενδιαφέρον της Sρace Ηellas για τη σύμβαση των νέων ταυτοτήτων: «Θα διεκδικήσουμε το έργο σε συνεργασία με τη βελγική Zetes. Πρόκειται για μια δουλειά που μας ενδιαφέρει και είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να επενδύσουμε σ’ αυτή», τονίζει ο CEO της Sρace Ηellas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v