Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρομποτικές... προβλέψεις στην υπηρεσία των γεωργών

Πώς το πρωτοποριακό σύστημα «ΚΥΤΙΟΝ» μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες παραγωγής και να αυξήσει το εισόδημα των καλλιεργητών. Το καινοτόμο σύστημα που βραβεύθηκε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Ρομποτικές... προβλέψεις στην υπηρεσία των γεωργών

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα Γεωργίας Ακριβείας κατάλληλο για χρήση σε ανοικτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, προσφέρει στους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα, η start up ΚΥΤΙΟΝ.

Το εν λόγω σύστημα, το οποίο βραβεύτηκε στο 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, απευθύνεται σε παραγωγούς και παραγωγικές μονάδες, γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας, με παράλληλη μείωση των εισροών.

Για το πρωτοποριακό σύστημα, τη «γέννηση» της ιδέας, τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό και τα επόμενα σχέδια, μιλά στο Euro2day.gr ο Διονύσης Μπίτας, ένας εκ των ιδρυτών της νεοφυούς επιχείρησης.

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

Είναι η δημιουργία ρομποτικών συστημάτων Γεωργίας Ακριβείας. Το προϊόν μας, το ΚΥΤΙΟΝ είναι ένα εναέριο σύστημα για μέτρηση συνθηκών μικροκλίματος και πρόβλεψη ασθενειών, κατάλληλο για χρήση σε ανοικτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Απευθύνεται σε παραγωγούς, γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους, που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας.

Αντικαθιστά τα ακριβά και δύσκολα στην εγκατάσταση grid σενσόρων με ένα μικρό σε μέγεθος «κουτί», που μπορεί να διαχειριστεί την άρδευση και την υδρολίπανση. Προσφέρει πρόβλεψη ασθενειών, κάνει χρήσιμες τηλεμετρήσεις, ενώ συγκεντρώνει, διαχειρίζεται και αξιολογεί δεδομένα μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος, το οποίο δεν απαιτεί στη χρήση του ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις.

Η ποιότητα και η ποσότητα της παραγωγής αυξάνεται, με παράλληλη βελτίωση του εισοδήματος των χρηστών του, ενώ μειώνεται ο χρόνος ενασχόλησης του καλλιεργητή.

Πώς προέκυψε η ιδέα της «ΚΥΤΙΟΝ»;

Αποφασίσαμε το περασμένο καλοκαίρι να μη γυρίσουμε πίσω στις οικογένειές μας, να στύψουμε το μυαλό μας, με πρόγραμμα, να δούμε τι μπορούμε να δημιουργήσουμε ως νέοι. Πρώτα έπεσαν ιδέες στο τραπέζι, μετά βρέθηκαν οι συντελεστές και περάσαμε και στον τρόπο υλοποίησης.

Τα συστήματά σας, έχουν τύχει ανταπόκρισης από την αγορά;

Ναι, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τα συστήματά μας. Έχουμε τρέξει ήδη ένα πιλοτικό στα Μετέωρα σε φάρμα ιπποφαούς και έχουμε κλείσει ακόμα τρία paid projects σε θερμοκήπια σε Αμαλιάδα, Κρήτη και Αγρίνιο.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 10ο διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας;

Για να αναδειχθεί η δουλειά και η ιδέα μας, καθώς και για να πάρουμε αξιόπιστο feedback από το εξειδικευμένο προσωπικό του διαγωνισμού της Εθνικής, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με σιγουριά την ιδέα μας προς την υλοποίηση.

Όταν διαμορφώνατε το business plan είχατε την καθοδήγηση που χρειαζόσασταν; Βελτιώθηκε η ιδέα σας μέσα από τις διαδικασίες του Διαγωνισμού;

Η συμμετοχή στον σοβαρό και οργανωμένο Διαγωνισμό της Eθνικής Τράπεζας μας βοήθησε να οργανώσουμε την δουλειά μας και το business plan μας και να κινηθούμε με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να μεταβούμε από χαρτιά και μελέτες σε ένα λειτουργικό πρωτότυπο και τελικά μέσα σε έξι μήνες έτρεξε το πρώτο πιλοτικό.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας στο Διαγωνισμό;

Η δεύτερη θέση στον τελικό του Διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας και το χρηματικό έπαθλο μας δίνει την δυνατότητα να βελτιώσουμε το πρωτότυπο και να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό MVP που θα είναι πολύ κοντά στο προϊόν που πιστεύουμε ότι οι πελάτες μας θα αγαπήσουν.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds προβλέπει μορφές χρηματοδότησης. Έχετε συζητήσει κάτι σχετικό;

Έχουμε κάνει συζητήσεις, όλα είναι στο τραπέζι.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Αυτή την στιγμή έχουμε ολοκληρώσει το πρωτότυπο του ρομποτικού εναέριου συστήματος για θερμοκήπια και ετοιμάζουμε να τρέξουμε τρία paid projects για να έχουμε πραγματικά δεδομένα στις συναντήσεις με εκπροσώπους funds, με στόχο ένα pre-seed round μέσα στους επόμενους μήνες.Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι να αναδειχθεί η χρησιμότητα και τα οφέλη που φέρνει η χρήση ρομποτικών συστημάτων στις γεωργικές καλλιέργειες, τόσο σε διευκόλυνση του χρήστη όσο και στο τελικό προϊόν.

 

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα και να την δουν να ξεχωρίζει, ο 11ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας έχει ήδη ξεκινήσει και περιμένει τις προτάσεις σας ηλεκτρονικά έως τις 8 Οκτωβρίου και ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v