Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Arturo Bris: Αυτός είναι ο οικονομικός διευθυντής του μέλλοντος

Παρωχημένες οι περισσότερες θεωρίες του Χρηματοοικονομικού τομέα, οι CFO πλέον πρέπει να παίζουν την τεχνολογία στα... δάχτυλα, τονίζει ο γνωστός καθηγητής σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

Arturo Bris: Αυτός είναι ο οικονομικός διευθυντής του μέλλοντος

Τις δεξιότητες που καλείται να αναπτύξει ο σύγχρονος οικονομικός διευθυντής μιας επιχείρησης περιγράφει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο διάσημος καθηγητής Οικονομικών Arturo Bris, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Ανταγωνιστικότητας.

Ο γνωστός καθηγητής υπογραμμίζει ότι η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης έχει καταστήσει παρωχημένες τις περισσότερες οικονομικές θεωρίες, με τους CFO να καλούνται να επιδείξουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε νέες ιδέες.

Πώς ανατρέπει η τεχνολογία το προφίλ της Οικονομικής Διεύθυνσης μιας εταιρίας; Με ποιο τρόπο τεχνητή νοημοσύνη και big data μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος;

Η τεχνολογία αλλάζει τους ρόλους της οικονομικής διεύθυνσης απαιτώντας νέες δεξιότητες, οι οποίες δεν αφορούν μόνο το πεδίο της ψηφιακής γνώσης.

Με την ταχύτητα των αλλαγών, οι CFOs πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι, να αναζητούν νέες ιδέες και να κατανοούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εσωτερικά, οι CFOs πρέπει να αφομοιώσουν την αποκέντρωση των λειτουργιών που προκαλούν τεχνολογίες όπως το blockchain.

Φυσικά, υπάρχει ανάγκη για απόκτηση νέων δεξιοτήτων για τον Οικονομικό Διευθυντή του μέλλοντος: με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση, οι περισσότερες θεωρίες του Χρηματοοικονομικού τομέα καθίστανται παρωχημένες.

Σκεφτείτε τις τεχνικές μας για την αποτίμηση της εταιρείας, οι οποίες βασίζονται σε μια απλοϊκή προσέγγιση για την πρόβλεψη του μέλλοντος. Σκεφτείτε πώς η ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data analytics) διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο μετράμε τους κινδύνους. Ελλείψει χρηματοοικονομικής θεωρίας, οι CFO πρέπει να γίνουν ειδικοί στην τεχνολογία..

Ποια είναι τα νέα προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας Οικονομικός Διευθυντής για να ανταπεξέλθει στις αλλαγές της τεχνολογίας;

Πρώτα απ 'όλα, η περιέργεια είναι απαραίτητη. Δεν ισχύει πλέον ότι οι Finance Managers μπορούν να αναθέτουν αποφάσεις τεχνολογίας σε ειδικούς ψηφιοποίησης. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ χρηματοοικονομικών και ψηφιακών λειτουργιών.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό τα οικονομικά στελέχη να εκπαιδεύονται σε συνεχή βάση επειδή ο ρυθμός της αλλαγής στην τεχνολογία είναι εξαιρετικά γρήγορος.

Η νέα πραγματικότητα διαμορφώνει αλλαγές σε επίπεδο εσωτερικής λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ποιοι είναι οι ρόλοι και ο διαχωρισμός ευθυνών μεταξύ Οικονομικής Διεύθυνσης και CEO;

Στο παρελθόν πιστεύαμε ότι οι επενδυτικές και οι χρηματοδοτικές αποφάσεις θα μπορούσαν να διαχωριστούν. Αυτό δεν ισχύει πλέον σε έναν κόσμο στον οποίο οι χρηματοπιστωτικοί ενδιάμεσοι (είτε είναι τράπεζες είτε Κεντρικές Τράπεζες) κινδυνεύουν από υπονόμευση της θέσης τους.

Το οικοσύστημα αξίας αλλάζει και αποφάσεις όπως επενδύσεις κεφαλαίου ή συγχωνεύσεις και εξαγορές πρέπει να καθοδηγούνται από κοινού από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Οικονομικό Διευθυντή από κοινού.

Τα χρηματοοικονομικά, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνταν ως ξεχωριστό τμήμα από το τμήμα διοίκησης λειτουργιών (και που πολλοί θεώρησαν ότι θα μπορούσε να ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες εκτός του οργανισμού) αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της επιχείρησης και αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής.

* Ο κ. Arturo Bris, καθηγητής Οικονομικών, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD, θα είναι ομιλητής στο 20ο CFO Forum της KPMG στις 21 Ιουνίου.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://www.kpmgevents.gr/el/events/cfo/20th-cfo-forum/

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v