Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια ακίνητα τραβούν τώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών

Καλύτερες προοπτικές έναντι ευρωπαϊκών αγορών εμφανίζει η ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με τον CEO της RM International Κώστα Μοσχονά. Πού επικεντρώνεται η ζήτηση.

Ποια ακίνητα τραβούν τώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών

Το επενδυτικό περιβάλλον όσον αφορά στην εγχώρια κτηματαγορά φιλοδοξεί να αναδείξει η 3η διοργάνωση Premium Real Estate Expo, η οποία άνοιξε τις πύλες της χθες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 2023 στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της έκθεσης και διευθύνοντα σύμβουλο της διοργανώτριας εταιρείας RM International, Κώστα Μοσχονά το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο για τοποθετήσεις στο εγχώριο real estate, οι προοπτικές αναπτύξεις του οποίου «παραμένουν καλύτερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές».

Φέτος συμμετέχουν εκθέτες από όλο το φάσμα του RealEstate, όπως μεσίτες, κατασκευαστές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, ενώ πέρα από τις επιμέρους επαφές θα υπάρξουν και ειδικά events. Σήμερα 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθεί το 2ο Real Estate Forum, όπου προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναλύσουν τις τάσεις της αγοράς, ενώ στο ειδικό πρόγραμμα Hosted Buyer θα παρουσιαστούν ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

Κατά τον κ. Μοσχονά, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται και στη διαρκή ανάπτυξη της κτηματαγοράς, η οποία ξεπερνώντας τη φάση διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών, προσελκύει πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον και για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.

Σε μια εποχή υπερθέρμανσης της ζήτησης για ελληνικά assets και ειδικότερα για την αγορά ακινήτων τι μπορεί να προσφέρει μια έκθεση, όπως αυτή που διοργανώνετε;

Η ελληνική αγορά ακινήτων, παρά τις συνεχιζόμενες κρίσεις διεθνώς, παρουσιάζει τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική οικονομία, εξερχόμενη μέσα από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, έχει πλέον εισέλθει σε νέο αναπτυξιακό κύκλο και παρουσιάζει εντυπωσιακές αντοχές και θετικές προοπτικές σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό έχουν σημαντικά βοηθήσει τα κρατικά προγράμματα στήριξης της αγοράς, πρακτική που εφαρμόζουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στο πλαίσιο βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η 3η Premium Real Estate Expo παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των επαγγελματιών του κλάδου δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερώσουν άμεσα το επενδυτικό κοινό για τις δυνατότητες της χώρας, να παρουσιάσουν τα νέα projects τους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αποδοτικών συνεργασιών. Είναι πολύ σημαντικό, μετά από μια περίοδο κρίσης, να ενημερωθούμε όλοι μας από τους επαγγελματίες του κλάδου για τις εξελίξεις που έρχονται.

Ποιες είναι οι βασικές θεματικές της έκθεσης και σε ποιους τομείς εστιάζει;

Στη φετινή διοργάνωση το βλέμμα είναι στραμμένο στους επενδυτές από το εξωτερικό και στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά του Real Estate. Η ελληνική αγορά ακινήτων αποτελεί πόλο έλξης επενδυτών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ανατολής και της Ασίας. Με τη διοργάνωση του 2ου Premium Real Estate Forum, καταξιωμένοι ομιλητές από την ελληνική και διεθνή αγορά του Real Estate αναλύουν το γιατί συρρέουν στην χώρα μας ξένοι επενδυτές, τις χρηματοπιστωτικές δυνατότητες που παρέχονται, το πώς επηρεάζεται η τιμή των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια, πως οι ψηφιακές δυνατότητες έχουν συμβάλει θετικά στην αξιοποίηση των ακινήτων και πολλά ακόμη θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου. Επιπλέον, με τη διοργάνωση του Hosted Buyer προγράμματος έχουμε φροντίσει να βρίσκονται στην έκθεση εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συνάψουν επιχειρηματικές συμφωνίες στη χώρα. Μεταξύ των εκθετών μας υπάρχουν εταιρείες από την Κύπρο, το Λίβανο και το Ιράκ που βρίσκονται στην έκθεση ακριβώς γιατί θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά του Real Estate.

Η ζήτηση -τουλάχιστον σύμφωνα με την εκτίμηση των επαγγελματιών που συμμετέχουν- πως διαμορφώνεται και σε ποια είδη ακινήτων επικεντρώνεται;

Φέτος, βλέπουμε μια άνοδο στα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. Τόσο οι επενδυτές όσο και οι κατασκευαστικές εταιρείες προσανατολίζονται στην αγορά και προώθηση ακινήτων που πληρούν αυστηρά κριτήρια και πράσινες πρακτικές. Τα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα αυτών των ακινήτων και η στρατηγική θέση της Ελλάδας προσελκύουν όλο και περισσότερους επενδυτές, που αναζητούν έναν υψηλής ποιότητας τρόπο ζωής στη Μεσόγειο. Την μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν τα οικιστικά νέα κτήρια σε περιοχές ανάπλασης, όπως το Ελληνικό και η Αθηναϊκή Ριβιέρα.

To ζήτημα των επιτοκίων, του αυξημένου κόστους ανακατασκευής ακινήτων και η νέα περίμετρος για την golden visa πόσο απασχολεί τους επενδυτές;

Με υψηλά επιτόκια και αυξημένο κόστος δανεισμού πιέζεται η αγορά ακινήτων κυρίως στο κομμάτι της επένδυσης μέσω δανεισμού. Η Golden Visa με τα νέα δεδομένα που ισχύουν από αρχές του χρόνου δείχνει μια σημαντική δυναμική μέχρι την 31η Ιουλίου που αλλάζει εικόνα και διπλασιάζει τα ποσά απόκτησης της. Συνεπώς θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά ακινήτων από ξένους που θα αναζητούν Golden Visa σε συγκεκριμένα σημεία με 500.000 ευρώ αντί 250.000 μέχρι σήμερα. Επίσης, θα δυναμώσουν περιοχές που δεν αλλάζει το καθεστώς με στροφή των επενδυτών σε αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v