Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη ως μάνατζερ

Μία από τις πρώτες δουλειές σας ως μάνατζερ και ηγέτης είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της ομάδας σας. Απλές χρηστικές συμβουλές από το Harvard Business Review για να το πετύχετε.

Πώς θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη ως μάνατζερ

Το Harvard Business Review συμβουλεύει και προτείνει:

• Μία από τις πρώτες δουλειές σας ως μάνατζερ και ηγέτης είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της ομάδας σας.

• Κερδίζετε εμπιστοσύνη δείχνοντας με συνέπεια χαρακτήρα και ικανότητα.

• Για να δείξετε χαρακτήρα, αποδείξτε ότι εκτιμάτε την ομάδα σας δίνοντας στα μέλη φωνή, αναγνωρίζοντάς τα για τα επιτεύγματα τους, ελέγχοντας τα συναισθήματα σας προς εκείνα και επιδεικνύοντας σεβασμό.

• Για να δείξετε ικανότητα, σημειώστε γρήγορες νίκες και παράλληλα τονίστε την αξιοπιστία των έργων και των ιδεών σας κάνοντας αναφορά στην έρευνα και στο σκεπτικό σας, αλλά και μιλώντας ειλικρινά για αυτά που δε γνωρίζετε.

• Η αυθεντικότητα συμβάλλει στο να σας εμπιστευτεί η ομάδα της οποίας ηγείστε. Προσέχετε όμως να μη χρησιμοποιείτε την αυθεντικότητα ως δικαιολογία για να μη δοκιμάζετε νέες προσεγγίσεις ηγεσίας, ακόμα κι αν στην αρχή δε νιώθετε άνετα μαζί τους.

• Η επίδειξη μιας δεοντολογικής συμπεριφοράς είναι εξίσου σημαντική για να εμπιστευτεί η ομάδα σας τον χαρακτήρα σας, ενώ αποτελεί και ζωτικό στοιχείο του ρόλου σας ως μάνατζερ.

Αντικείμενα ενέργειας:

  • Στο ξεκίνημα του νέου ρόλου σας ως μάνατζερ εντοπίστε τρία ή τέσσερα απλά, καλά καθορισμένα προβλήματα που μπορείτε να επιλύσετε και να σημειώσετε γρήγορες νίκες.
  • Για την επόμενη συνάντηση της ομάδας προετοιμάστε μια λίστα ερωτήσεων που μπορείτε να κάνετε σε συγκεκριμένους συμμετέχοντες. Για παράδειγμα: «Ντάινα, ήσουν η υπεύθυνη για το δημιουργικό αυτού του έργου την τελευταία χρονιά. Τι μάθατε εσύ και η υπόλοιπη ομάδα σε αυτό το χρονικό διάστημα που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις τη διαδικασία σχεδιασμού;» Χρησιμοποιείτε ερωτήσεις αυτού του είδους για να συμπεριλαμβάνετε τα μέλη της ομάδας σε αποφάσεις ή για να αναγνωρίζετε τη συμβολή τους.
  • Όταν θα λάβετε την επόμενη μεγάλη απόφαση σας περιγράψτε με σαφήνεια πώς καταλήξατε στο συμπέρασμα σας - τι έρευνα κάνατε, ποιοι παράγοντες υποστηρίζουν την επιλογή σας κ.λπ.
  • Χρησιμοποιήστε το πλαίσιο «Εξελιχθείτε σε αυθεντικό ηγέτη» για να αναλογιστείτε το ιστορικό και τις εμπειρίες σας προκείμενου να κατανοήσετε το δικό σας μοναδικό στιλ ηγεσίας.
  • Συμπεριλάβετε τη δεοντολογία στα θέματα που εξετάζετε τακτικά, όταν παίρνετε αποφάσεις μόνος σας και με την ομάδα σας. Μπορείτε να θέτετε ερωτήματα όπως: «Τι δεοντολογικά ζητήματα υπάρχουν εδώ;» ή «Ποιος ωφελείται από την επιλογή Α; Ποιες συγκρούσεις συμφερόντων πρέπει να λάβουμε υπόψη σε αυτήν την περίπτωση;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v