Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνήστε με την Ευρώπη… χθες!

Έκκληση από τον επιχειρηματικό κόσμο για άμεση συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρώπη. Οι συνεχείς παρατάσεις διογκώνουν τον πολιτικό κίνδυνο και οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο την πραγματική οικονομία.

Συμφωνήστε με την Ευρώπη… χθες!
Εδώ και εβδομάδες το κλίμα που προέκυπτε από το ρεπορτάζ ήταν πως θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, το πακέτο των μέτρων θα ψηφιστεί άνετα από τη βουλή, οι Ευρωπαίοι «θα τα δώσουν όλα» για να μειωθεί η κεφαλαιακή τρύπα των τραπεζών και επίσης πως από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής η Ελλάδα θα έφευγε με μια καλή «πολιτική λύση».

Και όσο έλεγε αυτά το ρεπορτάζ, τόσο ανέβαιναν οι τιμές των μετοχών στο ταμπλό.

Το κλίμα βέβαια κάπως άρχισε να χαλάει όταν η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει τα εργασιακά, αλλά και τότε από τις πληροφορίες προέκυπτε πως πρόκειται για ένα πολιτικό τέχνασμα και ότι τελικά θα προκύψει ένας «έντιμος πολιτικός συμβιβασμός».

Μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όμως, ήρθε η πρώτη ψυχρολουσία: Οι Ευρωπαίοι δεν δέχτηκαν την αποτίμηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες στην ονομαστική τους αξία, ανεβάζοντας το ύψος των απαιτούμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από το επίπεδο που κάποιοι αισιόδοξοι περίμεναν. Η πτώση των μετοχών κατά τη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου ήταν το επακόλουθο.

Σε πολιτικό επίπεδο, επίσης, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως κατάλαβε πως όσο χρόνο παρατεινόταν η εκκρεμότητα των μέτρων τόσο περισσότερο δυσκόλευαν τα πράγματα και τόσο περισσότερο αναπτύσσονταν φυγόκεντρες δυνάμεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε οικονομικό επίπεδο, επιπλέον, οι συνεχείς παρατάσεις στην εκταμίευση της δόσης (προϋπόθεση είναι η ψήφιση των μέτρων) έχουν εντείνει το πρόβλημα της ρευστότητας στην οικονομία και φέρνουν τις περισσότερες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο!

Παράγοντες της αγοράς θυμίζουν πως το πακέτο μέτρων ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο στη Βουλή από την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά η συγκεκριμενοποίησή του καθυστέρησε λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Στη συνέχεια, το περιμέναμε τον Αύγουστο, μετά τον Σεπτέμβριο, αργότερα τον Οκτώβριο και τώρα ευελπιστούμε για τον Νοέμβριο…

Η αγορά πλέον έχει κουραστεί να ακούει συνεχώς για «κρίσιμες εβδομάδες» τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως σήμερα…

Βάλτε τέλος στην αβεβαιότητα

«Βάλτε τέλος στην αβεβαιότητα» είναι το μήνυμα που στέλνει η πραγματική οικονομία στην κυβέρνηση και στην Ευρώπη, προκειμένου να αρχίσει κάτι να κινείται!

Υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων παραδέχονται πως οι περισσότερες εταιρείες έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο από την περασμένη άνοιξη και απλώς περιμένουν να βρεθεί κάποια λύση στις πολιτικές εξελίξεις!

Λίγες πληρώνουν τις τράπεζες, πολλές δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία και πολλοί βασικοί μέτοχοι δεν συζητούν καν υπό αυτές τις συνθήκες να βάλουν το χέρι στην τσέπη…

Επιπλέον, οι οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του συνεχώς αυξάνονται, μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού υπολειτουργεί και η ανεργία ανεβαίνει μέρα με τη μέρα…

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα πρέπει να τελειώνει η αβεβαιότητα γύρω από την υπόθεση της Ελλάδας.

Την επίσπευση της όλης διαδικασίας ζητά και η Eurobank, σύμφωνα με την οποία «το ατυχές παράδειγμα της μη επίτευξης συμφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί».

Ήδη από τον Αύγουστο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει υποστηρίξει πως οι καθυστερήσεις είναι σε βάρος μας, άποψη με την οποία έχει συμφωνήσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί πως κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η άρση της αβεβαιότητας, η οποία με τη σειρά της θα φέρει πίσω στις ελληνικές τράπεζες τις χαμένες καταθέσεις. Ο κυβερνητικός βουλευτής μάλιστα θεώρησε ισχυρότερο παράγοντα τόνωσης της ρευστότητας την επιστροφή των καταθέσεων, παρά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επιπλέον, πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν κρίσιμης σημασίας θέμα το να μειωθεί σύντομα και δραστικά ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

«Όσο υπάρχει ο συγκεκριμένος κίνδυνος, η οικονομία δεν θα ανακάμψει ακόμη και αν αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις, ακόμη και αν μηδενίσουμε τους φόρους», ισχυρίζεται γνωστός χρηματιστηριακός αναλυτής, ο οποίος συμπληρώνει:

«Δείτε τι έγινε κατά τη διετία 2008-2009 όταν άρχισαν και εντάθηκαν οι ανησυχίες γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Και τα δύο αυτά χρόνια είχαμε αρνητικό ΑΕΠ, -0,2% και -3,5% το 2009. Και όμως, το Δημόσιο τη συγκεκριμένη διετία 'τα έδωσε όλα' και έτσι είδαμε το έλλειμμα να εκτινάσσεται στο 9,8% το 2008 και στο 15,6% το 2009.

Το κράτος προσέλαβε κατά δεκάδες χιλιάδες τους δημοσίους υπαλλήλους και οι εφορίες δεν έλεγχαν κανέναν. Και οι τράπεζες επίσης συνέχισαν τη συγκεκριμένη διετία να φουσκώνουν την οικονομία με νέα δάνεια. Κατά 15,9% είχε αυξηθεί η πιστωτική επέκταση το 2008 και κατά 4,1% το 2009.

Σήμερα, η πιστωτική επέκταση είναι αρνητική και περίπου γύρω στα 10 δισ. ευρώ θα ρουφήξουν μέσα στο 2012 οι τράπεζες από την αγορά. Σε περίπτωση όμως όπου οι Ευρωπαίοι σταματήσουν τον κίνδυνο του Grexit, στις τράπεζες θα μπορέσει να επιστρέψει πολύ μεγαλύτερο ύψος κεφαλαίων και στη συνέχεια να κατευθυνθεί στην αγορά. Πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα θα αποκτήσουμε εξ αυτού του λόγου, παρά από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όποτε και αν αυτή γίνει.

Φέτος, οι δημόσιες επενδύσεις διαβάζουμε πως θα είναι περίπου οι μισές από εκείνες του 2009: 5,2 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 6,6 δισ. πέρυσι και 9,6 δισ. ευρώ το 2009. Μόνο μέσα από τη δραστική μείωση της αβεβαιότητας μπορούμε να περιμένουμε ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις ικανές να αναπληρώσουν το έλλειμμα επενδύσεων που παρατηρείται από το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v