Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yπόθεση ΕΝΚΛΩ: Αφήστε το… χρήμα να μιλήσει

Γιατί η πολιτική πώλησης της περιουσίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας... «βίδα βίδα» είναι λανθασμένη. Προτιμότερη επιλογή, ένας ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για τα εργοστάσια της εταιρείας. Η περίπτωση της Aiglon Fund.

Yπόθεση ΕΝΚΛΩ: Αφήστε το… χρήμα να μιλήσει

Η σύλληψη του αντιπροσώπου του Aiglon Fund στην Ελλάδα, το οποίο σε συνεργασία με τους πρώην εργαζόμενους ζητούν να επαναλειτουργήσουν την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, προκάλεσε μεν πολύ «θόρυβο» αλλά απέκρυψε για μια ακόμη φορά την ουσία.

Δεν θα σταθούμε ούτε στο ότι ο συλληφθείς είναι αντιπρόσωπος (υπάλληλος δηλαδή) και όχι ο ιδιοκτήτης του fund, ούτε και στο αν τα κυβερνητικά στελέχη που συναντήθηκαν μαζί του θα έπρεπε να γνώριζαν τις πιθανές… μελλοντικές εμπλοκές του συνομιλητή τους με τη δικαιοσύνη.

Αντίθετα, αν κάποιος υποψήφιος επενδυτής εμφανιζόταν στον Φλαμπουράρη και στον Νεφελούδη και αυτοί του έκλειναν την πόρτα, τότε θα διαμαρτυρόμαστε (δίκαια) για μια κυβέρνηση που διώχνει τις επενδύσεις. Σ’ αυτή τουλάχιστον την περίπτωση, δεν έγιναν έτσι τα πράγματα.

Θα πάμε λοιπόν κατευθείαν στην ουσία του θέματος.

Πρώτον, θέλουμε να πουλήσουμε την περιουσία της ΕΝΚΛΩ «βίδα βίδα», προκειμένου τα έσοδα να έρθουν σε δεκαετίες και να μην καλύψουν ούτε τις αμοιβές της εκκαθάρισης; Ή μήπως θέλουμε η πώλησή τους να γίνει εργοστάσιο εργοστάσιο, μήπως και προκύψει κάποιος επενδυτής, ο οποίος θα θελήσει να το αποκτήσει και να το επαναλειτουργήσει;

Όσο και αν φαίνεται παράλογο, μέχρι σήμερα ακολουθούμε την πολιτική «βίδα βίδα»…

Δεύτερον, αν θέλουμε να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες (χωρίς φυσικά επιδότηση από το κοινωνικό σύνολο), τι πιο εύλογο από το να γίνει «εδώ και τώρα» ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, όπου τα εργοστάσια θα βγουν προς πώληση και οι όποιοι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν προσφορές;

Αν γίνει αυτό (όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και παράγοντες άλλων πολιτικών κομμάτων), τότε θα φανεί το πόσο πραγματικό είναι το ενδιαφέρον του όποιου Aiglon Fund, το αν έχει ή όχι τα απαιτούμενα χρήματα (παρεμπιπτόντως το συγκεκριμένο fund έχει ήδη καταθέσει εγγυητική επιστολή για ποσά κοντά στα 100 εκατ. ευρώ) και γενικότερα το τι… καπνό φουμάρει.

Αντίθετα, το να καθυστερούμε τον πλειστηριασμό τόσα χρόνια, να σχολιάζουμε τις εκάστοτε δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων και να ερευνούμε τις νομικές εμπλοκές του «υπαλλήλου» του fund, μόνο θόρυβο προκαλούμε και από ουσία τίποτε…

Θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε το… χρήμα να μιλήσει. Γιατί όπως λένε και οι Αμερικανοί, «money talks, bulls**t walks».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v