Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκάνδαλο Folli Follie: Οι τρύπες, οι δικαιολογίες και οι προηγούμενοι ισολογισμοί

Η σημασία όσων συμβαίνουν στο μεγαλύτερο διεθνές σκάνδαλο που έγινε ποτέ στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι απίστευτες «τρύπες», τα μισόλογα και το «ροκάνισμα» του χρόνου από τους «αρμοδίους». H αλυσίδα των ισολογισμών και οι επικερδείς πωλήσεις μετοχών.

Σκάνδαλο Folli Follie: Οι τρύπες, οι δικαιολογίες και οι προηγούμενοι ισολογισμοί

Πριν περάσουμε στα άκρως εντυπωσιακά στοιχεία που έφερε στο φως η προκαταρκτική έρευνα της Alvarez & Marshal (A&M), έχει σημασία να εστιάσουμε στο πιο βασικό συμπέρασμα.

Συγκρίνοντας τους ισολογισμούς των προηγούμενων ετών και τα πραγματικά στοιχεία του 2017, όπως τα παρουσίασε η A&M, προκύπτει προφανώς ότι αντίστοιχα «πειραγμένοι» και φουσκωμένοι είναι κατά πάσα βεβαιότητα και οι ισολογισμοί του 2015 και του 2016, ενδεχομένως και πολλών προηγούμενων ετών!

Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι τα 864 εκατ. δολάρια σε έσοδα του 2015 και το 1 δισ. έσοδα που εμφάνισαν το 2016 οι ασιατικές δραστηριότητες ήταν πραγματικά και «ξαφνικά» έπεσαν στα 117 εκατ. δολάρια, που είναι τα πραγματικά έσοδα για το 2017!

Γεγονός που έχει από μόνο του ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέσα στο 2017 οι ιδιοκτήτες της Folli Follie προχώρησαν σε σημαντικές πωλήσεις μετοχών σε επενδυτές, λαμβάνοντας συνολικά σχεδόν 27 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές πρέπει να κινηθούν πλέον το ταχύτερο, προκειμένου να διαπιστωθεί από πότε και σε ποια έκταση διεξάγεται το «μαϊμούδεμα» των λογιστικών στοιχείων του ομίλου, με επίκεντρο τις ασιατικές δραστηριότητες.

Τα προσωρινά αποτελέσματα της έρευνας της Α&Μ είναι πραγματικά συγκλονιστικά, χωρίς καμία δόση δημοσιογραφικής υπερβολής. Η «πανίσχυρη δραστηριότητα» της Ασίας αποδεικνύεται… αέρας κοπανιστός!

Το Ταμείο, αντί για 296 εκατ. δολάρια, αποδείχτηκε πώς έχει μόλις… 6 εκατ. δολάρια. Οι πωλήσεις (έσοδα), αντί για 1,112 δισ. δολάρια, ήταν στο… 1/10 αυτού του ποσού, περίπου 117 εκατ. δολάρια. Τα κάποτε θεωρούμενα ως «θηριώδη» αποθέματα, με αξία πάνω από 580 εκατ. δολάρια, ανέρχονται περίπου στο 1/17 αυτής της αξίας, κάτι λιγότερο από 34 εκατ. δολάρια.

Ένα μέγεθος μόνο αποδείχτηκε σχεδόν διπλάσιο αυτού που παρουσιαζόταν. Οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις, που αντί για 145 εκατ. δολάρια, αποδείχτηκαν περίπου 261 εκατ. δολάρια!

Με απλά λόγια, το περίφημο «διαμάντι του στέμματος» της Folli Follie, η Ασία, είχε πραγματική εικόνα στο τέλος του 2017 που συνοψίζεται ως εξής: Ετήσιες ζημίες 44 εκατ. δολάρια, με τζίρο μόλις 117 εκατ. δολάρια, κυκλοφορούν ενεργητικό περίπου 146 εκατ. δολάρια και υποχρεώσεις… 261 εκατ. δολάρια!

Στο σημείο αυτό οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε μια παρένθεση, σε σχέση με το mea culpa του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου (φωτ. αρ.), που αποτύπωσε η χθεσινή ανακοίνωση του Ομίλου FFG. Δημοσίως ο κ. Κουτσολιούτσος ανέλαβε την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στις ασιατικές δραστηριότητες του ομίλου, για τις οποίες, όπως λέει, είχε εκείνος την ευθύνη, σημειώνοντας ότι «δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου».

Δυστυχώς για τον κ. Κουτσολιούτσο, η δήλωσή του αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν «gross understatement». Είναι σαν να αποκαλούμε έναν τυφώνα, «ελαφρύ αεράκι».
Δεν μιλάμε για μια διαφορά στα αποτελέσματα επειδή κάποιος έβαλε χέρι στο ταμείο ή έκλεψε λίγο την αποθήκη.

Όλη η εικόνα της ασιατικής δραστηριότητας πλαστογραφήθηκε, ώστε να παρουσιάζεται ένας ανύπαρκτος κολοσσός. Πράγμα που ενισχύεται από τη διαπίστωση της Α&Μ ότι δεν υπήρξε κατάχρηση ή υπεξαίρεση. Όλα γίνονταν για την «εικόνα». Και το κέρδος προφανώς έβγαινε μέσω αυτής.

Είναι όμως τόσο τρομακτική η διαφορά ανάμεσα στα εμφανιζόμενα και στα πραγματικά μεγέθη των ασιατικών δραστηριοτήτων, που η ίδια η 36χρονη εμπειρία του κ. Κουτσολιούτσου στο τιμόνι της Folli Follie δημιουργεί εξαιρετικά εύλογες αμφιβολίες για τον ισχυρισμό του ότι απλώς «δεν κατέστη δυνατό να ελέγξει». Τι δεν μπορούσε να ελέγξει; Μια διαφορά περίπου 1 δισ. δολάρια ανάμεσα στις εικονικές και τις πραγματικές πωλήσεις; Ότι η αξία των αποθεμάτων δεν ήταν 580 αλλά 34 εκατ. δολάρια;

Ακριβώς το ίδιο βεβαίως ισχύει εκ των ευθυνών της θέσης του και για τον παραμένοντα -ακόμη- στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της FFG, γιο του, τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο (φωτ. δεξιά).

Ιδίως όταν το αποτέλεσμα της παρουσιαζόμενης εικόνας στην Ασία επέτρεπε στην εταιρία να αντλεί δανεισμό επικαλούμενη τα μεγέθη της, αλλά και στους μεγαλομετόχους της να πραγματοποιούν placement σε τιμές που, όπως αποδεικνύεται, ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Είναι πλέον ξεκάθαρο και στον πιο δύσπιστο παρατηρητή ότι η υπόθεση Folli Follie είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο. Όπως κομψά διατυπώνεται και στη χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου (παρά τα διάφορα ευχολόγια), το μέλλον του πλέον είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Κάποιοι θα αποτολμούσαν να πουν ότι είναι προδιαγεγραμμένο και ότι πληθώρα επενδυτών και δανειστών, Ελλήνων και ξένων, θα χάσουν ακόμη και ολοσχερώς τα χρήματά τους.

Ωστόσο, η υπόθεση έχει ευρύτερη σημασία, όπως όλοι πλέον γνωρίζουν, στα μάτια των επενδυτών. Γεγονός που διαπιστώνεται σε κάθε επαφή με τους ξένους. Η κριτική στα όσα έχουν γίνει (και όσα δεν έχουν γίνει) από την πλευρά των αρχών είναι ήδη σκληρή.

Εάν ακόμη και τώρα, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, δεν γίνει οργανωμένη προσπάθεια για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αυστηρή απόδοση ευθυνών, η κηλίδα για την ελληνική αγορά θα είναι μόνιμη και οι επιπτώσεις της μη αναστρέψιμες.

ΥΓ: Το γεγονός ότι έως πριν από λίγες ημέρες δεν είχε παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) για τις ευθύνες του ορκωτού ελεγκτή της Folli Follie, που υπέγραψε τις διάτρητες ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις του 2017 (όπως είχε υπογράψει και των προηγούμενων ετών), αποτελεί όνειδος για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς και για την κοινότητα των ορκωτών ελεγκτών.

Η ηγεσία της ΕΛΤΕ θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί για αυτή την ολιγωρία.

ΥΓ2: Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κινητοποιηθεί πλέον για την άμεση και κατεπείγουσα διερεύνηση της τέλεσης ποινικών και άλλων αδικημάτων, σε σχέση με τις λογιστικές καταστάσεις του 2017 και των προηγούμενων ετών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων της. Διότι και οι ελέγχοντες ελέγχονται.

ΥΓ3: Εξυπακούεται ότι κατόπιν αυτών των εξελίξεων, αναμένουμε με ενδιαφέρον όχι απλώς τον ποταμό νομικών κινήσεων από την πλευρά διαφόρων μικρότερων και μεγαλύτερων επενδυτών και πιστωτών αλλά και κάποια επίσημη, επιτέλους, τοποθέτηση από την επίσης μεγαλομέτοχο της Folli Follie, την κινεζική Fosun, όπως επίσης και από την περίφημη Fidelity, που τόσο καιρό έλαμψε δια της απουσίας της.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v