Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα περάσει σε ενάρετο κύκλο η ελληνική οικονομία

Η προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας κλειδί για την ανάπτυξη την επομένη μέρα, σημειώνουν ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Δ. Ιατρίδης και ο Γ. Σαλαβόπουλος της Capitals Circle Group .

Πώς θα περάσει σε ενάρετο κύκλο η ελληνική οικονομία
  • των Δ. Ιατρίδη και Γ. Σαλαβόπουλου

Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και οδεύοντας σταδιακά προς την 5η Βιομηχανική Επανάσταση, είναι ανάγκη η επιτάχυνση της προσαρμογής της Ελλάδας στα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της προσέλκυσης τόσο παραγωγικών όσο και καινοτόμων επενδύσεων, ώστε να μη χάσει το τρένο της 4ης και 5ης βιομηχανικής επανάστασης.

Παρά την αποδεδειγμένη συνεισφορά των καινοτόμων επενδύσεων και των αντίστοιχων επενδυτικών κεφαλαίων, που εισφέρουν κεφάλαια σε αυτές, στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ μιας χώρας, όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα μεγάλων οικονομιών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία κλπ.) αλλά και μικρότερων, ανταγωνιστικών της Ελλάδας, (Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.λπ.), που τις βοήθησαν σημαντικά να ανακάμψουν από την κρίση, και παρότι οι χώρες πλέον ανταγωνίζονται ως προς την ελκυστικότητα πλαισίου και επενδυτικών κινήτρων, η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η χώρα μας όχι μόνο δεν κατάφερε να προσελκύσει καινοτόμες επενδύσεις, αντιθέτως πολλές επενδυτικές προτάσεις τις πολέμησε ή τοποθέτησε πρόσθετα αχρείαστα νομικά εμπόδια.

Η προσέλκυση καινοτόμων και τεχνολογικών επενδύσεων, είναι ένα από τα κεντρικά προεκλογικά θέματα και αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά ως προς την απόφαση τους στις 7.7, ποιο από τα δύο κόμματα διεκδίκησης της εξουσίας, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, είναι πραγματικά υπέρ των επενδύσεων, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και ποιο έχει σοβαρό, συγκεκριμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα και τα ικανά στελέχη για να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα φιλικό επιχειρηματικό και επενδυτικό πλαίσιο και περιβάλλον, ώστε η Ελλάδα να καταστεί επενδυτικός προορισμός.

Είναι σαφές ακόμα και στους πλέον δύσπιστους συμπολίτες μας, ότι η ΝΔ πιστεύει στις επενδύσεις, στην καινοτομία και στη δύναμη της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι θεωρητικά διατείνεται ότι θέλει να στηρίξει επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, στα χρόνια της διακυβέρνησης του στάθηκε πολέμιος τους, ενώ έφερε και τα capital controls, τα οποία ακόμα και τώρα, 4 χρόνια μετά, υφίστανται και αποτελούν εμπόδιο για κάθε επένδυση και επιχειρηματία.

Δεν έφερε καμία καινούρια καινοτόμα επένδυση, ενώ πολλές ελληνικές εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα τόσο παραγωγικές (Βιοχάλκο, ΦΑΓΕ, Τιτάν κλπ.) όσο και καινοτόμες (ιδίως Startups), αναγκάστηκαν, λόγω του δύσκολου και μη φιλικού περιβάλλοντος, είτε να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, είτε να εκκινήσουν από την αρχή στο εξωτερικό, για να αποφύγουν το εχθρικό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε επενδυτές και χρηματοδότηση με τμήμα των εταιρικών ομάδων να παραμένουν στην Ελλάδα, χάνοντας ωστόσο το κράτος επενδύσεις, ταλέντα και φορολογικά έσοδα.

Η υιοθέτηση φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και κινήτρων, που πρεσβεύει η ΝΔ για την προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων και κεφαλαίων καθώς και η περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους μπορεί να προσελκύσουν ξανά επενδύσεις, να προσδώσουν ξανά ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αναφέρονται κάποια από τα σημαντικά μέτρα, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

• Δημιουργία μοντέρνου φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για καινοτόμες επενδύσεις και ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους προς ένα Digital e-State

• Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος και κινητροδότηση νεοφυών και καινοτόμων εταιρειών καθώς και απλοποίηση διαδικασιών και αδεοδότησης.

• Δημιουργία μοντέρνου, σταθερού και ελκυστικού πλαισίου με την παροχή κινήτρων για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, Private Equities, Venture Capitals και Business Angels, οι οποίοι επενδύουν σε καινοτόμες Startups.

• Σύνδεση της προσέλκυσης αλλοδαπών καινοτόμων επενδύσεων με την αποστολή του νέου ενιαίου φορέα εξωστρέφειας και οικονομικής διπλωματίας, ο οποίος θα πρέπει να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.

• Ειδικές διαδικασίες επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης για επενδύσεις σε δικαστήρια όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας.

• Ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη, προς τις εταιρείες και προς τους επενδυτές. Μετάβαση σε ένα Digital e-State.

• Ψηφιοποίηση των διαδικασιών κρατικών προμηθειών των υπουργείων, e-public procurement, ακολουθώντας καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Τα ανωτέρω θα έχουν πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα, σημαντικότερα εκ των οποίων τα ακόλουθα:

• Προσέλκυση και δημιουργία νέων και καινοτόμων εταιρειών.
• Προσέλκυση κεφαλαίων που επενδύουν σε καινοτόμες, παραγωγικές, εξωστρεφείς εταιρείες (Private Equities, VCs, Business Angels). Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει βελτίωση και πολλαπλασιασμός των πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας, άρα και περισσότερες εταιρείες.
• Θα αποτελέσει κίνητρο για πολλές ελληνικές εταιρείες με τυπική έδρα στο εξωτερικό να το ξανασκεφθούν να μεταφέρουν την έδρα τους ξανά στην Ελλάδα.
• Το θετικό αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλασιαστικό, καθότι οι επενδύσεις θα φέρουν επανεπενδύσεις, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα.
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αύξηση της απασχόλησης.
• Αύξηση φορολογικών και άλλων εσόδων για το κράτος.
• Βελτίωση επενδυτικού, επιχειρηματικού, οικονομικού κλίματος και σταδιακή δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας.
• Πολλοί νέοι θα τολμήσουν να επιχειρήσουν και εκτιμάται μια αύξηση του αριθμού νεοφυών εταιρειών με ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος των Startups.
• Η βελτίωση των ανωτέρω δεικτών θα έχει μεσοπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
• Σταδιακή μεταστροφή προς ένα πιο υγιές οικονομικό μοντέλο με στοιχεία καινοτομίας τεχνολογίας και εξωστρέφειας.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει σε ένα πραγματικό ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης, εφόσον τολμήσει τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις.

* Ο Γ. Σαλαβόπουλος ΜΒΑ, MSc, είναι CEO της CAPITALS Circle Group, (Εταιρείας Επικοινωνίας, Επενδυτικών Σχέσεων & Στρατηγικής), Επ. Καθηγητής, Public Affairs, Entrepreneurship & Innovation, Leadership, SRH Berlin, HMKW Universities, Πρώην Οικ. Διπλωμάτης, Μέλος Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, ΝΔ

Ο Δημήτρης Ιατρίδης, είναι  Δικηγόρος – Οικονομολόγος, υποψ. Βουλευτής ΝΔ Α‘ Αθηνών


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v