Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας CFO για θέματα βιωσιμότητας

Γιατί οι οικονομικοί διευθυντές των επιχειρήσεων θα πρέπει να επανεξετάσουν το χρόνο που διαθέτουν για τον έλεγχο και την ενίσχυση των δεικτών που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Γράφει ο κ. Νίκος Αυλώνας.

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας CFO για θέματα βιωσιμότητας
  • του Νίκου Αυλώνα*

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) απασχολούν όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις, απαιτώντας και την προσοχή των Οικονομικών Διευθυντών (CFOs). Βάσει των τελευταίων ερευνών, υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ της βιωσιμότητας και της οικονομικής απόδοσης.

Παρόλο που οι στρατηγικές σε θέματα εταιρικής βιωσιμότητας εξελίσσονται ραγδαία, η συμμετοχή των Οικονομικών Διευθυντών σε αυτές δεν είναι όσο μεγάλη θα έπρεπε, καθώς οι CFOs διατηρούν αμφιβολίες για την αξία που δημιουργούν αυτές οι στρατηγικές και τις αντιμετωπίζουν ως ένα επιπλέον κόστος.

Όσο τα νέα νομοθετικά πλαίσια εστιάζουν περισσότερο σε ζητήματα ESG, ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή θα είναι κρίσιμος στη διαχείρισή τους. Με τις οικονομικές ζημίες που άφησε πίσω της η πανδημία το 2020, οι CFOs καλούνται τώρα να προσδιορίσουν τις επενδύσεις που θα βοηθήσουν την εταιρία να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα αλλά και μακροπρόθεσμα, δεδομένης της συνεχιζόμενης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής αστάθειας.

Το 2021 αναμένεται να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στις εταιρίες για διαφάνεια σε θέματα ESG. Για το λόγο αυτό, οι Οικονομικοί Διευθυντές πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσδοκίες της αγοράς για πρωτοβουλίες ESG, κατανοώντας τις ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν για στρατηγικές και νέες επενδύσεις. Σε αυτό θα συμβάλλει σημαντικά η διάθεση περισσότερων πόρων για εκπαίδευση, ανάπτυξη και διαχείριση κινδύνων της αλυσίδας εφοδιασμού.

Επιπλέον, η θέση τους είναι η κατάλληλη για να εξεταστούν τα στοιχεία βιωσιμότητας σε αντιπαραβολή με την οικονομική απόδοση της επιχείρησης, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι κίνδυνοι ESG θα δημιουργήσουν αξία. Ενδεχομένως να μην είναι εύκολο να προσδιοριστούν από την αρχή οι πρακτικές που θα αποφέρουν οικονομικές αποδόσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να καθοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερες αλλαγές στη διαχείρισή τους.

Τέλος, η δημοσιοποίηση στοιχείων ESG γίνεται όλο και πιο σημαντική στο χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεπώς οι Οικονομικοί Διευθυντές θα πρέπει να επανεξετάσουν το χρόνο που διαθέτουν για τον έλεγχο και την ενίσχυση των δεικτών ESG, ώστε οι Δείκτες αυτοί να συνάδουν με τις απαιτήσεις των επενδυτών.

* Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE), Επισκέπτης Καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (IMBA), www.cse-net.gr


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v