Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς επηρεάζουν τις εταιρείες οι αποφάσεις στο COP26

Πώς θα γίνει πράξη η δέσμευση προσαρμογής επιχειρηματικών μοντέλων και η ανάπτυξη αξιόπιστων σχεδίων για τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ερχεται ενοποιημένο πρότυπο διεθνώς. Γράφει ο Ν. Αυλώνας.

Πώς επηρεάζουν τις εταιρείες οι αποφάσεις στο COP26
  • του Ν. Αυλώνα*

Δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων έχουν πλέον ολοκληρωθεί με το COP26 να αφήνει ένα ηχηρό μήνυμα στις επιχειρήσεις. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τις επιχειρηματικές στρατηγικές και το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα, εάν θέλετε να αποκομίσετε χρηματικά οφέλη.

Η κλιματική σταθερότητα δεν είναι εφικτή μόνο σε επίπεδο πολιτικής. Τώρα είναι η σειρά των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. 

Ποιες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εταιρείες; Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές.

Το Σύμφωνο της Γλασκώβης για το Κλίμα

Σχεδόν 200 χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία. Αυτή η συμφωνία έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα τόσο σε επενδυτές, όσο και σε στελέχη ότι η απαίτηση για μηδενικές εκπομπές έχει γίνει θεμελιώδης αρχή για τις επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά, οι εταιρείες λαμβάνουν το μήνυμα ότι η εποχή του άνθρακα φτάνει στο τέλος της και οι δεσμεύσεις για net-zero ξεπερνούν σε ταχύτητα πλέον τις αλυσίδες εφοδιασμού, τους μηχανισμούς αγοράς και τα μοντέλα χρηματοδότησης.

Άρθρο Έκτο – Βιβλίο Κανόνων

Το άρθρο 6 είναι κεντρικό, γιατί καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες συνεργάζονται για να έχουν μειώσεις αερίων θερμοκηπίου με μικρότερο κόστος. Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, αποφασίστηκε το Βιβλίο Κανόνων της Συμφωνίας του Παρισιού που καλύπτει τη διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των αγορών άνθρακα. Αυτό διασφαλίζει κοινούς κανόνες και επιτρέπει στα μέρη να κλιμακώσουν τη συνεργασία τους, να κινητοποιήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση και ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για Μηδενικές Εκπομπές

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που αντιπροσωπεύουν κεφάλαια 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψαν τη Συμμαχία, η οποία πρόκειται για μια παγκόσμια συμμαχία τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτών. Στα πλαίσια αυτής, δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν την επένδυση των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές τα επόμενα 30 χρόνια.

Οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να αναπτύξουν αξιόπιστα σχέδια για τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Επιπλέον, περισσότερα από 30 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία άνω των 8,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση, δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, ενώ περισσότερες από 30 χώρες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπέγραψαν δήλωση, με την οποία δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε χρηματοδότηση που αφορά την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό και να στρέψουν τις δαπάνες τους στην πράσινη ενέργεια.

Διακήρυξη της Γλασκώβης για αυτοκίνητα και φορτηγά με μηδενικές εκπομπές

Ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Περισσότερες από 100 κυβερνήσεις, πόλεις, πολιτείες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη για τερματισμό της πώλησης κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035 σε κορυφαίες αγορές και έως το 2040 παγκοσμίως.

Τουλάχιστον έξι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν να ακολουθήσουν αυτή τη δέσμευση, συμπεριλαμβανομένων των Ford, Mercedes, Volvo, Mercedes-Benz, BYD της Κίνας και Jaguar Land Rover. Ήρθε η ώρα να ενταχθούν περισσότερες κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.

Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (ISSB)

Το IFRS Foundation σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στο COP26, με την καθιέρωση ενός ενοποιημένου προτύπου, παγκοσμίως συγκρίσιμου, για δημοσιοποίηση εταιρικών πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα. Θα παρέχει στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές δημοσιοποιήσεις υψηλής ποιότητας σχετικά με το κλίμα και άλλα ζητήματα βιωσιμότητας, καθώς οι επιχειρήσεις αλλά και οι επενδυτικές αποφάσεις στρέφονται όλο και περισσότερο προς τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση των ζητημάτων αυτών.

Οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον τους είναι συνδεδεμένο με την ύπαρξη μιας σταθερής αγοράς. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει πιο φιλόδοξα προγράμματα για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων στόχων για μηδενικές εκπομπές. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για την επίτευξη αυτών των στόχων, με τη γνώση και τα εργαλεία για την ακριβή αξιολόγηση, αναφορά και εφαρμογή πολιτικών για το κλίμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προέχει, ωστόσο, να διαμορφωθούν το συντομότερο σωστές πολιτικές και ρυθμιστικά πλαίσια, που τη στιγμή αυτή μεταβάλλονται ραγδαία, καθώς και να ενισχυθεί η προσπάθεια αυτή παρέχοντας ουσιαστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις.

 

* Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE), Επισκέπτης Καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (IMBA), www.cse-net.gr


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v