Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία νέα «κανονικότητα»

Τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευλόγως, θα κριθούν στην πορεία. Ο τόπος, ωστόσο, ήδη ωφελείται από μία νέα «κανονικότητα». Το πώς και το γιατί ακολουθούν…

Μία νέα «κανονικότητα»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η συζήτηση που ολοκληρώνεται σήμερα στο Κοινοβούλιο για τις προγραμματικές θέσεις και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θέτει, όντως, μία νέα κανονικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Όχι μόνο διότι η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να προχωρά ταχέως στην υλοποίηση όσων είχε εξαγγείλει προεκλογικά -αν και τούτο θα κριθεί ακριβέστερα στην πορεία του χρόνου-, όσο, κυριότερα, διότι θέτει ένα νέο μέτρο πολιτικού πολιτισμού μεταξύ των δύο κυριοτέρων πολιτικών αντιπάλων στην Ελλάδα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν υπερβούμε την όλη φιλολογία περί του νέου διπολισμού, αυτό το οποίο συνάγεται από τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί η οξύτητα και η ακρότητα των χαρακτηρισμών που κυριαρχούσαν στον λόγο αμφοτέρων κατά την περίοδο η οποία προηγήθηκε -κυρίως των Ευρωεκλογών.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την οδό της αντιπαράθεσης με τα προβλήματα και όχι με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή για μια «νέα κανονικότητα», την οποία εννοούμε ως πρόοδο. Δεν θα αναμετρηθούμε με τους αντιπάλους αλλά με τα προβλήματα. Ό,τι είπαμε, θα το κάνουμε, και θα το κάνουμε πιο γρήγορα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Το ‘ή εμείς ή αυτοί’», πρόσθεσε, «ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού, αυτά είναι παρελθόν και η πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Οι Έλληνες κουράστηκαν, ζητούν λιγότερες υποσχέσεις και περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα. Θέλουν τα παιδιά τους να περάσουν καλύτερα από τους ίδιους. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανταποκριθεί και καλεί σε συμπόρευση όλους τους πολίτες».

Αντίστοιχα, ο κ. Τσίπρας, μολονότι εμφανίστηκε έτοιμος ακόμη και να «ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου», εφόσον αυτό απαιτηθεί, υποστήριξε ότι «δεν θα επιλέξω, κ. Μητσοτάκη, την αντιπολιτευτική τακτική που επιλέξατε εσείς: την αντιπαράθεση χωρίς όρια και επιχειρήματα, τη διαρκή καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες από σήμερα, όπως κάνατε εσείς. Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί μαζί σας».

Αντί όλων αυτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι «σε όποια σοβαρή προσπάθεια για διεκδικήσεις προς όφελος του λαού» θα δώσει στήριξη στο εξωτερικό. «Αλλά δεν θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εντός και εκτός Βουλής θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία», προαναγγέλλοντας, κατά πολλούς, μία νέα εποχή κινητοποιήσεων στους δρόμους της Αθήνας, αν και τούτο μέλλει να φανεί στην πορεία.

Εκείνο που δεν αμφισβητείται, ωστόσο, είναι η αποχή από τη ρητορική περί «καμένης γης», που τόσες και τόσες νέες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν κατά το παρελθόν στην ανάληψη των καθηκόντων τους.

Όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, κατά τρόπο -εν μέρει- δηκτικό: «Είστε η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που δεν έχετε το δικαίωμα και δεν το κάνατε, να ισχυριστείτε ότι ‘παραλάβαμε καμένη γη’».

Δίχως αμφιβολία, το νωπό του εκλογικού αποτελέσματος δεν παρέχει έδαφος συνέχισης της αντιπαράθεσης μέχρι τα άκρα μεταξύ των δύο πλευρών και εξηγεί, τουλάχιστον έως έναν βαθμό, το ηπιότερο των τόνων που χαρακτήρισε τις ομιλίες αμφοτέρων των πολιτικών ανδρών στη Βουλή.

Τέθηκε, όμως, ήδη, ένα μέτρο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πολίτες μπορούν να σταθμίσουν την πορεία και τα έργα των κυριοτέρων πολιτικών τους εκπροσώπων, στην πορεία προς την επόμενη κάλπη, όποτε κι αν αυτή στηθεί.

Είναι και αυτό ένα όφελος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v