Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίνοντας θάρρος και «πάτημα»

Η προπαγάνδα, εξ ορισμού, δεν χρειάζεται «πάτημα» για να αναπτυχθεί. Όταν όμως βρίσκει αυτό το «πάτημα», σαφώς μπορεί να αναπτυχθεί πειστικότερα. Όπως στην περίπτωση της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Δίνοντας θάρρος και «πάτημα»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν και η Τουρκία έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι απολύτως ικανή να πάρει από… μόνη της το όποιο «θάρρος» χρειάζεται ώστε να διατυπώσει τον τάδε ή τον δείνα ισχυρισμό, η υπόθεση των «απωθήσεων» προσφύγων/μεταναστών για την οποία κατηγορεί εσχάτως την Ελλάδα μάς θυμίζει ότι ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής, η χώρα μας οφείλει να καλύπτει τα… νώτα της.

Την ίδια ώρα που η Τουρκία κατηγορείται από τη Διεθνή Αμνηστία ότι χρησιμοποιεί βία για την επιστροφή προσφύγων στη Συρία και για την ακρίβεια, στην ακόμη εμπόλεμη ζώνη κατά μήκος της μεθορίου στην οποία εισέβαλαν οι δυνάμεις της, η ίδια κατηγορεί την Ελλάδα για απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταλείψουν τα τουρκικά εδάφη με κατεύθυνση τη χώρα μας.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα «πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία», που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, χθες η Άγκυρα εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι κατέχει στοιχεία για «παράνομες απωθήσεις», οι οποίες σημειώθηκαν το 2018 και «τους πρώτους 10 μήνες του 2019».

Όλα αυτά, δε, στον απόηχο των επτά μέτρων που ανακοίνωσε στο τέλος Αυγούστου το ΚΥΣΕΑ, σχετικά με το νέο καθεστώς χορήγησης ασύλου, που ήδη προωθείται με τη μορφή νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή αλλά και την προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων επόπτευσης των θαλασσίων συνόρων μας καθώς και σκαφών ταχείας αντίδρασης, «σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά».

Μέτρα τα οποία είχαν αποφασιστεί υπό το φως της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, οι οποίες κατά τον απερχόμενο επίτροπο με αρμοδιότητα σε ζητήματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλο, σημείωσαν άνοδο 241% μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου εφέτος. Σύμφωνα με τον ίδιο δε, αυτή η αύξηση στις μεταναστευτικές ροές οφείλεται σε επιχείρηση-σκούπα που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και οδήγησε στον εκτοπισμό περίπου 500 χιλ. μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, καθώς και στην εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, μολονότι η Τουρκία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας επαναπροωθώντας βιαίως πρόσφυγες στη Συρία αλλά και μετακινώντας επίσης βιαίως άλλους πρόσφυγες προς τα Μικρασιατικά παράλια, διατυπώνει κατηγορίες προς την Ελλάδα περί παρανόμων «απωθήσεων» από το 2018 έως σήμερα.

Αν και η παραπάνω χρονική περίοδος στην οποία αναφέρεται η Τουρκία αφορά τόσο τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, είναι σαφές ότι η ρητορική που ανέπτυξε πρόσφατα η Αθήνα περί «απωθήσεων» -για την οποία δέχθηκε κριτική και εγχωρίως- θα μπορούσε να δώσει τροφή για τη διατύπωση σχετικών κατηγοριών εκ μέρους της Τουρκίας.

Όσο βέβαιο κι αν είναι ότι η Τουρκία μπορεί να αναπτύξει τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς για την υποστήριξη των εκάστοτε θέσεών της, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι θα αξιοποιήσει και οποιοδήποτε τμήμα πρόσφορου εδάφους τής παράσχει η χώρα μας προς αυτήν την κατεύθυνση.  Δεν είναι μόνον ότι τους δίνουμε «θάρρος» ώστε να αναπτύξουν τις προκλητικές πρακτικές τους, συνάμα τους δίνουμε και «πάτημα» -τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής- προς αυτή την κατεύθυνση.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v