Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χρεοκοπία του νοικοκύρη

Πώς γίνεται παραδοσιακά «νοικοκύρηδες» άνθρωποι να χρεοκοπούν και μάλιστα εν χορώ; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αφορά σε όσα βιώσαμε στη διάρκεια της κρίσης αλλά και στα αίτιά της. Το πώς και το γιατί ακολουθούν…

Η χρεοκοπία του νοικοκύρη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι αναλογίες έχουν διατυπωθεί και κατά το παρελθόν, όπως -είναι βέβαιον- θα επισημανθούν και στο μέλλον. Και αυτό διότι αφορούν στα θεμελιώδη. Σε εκείνα τα οποία εάν αγνοήσουμε ή «ξεχάσουμε» επί μακρόν, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε χρεοκοπία, κάθε είδους

Όσα παραθέτει αναφορικά με τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δένδρα», ο καθηγητής Νίκος Φίλιππας, αφορούν σε όσα βιώσαμε ως χώρα και ως πολίτες στη διάρκεια της κρίσης.

Κυριότερα, όμως, αφορούν στα αίτια αυτής της κρίσης και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε τυχόν επανάληψή της στο μέλλον.

Εντέλει, αφορούν στον βαθμό υπευθυνότητας που επιδεικνύουμε ως πολίτες, τόσο εν οίκω όσο και εν δήμω.

Αν και «η Ελλάδα παραδοσιακά είναι μια χώρα νοικοκύρηδων…», «τα δημόσια οικονομικά, όπως γνωρίζουμε, έπασχαν για δεκαετίες αλλά και ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού τομέα δεν ήταν ανταγωνιστικό. Ήταν υπερβολικά εξαρτώμενο από το κράτος και λειτουργούσε με σημαντικό βαθμό ρίσκου και αδιαφάνειας», είπε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου.

Συνόψισε έτσι, ο κ. Στουρνάρας, τα κύρια αίτια της κρίσης. Κακή δημοσιονομική διαχείριση και μη ανταγωνιστική οικονομία. Συνάμα, όμως, έφερε στην επιφάνεια, προλογίζοντας το βιβλίο, την ανοχή με την οποία περιέβαλε αυτήν την κατάσταση η ελληνική κοινωνία.

«Δυστυχώς επαναπαυτήκαμε για πολύ καιρό. Δεν απαιτήσαμε εγκαίρως και σθεναρά από το πολιτικό μας σύστημα να επιβάλει στο κράτος αλλά και σε αυτό το μέρος του επιχειρηματικού τομέα που αναφέρθηκα πριν, να λειτουργούν με τη σωφροσύνη που ο μέσος Έλληνας πολίτης διαχειρίζεται την οικονομία του οίκου του», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ως αποτέλεσμα, ζήσαμε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές μας. «Δηλαδή δαπανούσαμε επί μακρόν ως εθνική οικονομία πολύ πάνω από τις εθνικές παραγωγικές μας δυνατότητες» και ακριβώς γι' αυτόν το λόγο αντιμετωπίσαμε τα διαβόητα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και βεβαίως ανήλθε το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Υπό το φως όλων αυτών, το πόνημα του καθηγητή Νίκου Φίλιππα στέκει ως απαραίτητη υπόμνηση, όχι μόνον ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη -εν οίκω ή εν δήμω- αλλά και για να μπορέσουμε να κάνουμε την προσήκουσα υπέρβαση, που θα μπορέσει να μας βγάλει από την κρίση και να μας οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διότι, εντέλει, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, «η οικονομία του οίκου μας δεν λειτουργεί στο κενό» και «θα πρέπει να μας απασχολεί πώς το κράτος διαχειρίζεται τα χρήματά μας, δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων, αλλά και εάν υπάρχουν οι κατάλληλοι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του επιχειρηματικού τομέα».

Υπό αυτό το πρίσμα, «αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουμε και εμείς αλλά και τα παιδιά μας. Και να στοχεύσουμε σε μια κοινωνία όπου ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός θα αποτελεί δεδομένο, έτσι ώστε αυτή η κοινωνία να θωρακιστεί και κυρίως να διεκδικήσει μια ελεύθερη, ανταγωνιστική οικονομία με τους απαραίτητους κανόνες και δικλίδες ασφαλείας καθώς και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος, που δίνει σε κάθε νέο άνθρωπο το ελάχιστο: μια καλή ευκαιρία να πετύχει», τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v