Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ορόσημο του Πάσχα

Για πρώτη φορά μπήκε στο τραπέζι χρονικός ορίζοντας για τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης. Κριτής όλων, φυσικά, ο βαθμός εξάπλωσης της πανδημίας. Αυτός, όμως, κρίνεται από εμάς και την πειθαρχία που είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε.

Το ορόσημο του Πάσχα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ίσως δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι για πολίτες και επιχειρήσεις η χθεσινή -επίσημη- εκτίμηση περί «χαλάρωσης» των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας τον Μάιο, εάν αυτά τηρηθούν στο ακέραιο τον Απρίλιο, ήχησε ως «μάννα εξ ουρανού».

Όχι μόνον διότι έτσι διακρίνεται ένα φως στην άκρη του τούνελ αλλά κυριότερα επειδή μπαίνει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, για πρώτη φορά, ένα χρονοδιάγραμμα για μία σταδιακή, έστω, επιστροφή στην κανονικότητα.

Τίθεται ένας τρόπος, δηλαδή, ώστε να μπορέσει να υπολογίσει η κάθε επιχείρηση, ο κάθε επαγγελματίας και ο κάθε εργαζόμενος, πότε θα μπορέσει να μπει ένα τέλος, έστω σταδιακά, στον αποκλεισμό του από την εργασία και τα όποια δυνητικά έσοδά της.

Στο «μεταξύ», βεβαίως, στέκει… το Πάσχα. Μία περίοδος κατά την οποία θα κριθεί επί της ουσίας ο χρόνος επιστροφής μας σε αυτού του είδους την -πληγείσα- «κανονικότητα».

Ο λόγος, προφανής, καθώς από την περίοδο του Πάσχα θα κριθεί η απόδοση ή μη των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα. Αντίθετα, εάν χαλαρώσουμε...

Οφείλουμε, πάντως, να μην τρέφουμε αυταπάτες στο πεδίο αυτό.  Μέτρα κάθε λογής θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό, παρά τις συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις που εμφανίζει η χώρα μας έναντι άλλων ευρωπαϊκών, αντίστοιχου μεγέθους, τόσο από πλευράς κρουσμάτων όσο και θανάτων από τη νόσο Covid-19. 

Η σταδιακότητα στην ομαλοποίηση της κατάστασης, απανταχού της ευρωπαϊκής ηπείρου, εξάλλου, θα είναι ο κανόνας. Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες, δια στόματος καγκελαρίου Κουρτς, το δικό της χρονοδιάγραμμα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, με ορόσημο την 14η Απριλίου και πάντως μετά το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο γιορτάζεται αυτή την Κυριακή.

Όσο οι πολίτες πειθαρχούν και παραμένουν πιστοί στους κανόνες τόσο θα αίρονται -σταδιακά- οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στη λειτουργία των κάθε είδους καταστημάτων. Το αυστριακό σχέδιο προβλέπει ότι τα μικρά καταστήματα (εμπορικά κ.λπ.) θα ανοίξουν στις 14 Απριλίου, όπως επίσης και τα πάρκα. Την 1η Μαΐου, άλλες επιχειρήσεις που έχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως κομμωτήρια, θα ανοίξουν επίσης και υπό προϋποθέσεις θα δοθεί αντίστοιχη άδεια επαναλειτουργίας και για τα εστιατόρια και καφέ, περί τα μέσα Μαΐου.

Αντίστοιχη σταδιακότητα εμφανίζεται να έχει και η γερμανική συνταγή για ομαλοποίηση της κυκλοφορίας των πολιτών, από τις 19 Απριλίου και μετά, η οποία προβλέπει μία σειρά από προϋποθέσεις που αφορούν τον αριθμό των κρουσμάτων, την κατάσταση του συστήματος υγείας κ.α., ώστε να υλοποιηθεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Έτσι, λοιπόν, όταν ο φίλτατος Στ. Πέτσας ανακοινώνει ότι αν τηρηθούν όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό στο ακέραιο τον Απρίλιο, τότε από τον Μάιο αναμένεται να χαλαρώσουν, το ορόσημο που θα κρίνει την πορεία των πραγμάτων είναι βεβαίως η περίοδος του Ορθόδοξου Πάσχα, το οποίο εφέτος είναι στις 19 Απριλίου και η συμπεριφορά που θα δείξουμε στη διάρκειά του.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, από την έναρξη του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως χθες, βεβαιώθηκαν 21.308 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή εμπορικών, οι οποίοι αγνόησαν τα μέτρα (359 παραβάσεις), επίσης υφιστάμενοι τις συνέπειες για αυτό, καθώς 353 εξ αυτών συνελήφθησαν.

Έτσι, λοιπόν, καθώς άλλες ευρωπαϊκές «χαλαρώνουν» τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, εντείνοντας έτσι την κοινωνική πίεση και... εγχωρίως για αντίστοιχη πορεία, χρήσιμο θα ήταν να θυμόμαστε ότι τούτο εναπόκειται και στον βαθμό πειθαρχίας που εμείς είμαστε διατεθειμένοι να επιδείξουμε, ώστε αυτό να γίνει δυνατόν.

Μέχρι τώρα κατορθώσαμε να είμαστε θετικό παράδειγμα. Ας μην το… χαλάσουμε!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v