Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέτσας: Μεγάλο στοίχημα η επιστροφή στην ομαλότητα

Η Ελλάδα δηλαδή θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι, ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισ., τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πέτσας: Μεγάλο στοίχημα η επιστροφή στην ομαλότητα

«Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας. Ο Απρίλιος, όπως θα έλεγε ο Λέοναρντ Κοέν, είναι η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φως», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Και το στοίχημα, τότε, όπως είπε, «θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς λάθη, που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας».

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου της κυβέρνησης, που εκτείνεται μέχρι τέλος Απριλίου, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί δηλαδή στο 3,5% του Α.Ε.Π. της χώρας και είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι στο 3% του Α.Ε.Π., όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno. Υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα αυτά πρόκειται να συνεχιστούν και προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο».

Σ’ αυτό τα ποσό, σημείωσε, «δεν περιλαμβάνονται οι κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.α. Ούτε φυσικά οι αρχικές παρεμβάσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού, της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Ελλάδα δηλαδή θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι, ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

Σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Πέτσας τη χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική». Οι θέσεις της Ελλάδας, όπως είπε, «είναι γνωστές, καθώς έχουν διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή με άλλους 8 ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προσδοκούμε μια κοινή συνισταμένη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις, για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούμε, πάντως, θετικό το γεγονός ότι έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως η απόφαση της Ε.Κ.Τ. για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η απόφαση του Eurogroup για την απαλλαγή από τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. και η απόφαση του Ecofin για τη ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να λειτουργήσουν με κλειστές πόρτες οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ μίλησε για «σύνθετη άσκηση» που σχετίζεται με το Άγιο Φως, πώς θα έρθει στην Ελλάδα και πώς θα μοιραστεί σε όλες τις γωνιές της χώρας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v