Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τουρισμός και το μήνυμα της πτήσης από το Κατάρ

Σε μια χρονιά κατά την οποία η αβεβαιότητα κυριαρχεί, σημασία δεν έχει μόνο εάν υπάρχει σχεδιασμός αλλά, κυριότερα, εάν υφίσταται «εναλλακτικό σχέδιο». Τουλάχιστον, αυτό το μήνυμα κόμισε η πτήση από την Ντόχα.

Ο τουρισμός και το μήνυμα της πτήσης από το Κατάρ

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πτήση από την Ντόχα του Κατάρ, την προηγούμενη Δευτέρα, με την οποία πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα 12 άνθρωποι, φορείς της Covid-19, θύμισε κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι η μόνη βεβαιότητα κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο είναι πως θα κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

Σήμερα, το μόνο αεροδρόμιο που υποδέχεται ταξιδιώτες από το εξωτερικό είναι το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου διεξάγονται όλα τα προβλεπόμενα τεστ στους ταξιδιώτες και υπάρχει ένας -τουλάχιστον φαινομενικός- έλεγχος των πραγμάτων.

Ακολουθεί, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και την Τετάρτη 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα με τον φίλτατο Χ. Θεοχάρη, τις αφίξεις ταξιδιωτών θα διέπουν δύο πρωτόκολλα: Ένα για πτήσεις που προέρχονται από αεροδρόμια στη λίστα της European Agency for the Safety of Aviation (EASA), με πιθανή καραντίνα, και ένα δεύτερο πρωτόκολλο, με δειγματοληπτικά τεστ, που θα αφορά τα αεροδρόμια του εξωτερικού τα οποία δεν είναι σε αυτή τη λίστα.

Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχει πραγματικός έλεγχος αλλά μία επίφαση ελέγχου. Και τούτο για σειρά λόγων, ενδεικτικότερος των οποίων είναι, ίσως, η διαφοροποίηση μεταξύ αεροδρομίων που βρίσκονται στην ίδια χώρα, βάσει του βαθμού επικινδυνότητας που αυτά εμφανίζουν. Ωσάν, δηλαδή, να μην μπορεί το ταξιδιωτικό κοινό να προτιμήσει το ένα αεροδρόμιο έναντι του άλλου για το ταξίδι του, έστω διαμέσου μίας τρίτης χώρας.

Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσει η τουριστική Ελλάδα, καθώς από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, τον τουρισμό, αντλεί περί το 20% του ετήσιου ΑΕΠ της.

Έτσι, με δεδομένο ότι εφέτος η πορεία των πραγμάτων είναι μη προβλέψιμη, διερωτάται κανείς ποιο είναι το «εναλλακτικό» σχέδιο, το λεγόμενο «σχέδιο Β» που διαθέτει η κυβέρνηση, σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στην πατρίδα μας.  

Το ζήτημα, δε, δεν αφορά μόνον στο θεμελιώδες ερώτημα εάν η ελληνική οικονομία αντέχει σε ένα νέο lockdown, δεδομένου ότι είναι σαφές πως δεν το αντέχει. Κυριότερα, αφορά στα στάδια που θα προηγηθούν αναφορικά με κομβικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός.

Σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, οι ξενοδόχοι της χώρας παρακολουθούν «μουδιασμένοι» τη διαδικασία επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Όπως επισημαίνει (μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο), τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία κατά την επαναλειτουργία τους καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη και κοστοβόρα την όλη διαδικασία ενώ είναι ασαφές εάν όντως θα υπάρξει αξιόλογη εισερχόμενη τουριστική κίνηση, η οποία να δικαιολογεί την επαναλειτουργία πολλών μονάδων.

Το μήνυμα που κόμισε η πτήση από την Ντόχα του Κατάρ, δε, ενέτεινε αυτή την αγωνία, καθιστώντας σαφές ότι η «απελευθέρωση» των εισερχόμενων πτήσεων από το εξωτερικό, στη βάση μίας επίφασης ελέγχου, εμπεριέχει αυξημένους κινδύνους για την Ελλάδα, όσο απαραίτητη κι αν κρίνεται αυτή η διαδικασία για την οικονομική επιβίωση της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, μολονότι όσα μάς εξιστόρησαν χθες από την Αίγλη του Ζαππείου οι αρμόδιοι για την τουριστική προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό ήσαν ιδιαιτέρως συμπαθή, ας μην κρατάμε «μεγάλο καλάθι» εφέτος.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και δύσκολα διαχειρίσιμοι.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v