Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δώσε θάρρος στον... Ερντογάν

Την ίδια ώρα -κυριολεκτικά- που η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ «ανοίγοντας» τα Βαρώσια, στην Κύπρο, η Ελλάδα συμφωνεί στην έναρξη «διερευνητικών επαφών» μαζί της; Τι μήνυμα της στέλνουμε έτσι;

Δώσε θάρρος στον... Ερντογάν

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η συμφωνία Δένδια - Τσαβούσογλου για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας στέλνει το λάθος μήνυμα στη γείτονα και τροφοδοτεί περαιτέρω την προκλητικότητά της έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Όσο απαραίτητη κι αν είναι η εξεύρεση κάποιας μορφής συνεννόησης, με στόχο την εκτόνωση της παρούσας έντασης, ο προσδιορισμός ημερομηνίας για την έναρξη των μεταξύ τους διερευνητικών επαφών, για τις όποιες περαιτέρω συζητήσεις τυχόν θα διεξάγουν, την ίδια ημέρα που η Τουρκία επιδεικνύει θρασύτατη προκλητικότητα, αφενός, παραβιάζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το «άνοιγμα» των Βαρωσίων, αφετέρου, προχωρώντας στην έκδοση νέων Navtex για πολεμικές ασκήσεις, αποτελεί λάθος ολκής.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, το μόνο μήνυμα που λαμβάνει η Άγκυρα είναι ότι η Αθήνα βρίσκεται στη θέση του αδύναμου, ο οποίος επιθυμεί πάση θυσία να την εξευμενίσει, ενδίδοντας στην έναρξη μεταξύ τους συνομιλιών παρά τις σαφώς προκλητικές της ενέργειες.

Η επίκληση, δε, εκ μέρους των Αθηνών, των κυρώσεων που θα επιβάλει η ΕΕ κατά της Τουρκίας, εφόσον αυτή δεν συμμορφωθεί με τις «υποδείξεις», είναι προτιμότερο να παραμείνει εκτός... σχολιασμού.

Η προκλητική αδιαφορία Ερντογάν για τη διεθνή νομιμότητα, από το Αζερμπαϊτζάν έως τη Λιβύη,  και βεβαίως στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, καθιστούν σαφές ότι οι εξ Ανατολών γείτονές μας δεν τρέφουν ενδοιασμούς ως προς τις ενέργειές τους και ότι δεν τους πτοεί οποιαδήποτε δημόσια έκκληση εκ μέρους είτε των ΗΠΑ είτε της ΕΕ ή απειλή λήψης μέτρων εναντίον τους. Αντίθετα, «επεκτείνονται» όσο δεν βρίσκουν εμπόδια στον δρόμο τους και θα συνεχίσουν με ακριβώς αυτή την τακτική έως ότου υλοποιηθούν τα νεο-οθωμανικά σχέδιά τους.

Ο Ερντογάν κάνει σήμερα ό,τι κάνει για έναν και μόνο λόγο: Επειδή μπορεί. Επειδή ουδείς εμφανίζεται διατεθειμένος να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία συμφωνεί να διεξάγει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, την ίδια ώρα, κυριολεκτικά, που παραβιάζεται κατάφωρα η διεθνής νομιμότητα στα Βαρώσια.

Αποδεχόμενη να εισέλθει σε διερευνητικές συνομιλίες, η Ελλάδα έχασε μία εντυπωσιακή ευκαιρία να καταδείξει πέραν πάσης τυχόν αμφισβήτησης την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς ήδη είχαν διατυπωθεί εκκλήσεις συνετισμού της στην υπόθεση των Βαρωσίων, εκ μέρους τόσο του Βερολίνου όσο και των Βρυξελλών.

Τι νόημα είχε άραγε η τοποθέτηση Μητσοτάκη - Ντερ Λάιεν χθες ότι είναι «... ζωτικής σημασίας ο σεβασμός στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», όταν η παραβίασή τους από την Τουρκία παραμένει ατιμώρητη;

Τι νόημα είχε η επίκληση των συμπερασμάτων της  πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ότι η Τουρκία «πρέπει να κάνει τα αναγκαία βήματα για να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή και να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ε.Ε.», όταν η ίδια η Τουρκία επιμένει να αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, είτε στο πεδίο της ρητορικής είτε έμπρακτα, με την έκδοση Navtex και την παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ -για ακόμη μία φορά- για τα Βαρώσια;

Μόνον εάν η γείτονα πεισθεί, κατά τρόπο μη αμφισβητήσιμο, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι απαιτείται ούτως ώστε να προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι δυνατή η εξεύρεση κάποιου κοινού εδάφους μαζί της.

Αντίθετα, όσο της δίνουμε θάρρος…

Ν. Γ. Δρόσος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v