Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δεύτερο κύμα και ο αποχαιρετισμός του V

Η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας «πετά από το παράθυρο» προβλέψεις για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος. Πιθανότερα, θα είναι σαν… σταγονόμετρο, αν και όλα εξαρτώνται από την τελική πορεία της Covid-19.

Το δεύτερο κύμα και ο αποχαιρετισμός του V

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μη βιαστείτε να αποσύρετε τα μέτρα στήριξης από την οικονομία, προέτρεπε πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, και -σε αντίθεση με παλαιότερες προβλέψεις του- επιβεβαιώνεται ήδη από τις εξελίξεις.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και πέραν του βαρύτατου ανθρώπινου κόστους που το συνοδεύει, μόλις χθες έχασαν τη ζωή τους ακόμη 13 συμπολίτες μας, εκπαραθυρώνει κάθε πρόβλεψη για ταχεία ανάκαμψη τύπου V, που πολλοί έλπιζαν ότι θα υπάρξει στην ελληνική οικονομία. 

Σειρά ευρωπαϊκών κρατών οδηγείται σε νέα περιοριστικά μέτρα, από την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (9 μ.μ. με 6 π.μ.) που επιβάλλει το Παρίσι, έως τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για το Λονδίνο, ή το κλείσιμο των μπαρ και των παμπ σε γερμανικά κρατίδια.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνολικά στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας της Covid. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει ακόμη αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί όμως απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί...», τόνιζε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, δίχως να αποκλείει την οπισθοδρόμηση σε νέα περιοριστικά μέτρα, σε τοπικό επίπεδο, με προφανείς επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας.   

Στις τελευταίες προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προ μόλις ολίγων ημερών, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι αν και η ύφεση θα διαμορφωθεί εφέτος στα θεαματικά επίπεδα του -9,5% (-8,2% προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών), το 2021 η ανάκαμψη δεν θα υπερβεί το 4,1%, γεγονός που «πετά από το παράθυρο» τις όποιες ελπίδες για ταχεία αύξηση του ΑΕΠ και σχηματισμό τύπου V στα διαγράμματα που καταγράφουν την πορεία του.

Όπως αντίστοιχα πετά από το παράθυρο και τις ελπίδες του υπουργείου των Οικονομικών για αύξηση ΑΕΠ 7,5% το 2021 (βάσει του δυναμικού σεναρίου) ή ακόμη και κατά 4,5% βάσει του δυσμενούς σεναρίου που έχει εκπονήσει.

Όλα αυτά, δε, με τη δυνατότητα διατύπωσης προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας να έχει ριζικά συρρικνωθεί, υπό το φως της μεταβλητότητας που παρουσιάζει η οικονομική δραστηριότητα, καθώς περνάμε από το ένα κύμα της πανδημίας στο επόμενο αλλά και της αδυναμίας προσδιορισμού ενός τέλους για αυτή την περιπέτεια, μέσω της ανακάλυψης είτε εμβολίου είτε αποτελεσματικής θεραπείας για τη νόσο Covid-19.

Για παράδειγμα, όπως επισήμανε χθες και το iatronet.gr, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο Κορωνοϊός: Το πρόβλημα και η... μαγική εικόνα στην Ελλάδα, στη χώρα μας, μολονότι ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων είναι αυξημένος έναντι τόσο της προηγούμενης περιόδου όσο και του πρώτου κύματος της πανδημίας την Άνοιξη, υπολείπεται εκείνου που παρατηρείται σε ευρωπαϊκά κράτη αντίστοιχου μεγέθους χάρη και στις κλιματικές συνθήκες. 

Με άλλα λόγια, η έλευση του χειμώνα και η ριζική μείωση της θερμοκρασίας που τον συνοδεύει αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των θανάτων, μεταβάλλοντας επί τα χείρω την παρούσα εικόνα.

Μολονότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε χθες για ακόμη μία φορά την εκ νέου επιβολή ενός γενικευμένου lockdown, το οποίο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνον οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα κρίνουν τελικώς εάν θα καταφύγουμε ξανά σε αυτό.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v