Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μας πρόλαβε ο Ερντογάν με τις… «κυρώσεις»!

«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», σύμφωνα με τη λαϊκή θυμοσοφία, η οποία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο χθεσινό κάλεσμα Ερντογάν προς τη μουσουλμανική κοινότητα να μποϊκοτάρει τα γαλλικά προϊόντα. Η ΕΕ θα «απαντήσει» ή θα το… σκεφτεί λίγο ακόμη;

Μας πρόλαβε ο Ερντογάν με τις… «κυρώσεις»!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από χθες η «πίστα» έχει αλλάξει. Ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξε ο Ερντογάν κατά της Γαλλίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών θέτει την αντιπαράθεση της ΕΕ με την Τουρκία σε νέες βάσεις. Για την ακρίβεια, θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνο τις πλέον θεμελιώδεις εκ των αρχών που υποτίθεται ότι πρεσβεύει η ΕΕ όπως η αλληλεγγύη αλλά και τους λόγους ύπαρξής της ως «οικονομικής συμμαχίας» των κρατών που την απαρτίζουν.

Μία τρίτη χώρα, η Τουρκία, εξαπέλυσε δια στόματος του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναν ξεκάθαρο οικονομικό πόλεμο κατά της Γαλλίας, ζητώντας όχι μόνον από τους Τούρκους πολίτες αλλά από τους απανταχού μουσουλμάνους το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανές σε σειρά μουσουλμανικών κρατών.

Προχώρησε, δε, σε αυτή την κίνηση -σύμφωνα με όσα είπε ο Ερντογάν-, επειδή «μουσουλμανικοί χώροι εργασίας, σπίτια και σχολεία δέχονται επίθεση από φασιστικές ομάδες σχεδόν κάθε μέρα. Φωνάζω από τη χώρα μου, από εδώ. Μην προτιμάτε ποτέ γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε ποτέ. Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του Γάλλου προέδρου, που έχει ανάγκη για ψυχιατρικό έλεγχο».

Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση κωλυσιεργεί συστηματικά και συνεχώς αναβάλλει την απόφαση επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, για όσα πράττει η Άγκυρα κατά Αθήνας και Λευκωσίας, ο Ερντογάν δίχως δισταγμό ξεκινά οικονομικό πόλεμο κατά της δεύτερης από πλευράς μεγέθους οικονομίας στην Ευρώπη, της Γαλλίας.

Όλα αυτά, δε, την ίδια ώρα που, τουλάχιστον τύποις, η Τουρκία συνεχίζει να διεκδικεί τη θέση του κράτους-μέλους της ΕΕ και η ίδια η ΕΕ εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να την εντάξει στους κόλπους της!

Ωσάν να μην έφτανε που η Τουρκία κατέχει το ένα τρίτο των εδαφών κράτους-μέλους της ΕΕ, της Κύπρου, και ταυτόχρονα παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως και της Ελλάδας -κάτι για το οποίο εμφανίζεται να μην «ιδρώνει το αυτί» των Ευρωπαίων εταίρων μας, πλέον κηρύσσει οικονομικό πόλεμο και κατά της Γαλλίας, ενώ δεν αποκλείεται να επεκτείνει αυτή τη στάση της και έναντι άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως δήλωσε ο Ερντογάν, «η ανομία εναντίον μουσουλμάνων έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένη σε πολλά δυτικά κράτη, που δεν τηρούν τη Δημοκρατία για όλους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει πολιτική που προωθείται σε επίπεδο αρχηγού κράτους».

Υπό το φως όλων αυτών, η στάση της ΕΕ μπορεί να χαρακτηριστεί από στωική έως αμήχανη: Η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει, εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Στάνο, «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη». «Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ, πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.

Όσο η ΕΕ «σκέπτεται», βέβαια, η Τουρκία θα δρα ανενόχλητη…

Ν. Γ. Δρόσος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v