Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμβόλιο της συναίνεσης

Ακόμη κι αν το 2021 είναι όντως εκλογικό έτος, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να βρουν σημείο συναίνεσης στη στήριξη της προσπάθειας εμβολιασμού του πληθυσμού. Κομματική αντιπαράθεση και επ’ αυτού δεν νοείται.

Το εμβόλιο της συναίνεσης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι προσδοκίες του ελληνικού εκλογικού σώματος από τα πολιτικά κόμματα, κατά ευρεία ομολογία, είναι χαμηλές. Διαχρονικά -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- οι πολιτικοί εκπρόσωποι του τόπου έχουν εμφανισθεί κατώτεροι των περιστάσεων, αδυνατώντας να βρουν σημεία σύγκλισης ακόμη και ενώπιον εθνικών κρίσεων.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες υπήρξε όντως σύμπλευση μεταξύ κομμάτων εξουσίας, τούτη δεν μακροημέρευσε, με ευθύνη όσων προσδοκούσαν, τότε, να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Η μόνη σταθερά μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων μας εμφανίζεται, διαχρονικά, να είναι η ρήξη. Ενίοτε επί των μεγάλων και σοβαρών θεμάτων και συχνά επί των υπολοίπων, όπως εσχάτως, που η συζήτηση περιστρέφεται μεταξύ ποδηλατικών εκδρομών και εξοχικών οικιών. 

Για τους στωικούς, ενδεχομένως, αυτή να είναι η φυσική κατάσταση των πραγμάτων και ως εκ τούτου δεν θα όφειλε να ξενίζει. Ίσως. Όμως όταν η χώρα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με εκατόμβες, τότε ο χρόνος της στωικότητας έχει μάλλον παρέλθει.

Η Ελλάδα, όπως και η λοιπή υφήλιος, ελπίζει για την έξοδό της από την παρούσα υγειονομική και οικονομική κρίση μέσω του εμβολιασμού του πληθυσμού της. Όσο εκτενέστερος και πληρέστερος είναι, δε, αυτός ο εμβολιασμός τόσο ταχύτερα ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί η περίφημη ανοσία αγέλης, μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Εύλογο ανάχωμα σε αυτή τη διαδικασία είναι οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από μερίδα της κοινωνίας των πολιτών σε φόρουμ κοινωνικών δικτύων αλλά και ευρύτερα, τόσο ως προς την ασφάλεια των διαφόρων εμβολίων που προτείνονται όσο και για τη σκοπιμότητα του  εμβολιασμού. Πρόκειται, δε, κατά περίπτωση, περί επιφυλάξεων οι οποίες κατά κανόνα αίρονται, αντιμέτωπες με τις προσήκουσες απαντήσεις, καθώς δεν αφορούν τους λεγόμενους «συνωμοσιολόγους» αλλά ένα εύλογο, υπό τις περιστάσεις, έλλειμμα γνώσης.   

Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι και για σειρά άλλων ασθενειών και νοσημάτων, αυτές οι απαντήσεις -που μπορούν να προέλθουν μόνον από τα χείλη των αρμόδιων ειδικών- πρέπει να τύχουν της ομόθυμης στήριξης της πολιτικής ηγεσίας αυτού του τόπου και να μην καταστούν ακόμη ένα σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ακόμη κι αν το 2021 είναι όντως εκλογικό έτος, όπως διαφαίνεται, ακόμη κι αν τα πολιτικά κόμματα αδυνατούν να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους προσέλκυσης εκλογικής πελατείας από την αντιπαράθεση και τη ρήξη, οι πολιτικοί εκπρόσωποι αυτού του τόπου οφείλουν να βρουν σημείο συναίνεσης στην προσπάθεια εμβολιασμού ενός κατά το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού πολιτών.

Οφείλουν, με άλλα λόγια, να στηρίξουν από κοινού και να μην αναγάγουν σε σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Χρόνος για αντιπαράθεση… πάντα υπάρχει, επί παντός επιστητού. Ας μην επιλεγεί το πεδίο του εμβολιασμού ως ο τόπος και ο χρόνος αυτής της αντιπαράθεσης.

Είναι βέβαιον ότι εφόσον αυτή η προσπάθεια καταβληθεί επιμελώς και ομόθυμα εκ μέρους των πολιτικών εκπροσώπων της χώρας, θα βοηθήσει στην ευόδωση της προσπάθειας υπέρβασης της παρούσας κρίσης και -κατά προέκταση- θα ανταμειφθεί.

Θα είναι μια σπάνια περίσταση κατά την οποία άνθρωποι οι οποίοι είτε καταλαμβάνουν είτε κατελάμβαναν θέσεις ευθύνης, και πάντως ανταγωνίζονται γι' αυτές, συμπράττουν για το κοινό καλό και απέχουν από τη συνήθη εικόνα πολιτικής ή απλώς μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία κατά κανόνα τούς χαρακτηρίζει.

Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και -ποιος ξέρει;- στην αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζουν οι πολίτες τους... πολιτικούς τους εκπροσώπους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v