Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει

Εχουμε ξεπεράσει την πανδημία και δεν το πήραμε χαμπάρι; Εάν δεν είναι έτσι, τότε προς τι η χαλάρωση και τα κορωνοπάρτι στη Θεσσαλονίκη ή αλλού; Δεν έχουμε υποφέρει αρκετά;

Τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ουδεμία οικονομική δραστηριότητα συνεισφέρει αυτοτελώς στην ελληνική οικονομία όσο ο Τουρισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προ πανδημίας, το 2019, η συνολική συμμετοχή του Τουρισμού στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν στο επίπεδο του 20,8%, στην απασχόληση στο 21,7% και  συνολικά οι τουριστικές δραστηριότητες απασχολούσαν 946.200 εργαζομένους.

Υπό αυτό το πρίσμα και ακόμη κι αν εξαιρέσουμε παθογένειες οι οποίες χαρακτηρίζουν συνολικά την ελληνική οικονομία, η επίδραση της τουριστικής βιομηχανίας επί της πορείας ολόκληρου του «οχήματος» της οικονομίας και βεβαίως των εσόδων του προϋπολογισμού, είναι καταλυτική.

Έτσι, λοιπόν, αν και ο προβληματισμός που ανέπτυξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προς την τήρηση των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας εκ μέρους του κοινού, άπτεται πρωτίστως της προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν παύει να αφορά και την προστασία της οικονομικής υγείας αυτού του τόπου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Με άλλα λόγια, εάν η χώρα μας συμπεριλαμβανόταν στην περίφημη «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου -συμμετοχή στην οποία δεν υποχρεώνει τους Βρετανούς ταξιδιώτες σε καραντίνα κατά την επάνοδό τους- όπως συμπεριλαμβάνεται η ευθέως ανταγωνιστική προς εμάς, τόσο ως προς το τουριστικό αντικείμενο όσο και ως προς τα συνολικά οικονομικά μεγέθη, Πορτογαλία, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μία πολύ καλύτερη επίδοση εκ μέρους του τουριστικού τομέα, τόσο για την οικονομία όσο και για τον προϋπολογισμό.

Ο λόγος, δε, για τον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται, αφορά, προφανώς, τις ανησυχίες που ακόμη τρέφουν οι βρετανικές αρχές ως προς την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Αντίστοιχες ανησυχίες, βεβαίως, τρέφουν και για σειρά άλλων χωρών, της Λεκάνης της Μεσογείου, αλλά, προφανώς, αυτό αφορά τις ίδιες και όχι εμάς. 

Όσο, δε, οι φίλτατοι Βρετανοί συνεχίζουν να βλέπουν εικόνες κορωνοπάρτι, όπως αυτό που διαδραματίστηκε στο ΑΠΘ και οδήγησε σε παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών ή άλλες μορφές συνωστισμού, ορισμένες εκ των οποίων διαδραματίστηκαν μόλις το τελευταίο Σαββατοκύριακο σε εμπορικά κέντρα ανά τη χώρα και αλλού, θα συνεχίζουν να τρέφουν αντίστοιχες επιφυλάξεις ως προς την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, διατηρώντας τη χώρα μας εκτός «πράσινης λίστας».

Ο τερματισμός του πολύμηνου lockdown, είναι σαφές, συνοδεύτηκε από μία εναγώνια επιχείρηση «απόδρασης» χιλιάδων συμπολιτών μας από τις πόλεις. Στη διάρκειά της, πολλά από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή τήρησης υγειονομικών κανόνων παραμερίστηκαν. Πλέον, όμως, ποια είναι η δικαιολογία για αντίστοιχες πρακτικές;

Αν και οι εμβολιασμοί συνιστούν το κυριότερο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν συνιστούν πανάκεια και αιτία εφησυχασμού. Ο φίλτατος Σωτ. Τσιόδρας, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, κρούουν τον κίνδυνο των μεταλλάξεων και της διασποράς της νόσου, τονίζοντας συνεχώς την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων, όπως η ορθή χρήση της μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, οι καθαρισμοί χεριών κ.λπ.

Όσο κι αν το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση των μετακινήσεων και την άρση των περιορισμών, δεδομένου του πολύμηνου lockdown και των επιπτώσεων που αυτό είχε στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και στον ψυχισμό πολλών εκ των συμπολιτών μας, ας μη «δοκιμάσουμε το θεριό» της πανδημίας για ακόμη μία φορά.

Ας το κρατήσουμε σε απόσταση, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, για το καλό... όλων μας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v