Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπε και τι δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην πολιτική ό,τι δεν διαψεύδεται, ισχύει. Έτσι, λοιπόν, όταν ο πρωθυπουργός επιλέγει να απαντήσει -αν μη τι άλλο – “σιβυλλικά” επί συγκεκριμένων ερωτημάτων, είναι σαφές ότι επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που υφίστανται...

Τι είπε και τι δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το βασικό αφήγημα με το οποίο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέγγισε χθες την κοινή γνώμη, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον απόηχο του κύματος των καταστροφικών πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν τη χώρα, αφορούσε αφενός, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και αφετέρου, στο πως έγινε “ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν” για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Το πρώτο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όσο για το δεύτερο, θα πρέπει να περιμένουμε έως “την κατάλληλη στιγμή”, όπως είπε, δηλαδή μετά τη λήξη της μάχης με τις πυρκαγιές, οπότε θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.

Ωστόσο, για τα λάθη και τις παραλείψεις και βεβαίως για το πρωτοφανές εύρος της καταστροφής που συνόδευσε το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη ζητώντας εκ νέου, συγγνώμη.  Αν και αυτήν τη συγγνώμη αρνήθηκε να τη “μεταφράσει” είτε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες - καθώς ανάληψη ευθύνης θα όφειλε να ισοδυναμεί με παραίτηση – είτε με ανασχηματισμό, για την απομάκρυνση εκείνων που ο ίδιος θεωρεί ως υπευθύνους του εύρους της καταστροφής ή εντέλει των όποιων λαθών ή παραλείψεων.

Για την ακρίβεια, με τη μάλλον σιβυλλικού χαρακτήρα ρήση “μου κάνατε μία ερώτηση που γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να απαντήσω”, τοποθετήθηκε σε ερώτημα περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού, επιβεβαιώνοντας έτσι, εμμέσως αλλά με ιδιαίτερη σαφήνεια, ότι προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, στο πέρας όμως της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και όχι νωρίτερα, την ώρα που ακόμη διεξάγεται η μάχη κατά της φωτιάς.

Όπως, επίσης, επέλεξε να τοποθετηθεί με έναν αντιστοίχως σιβυλλικό τρόπο και με ύφος που πρόδιδε μάλλον εκνευρισμό, σε ερωτήματα σχετικά με την επαναφορά προσώπων που είχε απομακρύνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τους κ.κ. Στ. Κολοκούρη και Κ. Τσουβάλα, ήτοι τον νυν Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης, αντιστοίχως, επεσήμανε ότι «ο αρχηγός της αστυνομίας έγινε υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ. Και στη συνέχεια λόγω της φυσικής επετηρίδας έγινε αρχηγός. Φαντάζομαι αν ήξερε κάτι ο κ. Τσίπρας δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή» ενώ δεν αναφέρθηκε στον κ. Κολοκούρη, για την τοποθέτηση του οποίου στην παρούσα θέση του είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι ο κ.Τσουβάλας είχε αποστρατευτεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η δίωρης διάρκειας συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, ήταν εφ’ όλης της ύλης. Απάντησε σε 25 ερωτήσεις, οι οποίες συμπεριλάμβαναν και ζητήματα όπως η πανδημία και η οικονομία, σε μία προσπάθεια, μάλλον, να “διασκεδάσει” τις αρνητικές εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η κυβερνητική σιγή των προηγουμένων ημερών και η οποία ολοκληρώθηκε μόνον με την πρόσφατη συνέντευξη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.

Το βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, «πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, το τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι» ήταν σαφές. Κατά πόσον βρήκε απήχηση στο εκλογικό σώμα και στον κάθε πολίτη, είναι κάτι που μέλλει να καταδειχθεί, ευκαιρίας δοθείσης.

Κατά τον πρωθυπουργό, δε, αυτή η ευκαιρία θα προκύψει στη λήξη της τετραετούς θητείας της παρούσας κυβέρνησης και όχι νωρίτερα. Έως τότε, βεβαίως, μεσολαβεί η αξιοποίηση ενός πακτωλού κοινοτικού και λοιπού χρήματος, κυρίως από το ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και η αποτίμηση του έως τότε κυβερνητικού έργου.

Άρα…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v