Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλήθειες, ψέματα και ΜΕΘ

Κάποιος λέει ψέματα ή -αν μη τι άλλο- δεν λέει όλη την αλήθεια. Υφίσταται διακριτική μεταχείριση στις ΜΕΘ, ναι ή όχι; Είναι απλό το ερώτημα και πρέπει να βρει την απάντησή του…

Αλήθειες, ψέματα και ΜΕΘ

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στην υπόθεση των καταγγελιών του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκου περί διακράτησης κλινών ΜΕΘ για πρόσωπα VIP και της κατηγορηματικής διάψευσής τους από τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, είναι προφανές ότι μόνον ένας εκ των δύο λέει την αλήθεια. Ή κρατιούνται κλίνες ΜΕΘ για VIP ασθενείς ή δεν κρατιούνται. Ταυτοχρόνως, βάσει της κοινής λογικής, δεν  είναι δυνατόν να ευσταθούν τα λεγόμενα αμφοτέρων.

Το δίλημμα, όμως, που τίθεται υπό το φως αυτών των καταγγελιών αφορά στο τι οφείλει να πράξει μία συντεταγμένη πολιτεία, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με καταγγελίες αυτού του είδους.

Όχι μόνον διότι τίθεται ευλόγως ένα ζήτημα ηθικής τάξης, έναντι αυτών των καταγγελιών περί διακριτικής μεταχείρισης, μεταξύ επωνύμων και μη, ασθενών, το οποίο γεννά επιφυλάξεις στο ευρύ κοινό ως προς τη δυνητική μεταχείριση που του επιφυλάσσει το ΕΣΥ. Κυριότερα, διότι η ύπαρξη αυτών των καταγγελιών καλεί για καταλογισμό ευθυνών. Σε περίπτωση επαλήθευσης των καταγγελιών επί όποιων είναι τυχόν υπεύθυνοι για όποια αδικήματα διεπράχθησαν ή αντιθέτως, σε περίπτωση διάψευσης αυτών των καταγγελιών, επί των ώμων εκείνων οι οποίοι τις διετύπωσαν.

Όταν η χώρα μετρά καθημερινά δεκάδες θανάτους από τον κορωνοϊό, είναι όντως αδιανόητο να πλανάται η υποψία ότι οι πολίτες αντιμετωπίζονται με δυο μέτρα και δυο σταθμά εκ μέρους του ΕΣΥ και εντέλει της πολιτείας.

Τούτων δοθέντων και μετά τη διάψευση των καταγγελιών του κ. Γιαννάκου στην οποία προχώρησε χθες ο κ. Πλεύρης, όσα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οφείλουν άμεσα να δοθούν στη δημοσιότητα. Για την ακρίβεια, σε μία συντεταγμένη πολιτεία, καταγγελίες αυτού του είδους τυγχάνουν άμεσα εισαγγελικής παρέμβασης, με στόχο τη διερεύνησή τους και τον καταλογισμό των όποιων ευθυνών τυχόν προκύψουν. Προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.

Διότι, έτσι όπως στέκουν σήμερα τα πράγματα, δεν είναι σαφές εάν η υπόθεση αφορά τα λεγόμενα fake news, όπως λέγει ο κ. Πλεύρης, ή εάν όντως υφίσταται διακριτική μεταχείριση ασθενών, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος.

Η δε προσέγγιση «είναι αδιανόητο να γίνονται διακρίσεις» και «αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι, με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ», που υιοθέτησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μόνο Πόντιο Πιλάτο θυμίζει. Εάν όντως ο κ. Οικονόμου εκτιμά ως «αδιανόητο» το ενδεχόμενο ύπαρξης διακριτικής μεταχείρισης, γιατί δεν συζητά το ζήτημα με τον αρμόδιο συνάδελφό του στην κυβέρνηση κ. Κ. Τσιάρα, ώστε να ζητηθεί η παρέμβαση της δικαιοσύνης;

Τι αναμένει ο κ. Οικονόμου; Την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης; Γιατί δεν το βοηθά το πράγμα, αφού κρίνει ότι είναι «αδιανόητο»;

Όποια κι αν είναι, δε, η έκβαση των συγκεκριμένων καταγγελιών, θα ήταν απολύτως χρήσιμο να μην υποτιμάται η νοημοσύνη των πολιτών.

Το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας πρέπει να είναι διαθέσιμα στους πολίτες και απολύτως διαφανή και προσβάσιμα. Διότι εάν ήσαν άμεσα προσβάσιμα, ουδείς θα μπορούσε να διατυπώσει ισχυρισμούς περί διακριτικής μεταχείρισης και να ενσπείρει έτσι αμφιβολίες ως προς τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το ΕΣΥ στους απλούς πολίτες αυτής της χώρας.

Όσα προηγήθηκαν, δε, με την υπόθεση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, δημιουργούν όντως έδαφος αμφιβολιών…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v