Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εξ οικείων βέλη στη ΝΔ

Όταν η κυβερνώσα παράταξη οδεύει προς ένα νέο γύρο εσωστρέφειας ενώ η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία των εκλογών, το ερώτημα είναι ένα: ποιος ωφελείται;

Τα εξ οικείων βέλη στη ΝΔ

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ουδείς εχέφρων αγνοεί την ιδεολογική διαφοροποίηση μεταξύ δεξιάς και κεντροδεξιάς ή εντέλει τη μερική ιδεολογική διεύρυνση στην οποία προχώρησε επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη η ΝΔ, ώστε να αναρριχηθεί εκ νέου στην εξουσία. Ούτως ή άλλως δίχως το περίφημο άνοιγμα στο κέντρο, θα ήταν ιδιαίτερα δυσχερές αν όχι αδύνατο να εξασφαλίσει ποσοστό πλησίον του 40% στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Όπως επίσης, ουδείς πλέον διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με την απολύτως ενεργή υπόσταση της δεξιάς πτέρυγας του συγκεκριμένου κόμματος, μετά από όσα είπε χθες ενώπιον των συνέδρων της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός και εκ των κορυφαίων στελεχών της παράταξης Αντ. Σαμαράς, θυμίζοντας, σε πολλούς, εποχές μεγάλων εσωτερικών αντιπαραθέσεων στη ΝΔ, που οδήγησαν μέχρι και στην πτώση της από την εξουσία.

Έτσι, λοιπόν, όταν η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση και το μήνυμα περί αυτοδυναμίας είναι κεντρικό στο τραπέζι του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, καθώς το επανέφερε μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι προφανές ότι τα βέλη που εξαπέλυσε ο κ. Σαμαράς, επί σειράς ζητημάτων, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως προοίμιο μιας νέας εσωστρέφειας ή και… χειρότερα!

Ζητήματα ιδεολογικής ταυτότητας, τα εθνικά θέματα αλλά και η ενεργειακή πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής Σαμαρά: «Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει Ποτάμι. Να ανοιχθούμε σε όλους, ναι -αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά, ναι -αλλά μην ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή».

Από την υπόθεση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έως εκείνην της ενεργειακής μετάβασης και της πρόωρης εγκατάλειψης των υδρογονανθράκων από το ενεργειακό μείγμα της χώρας, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «τα δικά μας λάθη», τα οποία ωστόσο, όπως είπε, «αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται».

Όπου, δε, τα ενεργειακά ζητήματα «εφάπτονταν» των εθνικών, τότε η κριτική αποκτούσε ιδιαίτερες διαστάσεις: «Ήταν λάθος μας που το αργήσαμε… Και ήταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε, ότι "δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών", γιατί εμείς, λέει, είμαστε με την πράσινη ενέργεια… Τι "μήνυμα" δώσαμε στις εταιρείες που είχαν πάρει τα συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης; Ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται!». Πρόσθεσε δε: «Πριν λίγες μέρες, βέβαια -και πολύ σωστά- ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το αντίθετο: ότι θα επιταχυνθούν οι έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Αλλά οι εταιρείες δείχνουν ήδη απρόθυμες. Δυστυχώς, η ζημιά έχει γίνει. Και πρέπει γρήγορα να διορθωθεί. Και μπορεί να διορθωθεί… Όπως διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ως το 2024».

Ακόμη οξύτερες όμως ήταν οι επισημάνσεις ως προς τις ελληνοτουρκικές επαφές, παρά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας: «Και γι’ αυτό διαφώνησα τότε με τις διερευνητικές. Γι’ αυτό είπα τότε: "Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο". Γιατί τέτοιος "διάλογος" ενθαρρύνει -και "νομιμοποιεί" στα μάτια τρίτων- την κλιμάκωση των προκλήσεων».

Όλα αυτά, βεβαίως, έτυχαν απάντησης, έστω έμμεσης, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω απ’ όλα. Η παράταξή μας έμεινε όρθια και δυνάμωσε σε Ελλάδα και Ευρώπη, όταν κλονίζονταν παραδοσιακές δυνάμεις. Και πράγματι κλονίστηκε και η ΝΔ την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18%, όμως ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες και ανεβήκαμε ξανά».

Βεβαίως η -καθ' όλα δημόσια και προφανής- αντιπαράθεση «αξιοποιήθηκε» δεόντως από την αξιωματική αντιπολίτευση: «Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον εμπιστεύεται πλέον κανείς. Έχει κοροϊδέψει τους πάντες για τα πάντα και τον έχουν πάρει χαμπάρι όλοι. Κι αν δεν μας πιστεύει, μπορεί να ρωτήσει τον κ. Σαμαρά…».

Το ποιος ωφελείται, πάντως, από όλα αυτά, είναι ένα ερώτημα… Αν και η κριτική παρέμβαση Σαμαρά θυμίζει ότι η δεξιά «πολυκατοικία» έχει τα θεμέλιά της στη ΝΔ, καθιστώντας περιττή τυχόν αναζήτησή της «αλλού», φέρνει στο προσκήνιο και εικόνες ή εποχές που η παράταξη θεωρεί ότι είναι πια παρελθόν. Όταν αυτό, δε, γίνεται ενόσω η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία προ των εκλογών, τότε… 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v