Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύννεφα και κόντρες (και) στη δεξιά πολυκατοικία

Έκαναν το συνέδριό τους και τα είπαν αλλά δεν… ηρέμησαν! Οι κόντρες σε όλα τα επίπεδα είναι στα πάνω τους και υπάρχουν σαφή σημάδια εσωστρέφειας καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Πού το πάνε στη ΝΔ;

Σύννεφα και κόντρες (και) στη δεξιά πολυκατοικία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τα κόμματα εξουσίας, στα αριστερά ή στα δεξιά του κέντρου, εξ ορισμού οφείλουν να είναι πολυσυλλεκτικά, φιλοξενώντας μία βεντάλια πολιτικών τάσεων πέριξ της κεντρικής ιδεολογίας τους. Στη διάρκεια των συνεδρίων τους, δε -ιδίως όταν αυτά πραγματοποιούνται στην τελική ευθεία για τις εκλογές- κατά κανόνα εντοπίζονται διεργασίες που χρησιμεύουν για την ώσμωση αυτών των τάσεων και την άμβλυνση των όποιων διαφορών, με στόχο τη μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος. 

Κάτι που επιχειρήθηκε, με συζητήσιμο βαθμό επιτυχίας, και στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά το οποίο εκδηλώθηκαν σφοδρές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, κυρίως αναφορικά με τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του. Αντιπαραθέσεις που έως έναν βαθμό συνεχίζονται, ενόψει και των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την Κυριακή, 15 Μαΐου.

Αντίστοιχες, όμως, δεν ήταν και οι επιδόσεις της ΝΔ κατά το πρόσφατο συνέδριό της;

Σε διαφορετική περίπτωση, πώς εξηγείται η εκδήλωση σειράς αντιπαραθέσεων και δη δημοσίως, μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που άρχισαν πριν καν λήξει το πρόσφατο 14ο Συνέδριό του και συνεχίστηκαν στον απόηχό του;

Οι αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ως προς την πολιτική ταυτότητα του κόμματος, την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική, διάφορα σκέλη της ενεργειακής πολιτικής και άλλα ζητήματα, δεν έμειναν αναπάντητες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχουμε ήδη επισημάνει.

Τις δικές του απαντήσεις σε αυτές τις αιτιάσεις, δε, επέλεξε να δώσει, χθες, εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός  Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αν και δεν κατονόμασε τον κ. Σαμαρά ως τον αποδέκτη των τοποθετήσεών του, ουδεμία αμφιβολία άφησε περί του αντιθέτου, μιλώντας από του βήματος της Βουλής.

«Γίνεται στην ελληνική κοινωνία μία συζήτηση περί πατριωτισμού. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Το θέμα όμως είναι πώς προσλαμβάνεται αυτό. Πολλές φορές στην ιστορία μας, ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες. Να δούμε λοιπόν πώς νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό. Η απραξία, ο στρουθοκαμηλισμός, η λογική πίσω στα κανόνια, δεν συνιστά πατριωτισμό. Εμείς πιστεύουμε στον πατριωτισμό που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση και τη βαθιά αυτοσυνειδησία, τη γνώση της ταυτότητάς μας. Σε έναν ανοιχτό εγκάρδιο πατριωτισμό. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοιχτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και να μην είναι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.

Ενώ εξελίσσονταν όλα αυτά, δε, μία άλλη κόντρα ερχόταν στο προσκήνιο. Με χαρακτηριστικά ακόμη πιο σαφή. Αυτή μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Από τη ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΪ, ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε ότι υφίσταται ένα διαχρονικό πρόβλημα παραβατικότητας και εγκληματικότητας στην Αθήνα, το οποίο «δεν ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια» και παρότι υπήρξε μια «πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος, δυστυχώς τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια υποχώρηση της αστυνομίας».

Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι για τα θέματα αυτά ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο συνάντηση εδώ και ένα μήνα. «Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και φίλος μου, αλλά οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωσή μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα. Να σας το πω κι αλλιώς, Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε, και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα», είπε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αθηναίων.

Λίγο αργότερα, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφραζαν απορίες ως προς το τι προκαλεί αυτή τη στάση του δημάρχου Αθηναίων, υπό το φως των επιχειρήσεων-σκούπα που πραγματοποιεί κατά της εγκληματικότητας στην Αθήνα η Αστυνομία. Διερωτώντο, δε:  «Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει;».

Αν και οι Αθηναίοι δεν έχουν απορίες ως προς τις ενστάσεις του δημάρχου τους, υπό το φως της παραβατικότητας που διακρίνει τη ζωή στην πόλη, είναι όντως απορίας άξια η σκοπιμότητα της δημόσιας εκδήλωσης αντιπαραθέσεων αυτού του είδους, καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός είχε στείλει σαφή μηνύματα στη διάρκεια πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου, παροτρύνοντας τους υπουργούς να ασχοληθούν με το αντικείμενό τους και όχι να κάνουν... προεκλογική εκστρατεία. «Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, αν θέλετε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά στην προεκλογική ετοιμασία», είχε πει χαρακτηριστικά!

Παρά ταύτα, τα σύννεφα έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται πάνω από τη δεξιά… πολυκατοικία!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v