Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανικό: Ρομπέρτα, πάρ’ το αλλιώς!

Κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων υποστήριξε πρόσφατα ότι υπάρχει και «τρίτος δρόμος» για την ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Ούτως ή άλλως, οι έως τώρα κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Πούτιν πιο επιζήμιες ήταν για την ΕΕ παρά για τη Ρωσία…

Ουκρανικό: Ρομπέρτα, πάρ’ το αλλιώς!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πρόσφατα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα υποστήριξε ότι «η αστάθεια που επιφέρει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται αισθητή απ’ άκρου εις άκρον στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και οι διαταραχές στην προσφορά ενέργειας είναι απευθείας συνέπειες της μονομερούς απόφασης Πούτιν να εισβάλει παρανόμως στην Ουκρανία».

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου σήμερα και να απωθήσουμε την ψευδή και κυνική ρωσική προπαγάνδα που επιρρίπτει την ευθύνη της κρίσης στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το φταίξιμο είναι ξεκάθαρα με τον επιτιθέμενο».

Η κα Μέτσολα, δίχως άλλο, αναφέρεται σε ένα ζήτημα αρχής, όπως είναι αυτό που αφορά στην προάσπιση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών και στους τρόπους με τους οποίους η Δύση και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξαν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Αυτό που δεν αναφέρει όμως, είναι ότι ο συγκεκριμένος δρόμος, της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία εκ μέρους της ΕΕ, επελέγη κατόπιν του συμβιβασμού που έκανε η Δύση, δια στόματος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να μην εμπλακεί ενεργά στο πεδίο της μάχης.

Άρα, η φιλτάτη κα Μέτσολα αναφέρεται σε ζητήματα τακτικής. Σε ζητήματα που αφορούν στις επιλογές που έκανε η ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα, αφού «σήκωσαν τα χέρια ψηλά» οι ΗΠΑ, στις οποίες έχει εναποθέσει εξάλλου, από τον Β’ Π.Π. έως και σήμερα, την ευθύνη της αμυντικής της ασφάλειας.

Αυτές οι τοποθετήσεις της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, την αντίδραση ενός Έλληνα κορυφαίου διαχειριστή κεφαλαίων, ο οποίος επέλεξε να της απαντήσει δημοσίως, μέσω κοινωνικού δικτύου που χρησιμοποιείται από τους χρήστες του κυρίως για επαγγελματικούς σκοπούς.

Στην απάντησή του, λοιπόν, ο Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων υποστήριξε ότι «είναι καιρός να συνειδητοποιηθεί ότι η πολιτική της ΕΕ και η στρατηγική των κρατών-μελών της έχει τεθεί κατά τρόπο εσφαλμένο».

Στη συνέχεια εξηγούσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν όχι μόνο δεν επιδρούν αρνητικά επί του καθεστώτος Πούτιν και του στενού του περίγυρου αλλά αντίθετα είναι επιζήμιες για την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η απώλεια ζωής συνεχίζεται, η απώλεια περιουσιών και επενδύσεων συνεχίζεται, οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν και η ΕΕ εμφανίζεται να οδηγείται σε ύφεση, τόνιζε.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, σημειώνει ο Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων, η πολιτική της ΕΕ επί του ουκρανικού ζητήματος πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπέρα ή ορισμένα βήματα πίσω.

Ένα βήμα παραπέρα, όπως σημειώνει, θα ήταν να καλέσει την Κίνα και την Ινδία και να τους ζητήσει να επιλέξουν πλευρά. Διαφορετικά, να διακόψει κάθε επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα μαζί τους.

Αντίστοιχα, ένα βήμα πίσω θα ήταν να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν και να τερματίσει τον πόλεμο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όσο καθυστερεί τόσο θα επιδεινώνεται η όλη κατάσταση.

Εάν εξαιρέσουμε ότι η όλη υπόθεση αφορά ένα ζήτημα αρχής και έναν μεγάλο συμβιβασμό, ο εγνωσμένου κύρους Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων δεν έχει άδικο.

Από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, κύριος ζημιωμένος έως τώρα είναι η ίδια η ΕΕ. Προφανώς, εξαιτίας της εσφαλμένης επανάπαυσής της σε έναν μονοπωλιακό προμηθευτή, κατά το παρελθόν…

Αυτό που προέχει, ωστόσο, είναι η αλλαγή στρατηγικής και η πρόταση του Έλληνα ίσως δείχνει τον δρόμο…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v