Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όχι σε «απόδραση» μέσω πρόωρων εκλογών

Τι θα κέρδιζε η χώρα εάν πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές, με τις καταγγελίες περί υποκλοπών να εκκρεμούν και να καθιστούν τοξικό το πολιτικό κλίμα του τόπου; Όσοι τις εισηγούνται, λοιπόν, σε τι αποσκοπούν;

Όχι σε «απόδραση» μέσω πρόωρων εκλογών

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπό το φως όσων έρχονται στη δημοσιότητα για το ζήτημα των υποκλοπών, αποτελεί τη μόνη προσήκουσα οδό υπό τις περιστάσεις.

Οποιαδήποτε απόκλιση από τη συγκεκριμένη οδό, βάσει εισηγήσεων που εμφανίζεται να δέχεται είτε εκ των έσω είτε με τη μορφή δημόσιων πιέσεων από στελέχη της Αντιπολίτευσης και δη της Αξιωματικής, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «απόδραση» από την οδό της πλήρους διαφάνειας επί του ζητήματος.

«Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον AΝΤ1 και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει Σύνταγμα, η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Εάν κάποιος αυτό το αμφισβητεί, δεν έχει παρά να πάει στη Βουλή και να ζητήσει από τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου. Σε αυτή την περίπτωση θα πηγαίναμε σίγουρα σε εκλογές».

Πρόκειται για μία θεσμική προσέγγιση των πραγμάτων, η οποία επιτρέπει ή και προτάσσει τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές πριν τις κάλπες και δεν αφήνει σκιές να αμαυρώνουν τον πολιτικό βίο της χώρας.

Όσο κι αν το πολιτικό κλίμα αποκτά με επιταχυνόμενο ρυθμό την τοξικότητα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να αποφύγει, υπό το φως των συνεχιζόμενων δημοσιευμάτων περί τις υποκλοπές, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα συσκότιζε παρά θα διαλεύκανε τα πράγματα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κατά τους επόμενους μήνες, η δικαιοσύνη θα έχει τον αναγκαίο χρόνο να προωθήσει τις έρευνές της στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης των συγκεκριμένων καταγγελιών και να τοποθετηθούν ενώπιόν της όσοι έχουν να συνεισφέρουν στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν ευχής έργον, δε, αυτές οι τοποθετήσεις να πραγματοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν και κατά τρόπο συνολικό, ούτως ώστε να αποφευχθεί η «σαλαμοποίησή» τους χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ο πολιτικός βίος της χώρας έχει επανειλημμένως πληγεί από τη σκανδαλολογία, η οποία ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια. Έτσι, λοιπόν, όσο κι αν το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η εξασφάλιση διαφάνειας σε αυτή την υπόθεση, τούτη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με «δόσεις», όπως επιχειρείται στις ημέρες μας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα περιόριζε τη δυνατότητα του εκλογικού σώματος να μάθει την κρίση της δικαιοσύνης επί των καταγγελλομένων και να διαμορφώσει βάσει αυτής τη δική του στάση.

Έτσι, λοιπόν, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο στη ΔΕΘ, όσο και εσχάτως με τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Ν. Χατζηνικολάου, ότι δεν θα «συρθεί σε πολιτικές εξελίξεις», παρέχει το αναγκαίο χρονικό έδαφος ώστε να υπάρξει πρόοδος στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Αρκεί, βεβαίως, η Δικαιοσύνη να το εκμεταλλευτεί.

Θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης και συνολικά των θεσμών που διαθέτει η χώρα μας, εάν δινόταν η εντύπωση ότι θα κυλούσαν ανεκμετάλλευτοι οι προσεχείς μήνες σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Ταχύτητα στη διερεύνηση, ταχύτητα στη διαλεύκανση και απονομή της δικαιοσύνης, είναι ο μόνος δρόμος και όχι αυτός των πρόωρων εκλογών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v