Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συναίνεση που ψάχναμε και τελικά δεν ήρθε

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έφυγαν χθες από τη Βουλή αλληλοκατηγορούμενα ότι δεν συμβιβάστηκαν αρκετά, ώστε να ψηφίσουν από κοινού την τροπολογία-μπλόκο στον Κασιδιάρη. Ίσως. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, είναι ότι δεν «τα βρήκαν» ούτε στα αυτονόητα.

Η συναίνεση που ψάχναμε και τελικά δεν ήρθε

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Είχαν τρεις μήνες καιρό για να κάνουν μία δουλειά, στην ανάγκη της οποίας -επί της αρχής- συμφωνούσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ψηφοφορία θα ήταν η μόνη στην οποία θα συμμετείχε έως τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Το θέμα ήταν πώς να κρατήσουν εκτός Βουλής τις οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες. Όχι τους εκπροσώπους των άκρων, όπως υποστηρίχθηκε, αλλά τους καταδικασμένους και τους αχυρανθρώπους που αυτοί διόριζαν, αντ’ αυτών, ως επικεφαλής στα κόμματά τους, ακόμη κι αν ο «ελέφαντας» στο δωμάτιο ήταν και παραμένει ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι ομοϊδεάτες του.

Χθες, τα δύο πολιτικά κόμματα του τόπου με το μεγαλύτερο έρεισμα στο εκλογικό σώμα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέδειξαν ότι δεν μπορούν να ομονοήσουν ούτε σε αυτά στα οποία -θεωρητικώς- συμφωνούν. Στα αυτονόητα και εντελώς απαραίτητα για την προστασία του κοινοβουλευτισμού.

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ως προς τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων τα πολιτικά κόμματα μπορούν να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο μπορεί να οδεύει πλέον προς το Εθνικό Τυπογραφείο, αλλά τούτο έγινε χάρη στις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο «παρών», κατά τη σχετική ψηφοφορία αργά χθες βράδυ στη Βουλή.

Παρά τη διάρκειας τριών μηνών περίοδο κατά την οποία τα πολιτικά κόμματα είχαν στη διάθεσή τους τη σχετική τροπολογία και παρά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε χθες να κάνει η κυβέρνηση, δια χειρός του παριστάμενου υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, σε συνέχεια ενστάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί του συγκεκριμένου, δεν υπήρξε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είχε ενημερώσει αρμοδίως στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Π. Σκουρλέτης, ψήφισε «παρών».

Νωρίτερα, ο αρχηγός της, Αλέξης Τσίπρας, αφού είχε αναφερθεί επί μακρόν στην «αλγεινή εντύπωση» που προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε διασκευασμένο ύμνο του ΕΑΜ που ακούστηκε σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιμείνει ότι «... ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει ένα φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών. Αυτός είναι ο καημός του».

Αναφορικά, δε, με την επίμαχη τροπολογία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «είναι μια συνταγματικά εξαιρετικά προβληματική τροπολογία» και συνάμα αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που εμποδίζει την κυβέρνηση να περιγράψει ρητά τα ναζιστικά και ρατσιστικά κίνητρα των εγκλημάτων στα οποία αναφέρεται η τροπολογία, διατυπώνοντας την ανησυχία του ότι ως έχει η τροπολογία είναι ανοικτή σε ερμηνείες από το δικαστικό σώμα και μπορεί να επαναφέρει την ανιστόρητη, κατά τον ίδιο, θεωρία των δυο άκρων.

«Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτό τον τρόπο αφήνετε ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι ο νόμος που ψηφίσατε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα, αν οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, με βάση το άρθρο 29 του Συντάγματος, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο από το παράθυρο την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τροποποιήσεις, βεβαίως, υπήρξαν στη συνέχεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, αν και όχι αυτές που είχε ζητήσει ο ίδιος. Οι λόγοι της διάστασης απόψεων παρέμειναν και καταδείχθηκε για ακόμη μία φορά ότι οι κυριότεροι εκπρόσωποί μας αδυνατούν να συναινέσουν ακόμη και στα... αυτονόητα.

Κατέδειξαν όμως έτσι τις θεμελιώδεις αδυναμίες του πολιτικού προσωπικού της χώρας και ιδίως εκείνην που αφορά στην επίτευξη συναίνεσης ακόμη και στο πώς θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου όσοι επιβουλεύονται την ίδια τη δημοκρατία. Κάτι που, ενδεχομένως, να… βρούμε μπροστά μας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v