Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανάγκες των καιρών και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως κόμμα αντίδρασης ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ένα ικανό τμήμα του εκλογικού σώματος, ώστε να αναρριχηθεί στην εξουσία. Έκτοτε γνώρισε αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και οι επόμενοι μήνες θα καταδείξουν εάν η πορεία του ήταν απλώς μετεωρική.

Οι ανάγκες των καιρών και ο ΣΥΡΙΖΑ

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από το 2019 έως και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη αλλεπάλληλες ήττες ενώπιον της κάλπης και σήμερα στέκει ως ένα σπαρασσόμενο κόμμα, δίχως μια πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αντίθετα, η νέα ηγεσία του δέχεται συνεχές σφυροκόπημα από σειρά στελεχών της λεγόμενης παλαιάς φρουράς, η οποία προφανώς αντιτίθεται στο όποιο αφήγημα αναπτύσσει ο Στ. Κασσελάκης.

Προς τι; Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ευελπιστούν σε μία νέα ανατροπή στις εσωκομματικές ισορροπίες και σε μία νέα ηγεσία, όσα πρεσβεύουν δεν ηττήθηκαν επανειλημμένως στις κάλπες; Γιατί δεν αναζητούν αλλού την πολιτική τους τύχη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναρριχήθηκε στη θέση του κόμματος εξουσίας, το 2015, με τη συνεργασία του τότε με το ακροδεξιό κόμμα ΑΝΕΛ, εκφράζοντας τη λαϊκή αντίδραση της εποχής -το λαϊκό αίσθημα, εν πολλοίς- στη χρεοκοπία και στα μνημόνια.

Καλώς ή κακώς, όσα πρέσβευε ή εντέλει όσα υποσχόταν, αρχικά σαγήνευσαν ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος αλλά τελικά διαψεύστηκαν στην πράξη. Με τη λήξη της συνταγματικής του θητείας, το καλοκαίρι του 2019, όπως είχε ήδη διαφανεί από τις ευρωεκλογές που προηγήθηκαν, απώλεσε την εξουσία. Έκτοτε, το αφήγημα αντίδρασης και στείρας αντιπαράθεσης που πρεσβεύει ηττήθηκε επανειλημμένως στην κάλπη, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής του, Α. Τσίπρα, και σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος.

Τούτων δοθέντων, τι σημασία έχει εάν ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης αποκηρύσσει τον… 24χρονο εαυτόν του ή εάν ενθυμείται τι έκανε ή τι έτρωγε όταν ήταν νέος στο Αμέρικα; Την πολιτική ατζέντα του χώρου του οποίου ηγείται δεν θα τη βρει το εκλογικό σώμα στον προ δωδεκαετίας Εθνικό Κήρυκα, όπου φέρεται να δημοσίευε τα σχετικά άρθρα ο κ. Κασσελάκης, αλλά σε όσα προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ούτως ή άλλως, πλησιέστερα στη μνημονιακή ατζέντα που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν όσα έγραφε ο κ. Κασσελάκης ως 24χρονος παρά σε όσα πρεσβεύει σήμερα η εσωκομματική του αντιπολίτευση…

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η κυοφορούμενη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε εκφράζει μία μερίδα ανθρώπων της ελληνικής κοινωνίας είτε όχι, και βεβαίως εφόσον όντως συμβεί, θα καταδείξει και την πολιτική κατεύθυνση που θα λάβει αυτό το κόμμα.

Διότι, η αλήθεια είναι πως ανεξαρτήτως της σαφήνειας με την οποία εκφραζόταν ο φίλτατος κ. Κασσελάκης προ 13 ετών από τις στήλες του Εθνικού Κήρυκα, το σημερινό του πολιτικό αφήγημα δεν είναι απολύτως προσδιορισμένο.

Έτσι, λοιπόν, καθ’ οδόν προς τα 13 περιφερειακά συνέδρια που δρομολογούνται, κατά τις... παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του κεντρικού Συνεδρίου του Φεβρουαρίου, θα ήταν απολύτως χρήσιμο όσοι ηττήθηκαν στην εσωκομματική κάλπη να αποδεχθούν την ήττα τους και είτε να αφουγκραστούν όσα τους διαμηνύει η κοινωνία τα τελευταία χρόνια είτε να αναζητήσουν άλλη κομματική στέγη. Αυτά που υποστηρίζουν ηττήθηκαν στην πράξη. Δεν κατόρθωσαν να τους διατηρήσουν στην εξουσία το 2019, ούτε και να τους επαναφέρουν σε αυτή το 2023. Γιατί θα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα στο μέλλον;

Αντίστοιχα, όμως, θα ήταν απολύτως χρήσιμο να μάθουμε επακριβώς τι πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Κάτι που οφείλει να γίνει γνωστό, τουλάχιστον με τη λήξη του Συνεδρίου του, τον Φεβρουάριο, ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v