Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις από Μαξίμου στον δρόμο προς την κάλπη

Με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια. Κοντολογίς αυτή θα είναι η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος προς τις ευρωεκλογές, με στόχο την αντιστροφή των πτωτικών τάσεων που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις. Αν θα πετύχει, είναι μία άλλη υπόθεση…

Διορθωτικές κινήσεις από Μαξίμου στον δρόμο προς την κάλπη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν και το προβάδισμα έναντι του δεύτερου κόμματος είναι σαφές, εξίσου σαφής είναι και η σχετική υποχώρηση που καταγράφει η κυβερνώσα παράταξη στις δημοσκοπήσεις οι οποίες είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται, δε, για μία υποχώρηση που ναι μεν μπορεί να αποδοθεί στα ανοικτά μέτωπα που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά η οποία θα αποτελέσει καταλυτικό στοιχείο του πολιτικού παιγνίου στον δρόμο προς τις κάλπες των ευρωεκλογών, τον Ιούνιο εφέτος.

Η υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αν και στέφθηκε με επιτυχία όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, είναι προφανές ότι στοίχισε. Αποτέλεσε, αφενός, σημείο ευθείας αντιπαράθεσης με τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος καθώς και τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου, βεβαίως του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, αφετέρου, αποξένωσε σημαντική μερίδα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται στη λογική των παραδοσιακών αξιών και έως τώρα θεωρεί τη ΝΔ ως αντιστοίχως παραδοσιακό της καταφύγιο.

Αντίστοιχα, φθορά αποφέρουν για την κυβέρνηση οι κινήσεις της στον χώρο της παιδείας, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να βρίσκεται ενόψει αλλά να οδηγεί ήδη την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, σε αναταραχή, με καταλήψεις ΑΕΙ και προβλήματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων ανά τη χώρα.

Την εικόνα συμπληρώνουν βεβαίως οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες, ασχέτως του δίκαιου ή μη των αγροτικών αιτημάτων, εμπεριέχουν και έναν βαθμό πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση, ιδίως στην περίπτωση κατά την οποία παραταθούν χρονικά.

Υπό το φως όλων αυτών, όσο βεβαίως και προβλημάτων που πλέον χρονίζουν, όπως η ακρίβεια και η έξαρση της εγκληματικότητας, τα οποία επίσης οδηγούν σε φθορά το κυβερνών κόμμα, είναι σαφές αλλά και αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Με άλλα λόγια, κινήσεις αντίβαρο για την αποκατάσταση τουλάχιστον ενός μέρους της πολιτικής ζημίας που προκάλεσε στο εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ η υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Πεδίο δόξης λαμπρό, δε, ως προς αυτό παρέχει το δημογραφικό.

Η αντιμετώπιση ενός οξύτατου προβλήματος, που έχει ούτως ή άλλως η χώρα μας, όπως το δημογραφικό, μπορεί να αποτελέσει βατήρα για την αποκατάσταση των σχέσεων της ΝΔ με το παραδοσιακό της ακροατήριο, το οποίο αποξένωσε, τουλάχιστον μερικώς, καθ’ οδόν προς την ισότητα στον γάμο.

Μέσω του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό, λοιπόν, για τη χρηματοδότηση του οποίου εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι, ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη δημοσιονομική επιβάρυνση, θα τεθούν οι βάσεις για την παροχή στήριξης, η οποία υπό τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες δεν είναι εφικτή. Στο πεδίο της καθημερινής διαβίωσης για την ελληνική οικογένεια, της απασχόλησης, αλλά και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής.

Πρόκειται για ένα σχέδιο φιλόδοξο, το οποίο με «ένα σμπάρο» στοχεύει σε σειρά στόχων, από την απασχόληση έως τις παροχές υγείας ή φροντίδας της τρίτης ηλικίας και ελπίζεται ότι -συνάμα- θα αντισταθμίσει την αρνητική επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε περί της αναγκαιότητας του νομοθετήματος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς θα αφορά στον πυρήνα των παραδοσιακών αρχών της παράταξης, που συμπεριλαμβάνουν την οικογένεια.

Κατά πόσον αρκούν όλα αυτά ώστε να αντιστραφεί η πτωτική τάση που καταγράφουν τα ποσοστά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις είναι, βεβαίως, μία άλλη συζήτηση…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v