Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλή μέγγενη για το Μαξίμου

Μόλις τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται υπό το βάρος μίας τριπλής κοινωνικής δυσθυμίας. Η πορεία καταλογισμού ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, η εντεινόμενη ακρίβεια και οι εξελίξεις στο αγροτικό, ωθούν μερίδα της κοινωνίας στα άκρα και επιφυλάσσουν εκπλήξεις στην… κάλπη.

Τριπλή μέγγενη για το Μαξίμου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στα μέτρα κατά της ακρίβειας, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα, η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά.

Πρόκειται για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας και ήδη αυτό το γεγονός έχει αρχίσει να αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις, σε πολλές εκ των οποίων το κυβερνών κόμμα, παρά το άνετο προβάδισμα που εξακολουθεί να διαθέτει, εμφανίζει σημάδια κόπωσης ή, εντέλει, φθοράς.

Η αγωνία της κυβέρνησης να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών αποτυπώνεται όχι μόνο στις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και στην επίσκεψη που είναι προγραμματισμένος να πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί σε σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι -με την δέουσα δημοσιότητα- ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας, ώστε να «εποπτεύσει» της εφαρμογής των νέων μέτρων. Πρόκειται, δε, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ, για μία μάχη που ακόμη δεν έχει κριθεί.

Πρόκειται για μία μάχη η οποία εξελίσσεται ενώ βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη και το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, η πορεία των οποίων αναμένεται ότι θα εξαρτηθεί τόσο από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ στις Βρυξέλλες, όσο και από τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αγροτικών αιτημάτων.

Ενδεικτική της περίσκεψης με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτά τα δύο ζητήματα, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών με τους οποίους είναι αντιμέτωπη, είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής εισήγησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, περιστράφηκε γύρω από αυτά.

Όλα αυτά, δε, συμβαίνουν ενώ εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ελληνική πολιτική σκηνή και βεβαίως στην κοινωνία, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μία υπόθεση η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση και για την οποία ακόμη εκκρεμεί ο πλήρης καταλογισμός ευθυνών, εντείνοντας την πεποίθηση τμημάτων της κοινωνίας ότι επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο.

Υπό το βάρος όλων αυτών και με τις ευρωεκλογές να απέχουν μόλις 3 μήνες (9 Ιουνίου), μία νέα παράμετρος βαρύνει εσχάτως το πολιτικό σκηνικό. Η δημοσκοπική άνοδος λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Το διψήφιο ποσοστό (10%) που κατέγραψε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, στην δημοσκόπηση της εταιρείας MRBκαθιστά πραγματικό το σενάριο δεξιάς πλαγιοκόπησης του κυβερνώντος κόμματος. Ιδίως στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει, προϊόντος του χρόνου, ενίσχυση και των λοιπών δυνάμεων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ και μάλιστα στα άκρα αυτών.

Τούτων όλων δοθέντων, ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση κατά το επόμενο τρίμηνο μπορεί εύκολα να προεξοφληθεί, παρά την απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης από την κεντροαριστερά. Εάν δε υπάρξουν και απρόβλεπτες εξελίξεις, επί εσωτερικού ή διεθνούς θέματος, τότε η εξίσωση, ευλόγως, περιπλέκεται περαιτέρω.

Και τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή, ίσως πείτε και θα έχετε δίκιο. Με την προοπτική ανάδυσης, όμως, ακροδεξιών σχηματισμών κατά τις επικείμενες ευρωεκλογές, ανά την Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα, ο κίνδυνος διολίσθησης σε ένα νέο κύκλο λαϊκισμού είναι σαφής. Έναν κύκλο που θα βρει την Ευρώπη με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία σε κομβικό σημείο και τον κυριότερο σύμμαχό της, τις ΗΠΑ, να οδεύουν σε εκλογές και άρα να αποτελούν, εν πολλοίς, έναν αστάθμητο παράγοντα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v