Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 29 2024

Πόσο μέρισμα θέλει να δώσει η Πειραιώς - Το «χτύπημα» Κόκκαλη ήταν… διπλό - Τρεις καυτοί φάκελοι στο ΤΑΙΠΕΔ

Πόσο μέρισμα θέλει να δώσει η Πειραιώς - Το «χτύπημα» Κόκκαλη ήταν… διπλό - Τρεις καυτοί φάκελοι στο ΤΑΙΠΕΔ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Ενα νέο ερώτημα έβαλε η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB. Πόσο ψηλή είναι η δεξιά... πολυκατοικία ή, για να το πούμε καλύτερα, τα δεξιότερα της ΝΔ κόμματα.

Στον χώρο ανατέλλει το «άστρο» Βελόπουλου. Στην αναγωγή επί των εγκύρων για τις εθνικές εκλογές συγκεντρώνει 10%, ενώ για τις ευρωεκλογές είναι μια ανάσα από το να γίνει διψήφιος (9,7%).

Προσθέτοντας Νίκη (3,2%) και Σπαρτιάτες (2,6%), ο ευρύτερος χώρος βρίσκεται ήδη στο 15,8%, όταν στις τελευταίες εκλογές άθροισε 12,82% (Σπαρτιάτες 4,68%, Ελληνική Λύση 4,44% και Νίκη 37%).

Η Ελλάδα ακολουθεί τις… μόδες της Ευρώπης.

  

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μπορεί ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ να ανεβάζει στροφές ενόψει ευρωεκλογών, ωστόσο εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις (και) για την επόμενη μέρα της 9ης Ιουνίου.

Όπου η «επόμενη μέρα» πρωτίστως αφορά το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού, τον οποίο πολλοί τοποθετούν χρονικά αμέσως μετά τις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άλλοι βλέπουν σαρωτικές αλλαγές από τον πρωθυπουργό και άλλοι λιγότερες, πιο στοχευμένες, με το ενδιαφέρον να βρίσκεται σε δύο κατηγορίες «ενδιαφερομένων»: τους βουλευτές που προσδοκούν να αναλάβουν κάποιον υπουργικό θώκο, αλλά και τους υπουργούς οι οποίοι αισιοδοξούν ότι θα ανανεωθεί η θητεία τους.

Όπως μαθαίνουμε, λόγου χάρη, κορυφαίος υπουργός που έχει ήδη κάνει «γύρες» σε υπουργεία διατείνεται σε συνομιλητές του ότι έχει εξασφαλίσει τη συνέχιση της… προσφοράς του στην πατρίδα από τη σημερινή του θέση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές!

«Δυνατός» υπουργός, δεν διαφωνούμε, αλλά ξέρει ο πρωθυπουργός τι πιστεύει; 

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Χτύπησε το παραδοσιακό καμπανάκι του Χρηματιστηρίου ο Σωκράτης Κόκκαλης, επ’ ευκαιρία του ομολόγου της Intralot που μπήκε στο Χρηματιστήριο, «χτύπησε» όμως και με αγορές χιλιάδων μετοχών της εταιρείας.

Όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, απέκτησε εντός της ημέρας 400.000 μετοχές της εισηγμένης, αξίας σχεδόν μισού εκατ. ευρώ προς 1,13 ευρώ ανά μετοχή.

«Η Ιntralot γυρίζει σελίδα και εστιάζει στις ευκαιρίες για ανάπτυξη και στρατηγικές συνεργασίες», δήλωνε νωρίτερα στην εκδήλωση, αποδεικνύοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη του λίγο αργότερα, κατά το προσφιλές «put your money where your mouth is»… 

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Κόκκαλης ελέγχει μέσω της K-General Investments και της Alphachoice Services το 20,5% της Ιntralot.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης έβαλε τη διετία 2022-23 μέσω διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου το ποσό των 17,35 εκατ. ευρώ στην προσωπική του εταιρεία K-General Investments. Το συντριπτικό μέρος των παραπάνω κεφαλαίων κατευθύνθηκε για συμμετοχή της Κ-General, είτε απευθείας είτε μέσω της Alphachoice Services, στις δύο αυξήσεις κεφαλαίου που διενήργησε η Ιntralot. 

 

ΤΑΙΠΕΔ Ι: Το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου αναμένεται να δώσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με την MSC Cruises, έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες του θαλάσσιου τουρισμού, που φιγουράρει ως ένας από τους ενδιαφερόμενους. Αλλωστε το συγκεκριμένο λιμάνι προσφέρεται για τουριστική εκμετάλλευση (σκάφη αναψυχής και κρουαζιέρα).

Βέβαια, ο διαγωνισμός δεν θα είναι… περίπατος, καθώς στους ενδιαφερόμενους έχουν ακουστεί ονόματα όπως του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, του Ιταλού Εμανουέλε Γκριμάλντι και της αμερικανικής εταιρείας κρουαζιέρας Carnival Cruises.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο project συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί, επίσης, είναι τι ποσοστό του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου θα διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Θα επιλέξει το 67% που «συνηθίζεται» ή χαμηλότερο;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο διαγωνισμός θα αφορά πλειοψηφικό πακέτο

 

ΤΑΙΠΕΔ ΙΙ: Εξελίξεις αναμένονται σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε δύο ακόμη μέτωπα: το πρώτο αφορά την ιαματική πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη και το δεύτερο το «φιλέτο» στην περιοχή «Βερβερόντα».

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του ακινήτου στον Κονιαβίτη, με την INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ Α.Ε. να είναι η μοναδική εταιρεία που έχει καταθέσει σχετική προσφορά. Η αξιοποίηση του ακινήτου προσφέρει πλείστες δυνατότητες στους επενδυτές, οι οποίοι εκτός από την εκμετάλλευση των πηγών για ένα διάστημα, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ξενοδοχείο, κατοικίες κ.λπ.

Σήμερα, τέλος, θα αποσφραγιστεί η βελτιωμένη προσφορά της Γούτος Οικοδομική για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι.

Μένει να φανεί αν το νέο τίμημα θα επιτρέψει να κλείσει ο διαγωνισμός. 

 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα έπρεπε να «σφύζει από υγεία» όντας στο επίκεντρο της προσπάθειας να παράγεται το 45% του ηλεκτρισμού στην ήπειρο από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Ωστόσο, από τον Αύγουστο, οκτώ ευρωπαϊκές εταιρείες στην εφοδιαστική αλυσίδα των φωτοβολταϊκών είτε έχουν χρεοκοπήσει, είτε έχουν σταματήσει την παραγωγή, είτε προειδοποιούν για κλείσιμο μονάδων, σύμφωνα με τη SolarPower Europe.

Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις φθηνές εισαγωγές από τον παγκόσμιο ηγέτη του κλάδου, την Κίνα.

Το παράδειγμα της ελβετικής Meyer Burger Technology είναι χαρακτηριστικό. Οι μετοχές της βούλιαξαν 87% πέρυσι. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι κλείνει τη μονάδα στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά και ψάχνει κεφάλαια μέσω ΑΜΚ για να χρηματοδοτήσει την επέκταση στις ΗΠΑ.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Τα κινεζικά πάνελ μπορούν να παραχθούν με το μισό κόστος σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Λύσεις όπως η επιβολή δασμών στα κινεζικά πάνελ θα εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις ΑΠΕ, ενώ αν βρεθούν λύσεις χρηματοδότησης για να αποφευχθούν νέες χρεοκοπίες, τα κόστη ποτέ δεν θα υποχωρήσουν σε επίπεδα αντίστοιχα της Κίνας.

Ως εκ τούτου, η πράσινη μετάβαση φαίνεται ότι θα επιτευχθεί με… κινεζικά πάνελ, αν το επιτρέψουν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που εκτινάσσουν τα μεταφορικά κόστη.

 

ΕΥΡΩΦΑΡΜΑ: Εκτοξεύτηκε χθες η μετοχή και μάλιστα με τζίρο. Το κλείσιμο βρήκε τη μετοχή στο 1,74 ευρώ, επίπεδο που συνιστά υψηλό 16 ετών.

Παράλληλα, και εδώ είναι το ενδιαφέρον, οι συναλλαγές έφτασαν τις 263 χιλιάδες τεμάχια, αριθμός που επίσης μας γυρίζει πίσω πολλά χρόνια.

Μένει να φανεί η συνέχεια…

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΤΧΣ: Νέα συμφωνία συνεργασίας (Relationship Framework Agreement - RFA) υπέγραψαν στις 22 Φεβρουαρίου Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Πειραιώς.

Βάσει του νέου RFA, ένας παρατηρητής του ΤΧΣ συνδράμει τον εκπρόσωπο του Ταμείου στο Δ.Σ. της Πειραιώς Financial Holdings. Ως εκ τούτου, μπορεί να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και των επιτροπών Δ.Σ. στις οποίες συμμετέχει ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ. 

Προφανώς, η ανάγκη -τεχνοκρατικής- συνδρομής του εκπροσώπου κρίθηκε απαραίτητη, ενόψει του placement και των τεχνικών λεπτομερειών που συνοδεύουν τη συνδυασμένη διάθεση.

Εννοείται ότι το RFA λύεται αυτοδικαίως, εφόσον το ΤΧΣ αποεπενδυθεί από την Πειραιώς. Σήμερα, θυμίζουμε, λαμβάνονται οι αποφάσεις από το Μαξίμου για το ύψος του ποσοστού μετοχών που θα διαθέσει το ΤΧΣ και το εύρος τιμής διάθεσης.   

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΜΕΡΙΣΜΑ: Τη διανομή μερίσματος μέχρι ποσού 79 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2023 θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων το Δ.Σ. της Πειραιώς.

Η πρόθεση δεν συνιστά έκπληξη, καθώς το προτεινόμενο μέρισμα αντιπροσωπεύει το 10% των διανεμητέων κερδών, όπως είχε υποσχεθεί η διοίκηση. Έχει, όμως, τη σημασία του ότι αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διανομή μερίσματος τελεί υπό την έγκριση του SSM και η Πειραιώς έχει κινήσει ήδη τη διαδικασία για να λάβει τη σχετική έγκριση. Αν ο SSM δεν εγκρίνει τη διανομή μερίσματος τοις μετρητοίς, υπάρχουν εναλλακτικές μορφές ανταμοιβής, όπως για παράδειγμα πρόγραμμα επαναγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v