Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσύ Οδησσό, εγώ... Ερυθρά!

Σε μία επίσκεψη πλήρη συμβολισμών, ο Νίκος Δένδιας προσέφερε χθες τροφή για σκέψη σε φίλους και εχθρούς, αλλά και σε όσους παρακολουθούν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Με πράξεις, αλλά δίχως πολλά λόγια, τα μηνύματα ήταν σαφή.

Εσύ Οδησσό, εγώ... Ερυθρά!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μία εποχή που το κοινό αίσθημα αναζητά πράξεις και όχι λόγια, ο Νίκος Δένδιας φρόντισε χθες να θυμίσει ότι, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, η Ελλάδα παραμένει όχι μόνον μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της παγκόσμιας ναυτιλίας αλλά και ότι, εφόσον απαιτηθεί, διαθέτει την αποφασιστικότητα υπεράσπισης των συμφερόντων της.

Πρόκειται, ευλόγως, για ένα μήνυμα χρήσιμο, προς φίλους και εχθρούς.

Η αιφνίδια επίσκεψή του στην φρεγάτα Ύδρα, η οποία έχει σταλεί να συμμετάσχει στην επιχείρηση “Ασπίδες”, για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά θάλασσα, υπήρξε πλήρης σημειολογίας και συμβολισμών. Κυριότερα, όμως, υπήρξε χρήσιμη για την τόνωση του ηθικού όσων υπηρετούν αυτήν την στιγμή σε μία επικίνδυνη ζώνη της υδρογείου, καταδεικνύοντας ότι εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις έχουν το σθένος να βρεθούν στο πλευρό τους την ώρα του καθήκοντος. Έστω, πρόσκαιρα.

«...Η πατρίδα σας έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Πρέπει όμως να σας πω ότι είσαστε εδώ, και το ξέρετε, για να υπερασπίσετε τα δικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό το οποίο εξυπηρετεί την Ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία. Και να σας πω επίσης, ότι για εμένα ήταν μεγάλη υπερηφάνεια που κοίταξα στον ιστό της «Ύδρας» την ελληνική σημαία να ανεμίζει στον κόλπο του Άντεν», είπε απευθυνόμενος στο πλήρωμα της φρεγάτας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η επίσκεψη Δένδια στην Φ/Γ Ύδρα, δεν σημειώνεται, όμως, σε “ανύποπτο” χρόνο. Έγινε την ίδια ημέρα που διεξήχθη ακόμη ένας γύρος πολιτικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό.

Κατά μία ερμηνεία, αποτέλεσε μία υπενθύμιση σχετικά με την ύπαρξη ενός άλλου “πόλου” στην κυβερνώσα παράταξη. Ενός πόλου που επενδύει στο εθνικοπατριωτικό προφίλ της ΝΔ, στέκει αμετακίνητος από τις εθνικές κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά και συνιστά το “δεξιό αντίβαρο” στις τάσεις υπέρμετρης διολίσθησης της ΝΔ προς το κέντρο και πέραν αυτού.

Δίχως να αναπτύξει ούτε μία φράση προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Νίκος Δένδιας, επισκεπτόμενος χθες την ΦΓ Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα, προσέφερε μέτρο σύγκρισης και τροφή για σκέψη προς κάθε παρατηρητή της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Σηματοδότησε με άλλα λόγια μία έτερη οδό καταφυγής προς όσους εκ των οπαδών της παράταξης στέκουν, ενδεχομένως, αποξενωμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η ακρίβεια ή ακόμη και τα “ανοίγματα” στον διάλογο με την Τουρκία, όταν αυτή έχει ακόμη σε πλήρη ισχύ το casus belli κατά της χώρας μας και εξακολουθεί να τρέφει διεκδικήσεις απέναντί της.

Πρόκειται για μία αποξένωση η οποία έχει πλέον καταστεί εμφανής και δημοσκοπικά, όπως επεσήμανε πρόσφατα και ο φίλτατος Γ. Παπανικολάου.

Η πολιτική ατζέντα που, θέλοντας και μη, συνολικά προτάσσει ο κ. Δένδιας, αφορά τόσο το κοινό εντός της ΝΔ, για τους παραπάνω λόγους, όσο – και ενδεχομένως κυριότερα – το κοινό που βρίσκεται δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος, είτε αυτό διαθέτει πολιτική στέγη, είτε όχι.

Ενόψει των ευρωεκλογών, δε, η συνεισφορά του προς αυτήν την κατεύθυνση ενδέχεται να αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας, στη μάχη ουσίας και εντυπώσεων που θα σηματοδοτήσει αυτή η αναμέτρηση για τη ΝΔ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v