Αυτή η πιστοληπτική αξιολόγηση πόσο κοστίζει;

Συντέλεσαν στη δημιουργία της κρίσης σχεδόν όσο κανείς άλλος, αλλά έμειναν ατιμώρητες και σήμερα ορίζουν το κόστος που πρέπει να καταβάλουν οι κυβερνήσεις για τη διάσωση της Υφηλίου από την κρίση.

Αυτή η πιστοληπτική αξιολόγηση πόσο κοστίζει;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Συντέλεσαν στη δημιουργία της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της συνεπακόλουθης οικονομικής ύφεσης σχεδόν όσο κανείς άλλος, έμειναν ατιμώρητες και σήμερα ορίζουν το κόστος που πρέπει να καταβάλουν οι απανταχού κυβερνήσεις για την διάσωση της Υφηλίου από αυτήν την κρίση.

Ο λόγος για τις εταιρίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, από τα χείλη ή μάλλον από τις εκθέσεις των οποίων "κρέμονται" οι υπουργοί οικονομικών σε ολόκληρο τον κόσμο, μην τυχόν και αναθεωρηθεί προς τα κάτω η αξιολόγηση της χώρας τους.

Μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία "απειλείται" η Βρετανία, ενώ από την "κλειδαρότρυπα" φαίνεται ότι πέρασαν χθες οι ΗΠΑ, για τις οποίες ανακοινώθηκε ότι διατηρούν το περίφημο "ΑΑΑ" στην πιστοληπτική τους ικανότητα.

Οι αμερικανικές Standard and Poor’s, Moody’s Investors Service και Fitch κυριαρχούν σήμερα παγκοσμίως στον τομέα της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών, των εταιριών και των οργανισμών.

Καθορίζουν δηλαδή με τις αξιολογήσεις τους, το κόστος το οποίο θα κληθούν να επωμιστούν οι απανταχού δανειζόμενοι βάσει του πιστωτικού κινδύνου που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν.

Η ανάγκη ύπαρξης ενός ανεξάρτητου οργανισμού που θα πιστοποιεί την ικανότητα δανεισμού κρατικών ή άλλων οντοτήτων είναι προφανής.

Όμως, όταν η ανεπάρκεια των υφιστάμενων οργανισμών που καλούνται να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο είναι αντίστοιχα προφανής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην υπόθεση της subprime και των τοξικών προϊόντων που μόλυναν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ίσως καιρός για αλλαγές…

Αλλαγές, όπως αυτές που προτείνει η "Κομισιόν" και έχει εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας και εποπτείας των εταιριών του κλάδου, οι οποίες συχνά αναλαμβάνουν ασύμβατους ρόλους, όπως η έμμισθη παροχή «συμβουλών» σε κράτη, την πιστοληπτική ικανότητα των οποίων καλούνται να αξιολογήσουν.

Αλλαγές, όπως η απαγόρευση της αξιολόγησης χρηματοπιστωτικών εργαλείων (όπως οι ποικίλες επενδύσεις που ξαφνικά απεδείχτησαν τοξικές) εάν δεν έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο της αναγκαίας πληροφόρησης από τι ακριβώς αποτελείται και τι συνεπάγεται η κάθε επένδυση.

Αλλαγές, όπως η ύπαρξη διαφάνειας στη μεθοδολογία που ακολουθούν για τις αξιολογήσεις τους, αλλά και η θεσμοθέτηση ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας της βαθμολογίας που απονέμουν σε χώρες, επιχειρήσεις και σε επενδυτικά προϊόντα.

Η υπόθεση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας αφορά πρωτίστως στην παράμετρο της "πίστης".

Γι' αυτήν εξάλλου γίνεται ολόκληρη η συζήτηση…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v