Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικές τράπεζες: Τα 7 «καρφιά» της Deutsche...

Αν και τα επιχειρήματα των Γερμανών δεν είναι αβάσιμα, κάποιοι τα θεωρούν προϊόν σκοπιμοτήτων. Και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να αμφιβάλλουν για την έκβαση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τραπεζών.

Ελληνικές τράπεζες: Τα 7 «καρφιά» της Deutsche...
Κάθε άλλο παρά ευχάριστα ακούστηκε στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών η χθεσινή εκτίμηση των Γερμανών της Deutsche Bank ότι τελικά η παρέμβαση στήριξης θα γίνει μέσα από κοινές μετοχές, άρα οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι πιθανότατα θα κρατικοποιηθούν.

Αφού λοιπόν η γερμανική τράπεζα στην έκθεσή της κάνει ειδική αναφορά στο σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr, συνεχίζει λέγοντας πως υπάρχουν επτά λόγοι που την οδηγούν να πιστεύει κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας:

Πρώτον, τον ελληνικό νόμο 4021/2011 που τροποποιεί τον προηγούμενο και ορίζει πως η τυχόν ενίσχυση εγχώριων χρηματοπιστωτικών ομίλων θα γίνει έναντι κοινών μετοχών.

Δεύτερον, την παρέμβαση του EFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ΤΧΣ), που στην περίπτωση της Proton Bank έγινε μέσα από κοινές μετοχές (στην «καλή τράπεζα») και πλήρη κατοχή της.

Τρίτον, ακόμη και αν τα κεφάλαια στήριξης των τραπεζών δεν προέλθουν άμεσα από το ΤΧΣ, οποιαδήποτε στήριξη θα φαινόταν ως μορφή δανείου προς το ταμείο, γεγονός που θα αύξανε το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Τέταρτον, τα υβριδικά και τα προνομιούχα κεφάλαια δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 50% των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων μιας τράπεζας (Tier 1 capital).

Πέμπτον, έχει ειπωθεί από την Ε.Ε. πως το ΤΧΣ θα πρέπει να ενδυναμωθεί, έπειτα από συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Αν ήταν το ΤΧΣ να μην ενισχύσει απευθείας με κεφάλαια τις ελληνικές τράπεζες, τότε γιατί να χρειάζεται να ενδυναμωθεί;

Έκτον, η Deutsche Bank εστιάζει σε δηλώσεις τόσο του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στις 27 Οκτωβρίου, εκτιμώντας ότι από αυτές συνάγεται η έκδοση μάλλον κοινών μετοχών, παρά προνομιούχων.

«Μεταξύ του έθνους και των τραπεζιτών, η απάντηση είναι το έθνος. Μεταξύ του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος και των συμφερόντων των βασικών μετόχων ή των διοικήσεων των τραπεζών, προτιμούμε το γενικότερο δημόσιο συμφέρον», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Και έβδομον, η πληρωμή τόκων στον κάτοχο των προνομιούχων μετοχών θα είναι δυσβάστακτη για τις τράπεζες. Πώς είναι δυνατόν μια τράπεζα να δαπανά υψηλά ποσά για τόκους και ταυτόχρονα να βελτιώνει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας, αναρωτιούνται οι αναλυτές της Deutsche Bank;

Κάποιοι θα πουν πως όλα αυτά τα λένε οι Γερμανοί για να αγοράσουν τσάμπα τις τράπεζες σε δύο χρόνια, αφού πρώτα θα τις έχει ενισχύσει το ελληνικό δημόσιο.

Κάποιοι άλλοι, αν και δεν θεωρούν παράλογα τα επιχειρήματα της Deutsche Bank, δεν θα εκπλαγούν αν κάποιος νόμος αλλάξει και πάλι, ή αν ένας υπουργός κάνει άλλη μία από τις συνηθισμένες… κωλοτούμπες του! Ιδίως τώρα που η χώρα άλλαξε πρωθυπουργό.

Και τέλος, μερικοί διερωτούνται γιατί η χρηματιστηριακή αγορά να δείχνει επιφυλακτική στάση ακόμη για το αν τελικά οι τράπεζες (ή έστω κάποιες τράπεζες) θα κρατικοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v