Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: 16 περιπτώσεις που ξεχωρίζουν

Ποιες εταιρείες αναμένουν πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Οι λόγοι που ενισχύουν τις προοπτικές και τη ρευστότητα. Πώς επηρεάζονται από τον τουρισμό και τις εξελίξεις στην οικονομία. Τα 16 ενδεικτικά παραδείγματα.

Εισηγμένες: 16 περιπτώσεις που ξεχωρίζουν

Παρά το γεγονός ότι η φετινή λειτουργική κερδοφορία των εταιρειών αναμένεται χειρότερη από την αντίστοιχη περυσινή, δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνες των εισηγμένων ομίλων που θα ανεβάσουν ακόμη ψηλότερα τον πήχη των επιδόσεών τους.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, κάποιο έκτακτο γεγονός έρχεται να τονώσει τη ρευστότητά τους, πράγμα πολύ σημαντικό σε εποχές όπως η τρέχουσα.

Ακολουθούν 16 χαρακτηριστικά παραδείγματα:

EXAE: Δεν είναι μόνο ο όγκος των χρηματιστηριακών συναλλαγών που είναι φέτος αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Ξεχωρίζουν και τα υψηλά έσοδα που εισέπραξε η εισηγμένη από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Έστω και αν σημαντικό ποσοστό των φετινών κερδών θα είναι μη επαναλαμβανόμενο, η κερδοφορία προβλέπεται πολύ ισχυρή και οι δυνατότητες για επιπλέον ρευστό (μέρισμα ή και επιστροφή κεφαλαίου) προς τους μετόχους σημαντικότατες.

Ελληνικά Πετρέλαια: Η πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους βελτιώνει τη ρευστότητα του ομίλου, γεγονός που θα γίνει πολύ πιο έντονο σε περίπτωση που ευοδωθεί η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και της ΔΕΠΑ το 2014. Ακόμη και αν η φετινή κερδοφορία συρρικνωθεί λόγω αποτίμησης αποθεμάτων και μειωμένων περιθωρίων διύλισης (επηρεάζονται από την ευρωπαϊκή οικονομία), αυτά είναι φαινόμενα ενός κυκλικού κλάδου που αργά ή γρήγορα θα ανακάμψει.

Καρέλιας - Πλαστικά Κρήτης - Flexopack: Τρία από τα εξαγωγικά χαρτιά που συνέχισαν τις ανοδικές τους επιδόσεις το πρώτο φετινό τρίμηνο. Όλα δείχνουν πως θα έχουν και φέτος πολύ ικανοποιητική χρήση, συνδυασμένη με άριστα επίπεδα ρευστότητας.

Αφοί Καράτζη: Πέρα από την ισχυρή παρουσία του βιομηχανικού κλάδου, φέτος αναμένεται να πάει καλύτερα και η ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας λόγω και της αυξημένης εισροής τουριστών από το εξωτερικό.

Πλαίσιο: Όλα δείχνουν πως η εταιρεία θα σημειώσει φέτος -στο βαθύτερο σημείο της κρίσης- ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας. Στο ταμείο της... περισσεύουν τα εκατομμύρια, την ώρα που οι περισσότεροι ανταγωνιστές υποφέρουν από ζημίες και από ελλιπή ρευστότητα.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την ανοδική κερδοφορία της εισηγμένης τόσο για φέτος όσο και για τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται συνεχώς η συνολική ισχύς των μονάδων παραγωγής της, ενώ διευρύνεται και το φάσμα των επιδιωκόμενων δραστηριοτήτων της (π.χ. διεκδίκηση βιολογικών καθαρισμών).

Ευρωπαϊκή Πίστη: Νέο ρεκόρ ασφαλιστικής παραγωγής και υψηλή κερδοφορία αναμένεται για φέτος από την εισηγμένη ασφαλιστική, η οποία δεν αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ρευστότητας (μηδενικός δανεισμός) και κεφαλαιακής επάρκειας.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Με διψήφιο ποσοστό ανόδου αναμένεται ο κύκλος εργασιών του ομίλου το πρώτο φετινό εξάμηνο σε μια εταιρεία που πέρυσι εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Πιθανόν μέσα στο έτος να ανακοινωθεί και εξαγορά στο εξωτερικό.

Αεροπορία Αιγαίου - Autohellas: Πρόκειται για τις δύο εισηγμένες του ομίλου Βασιλάκη οι οποίες ευνοούνται και από την παρατηρούμενη τουριστική άνοδο. Η πρώτη αναμένεται φέτος να επιστρέψει στην κερδοφορία, ενώ η δεύτερη προβλέπεται πως για μια ακόμη χρονιά θα σημειώσει ισχυρό κερδοφόρο αποτέλεσμα, που συνδυάζεται με θετικότατες ελεύθερες ταμειακές ροές.

ΚΡΙ ΚΡΙ: Συνεχίζει και φέτος, για μία ακόμη χρονιά, την ανοδική πορεία των κερδών της, σε συνδυασμό με τη διατήρηση πολύ ικανοποιητικού δείκτη ρευστότητας. Αποδίδουν οι εξαγωγές γιαουρτιού και η διεύρυνση δικτύου στο παγωτό.

MLS: Μετά από μια περίοδο «κοιλιάς» στα αποτελέσματα, παρουσιάζεται τάση ανάκαμψης με το ένα νέο προϊόν να ακολουθεί το άλλο στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και των computers (tablets), ενώ παράλληλα τρέχουν και οι διαγωνισμοί του υπουργείου Παιδείας για τους διαγνωστικούς πίνακες. Πολύ φιλόδοξοι οι στόχοι της επόμενης τριετίας.

Folli Follie: Εντυπωσιακή η πορεία της μετοχής το τελευταίο δωδεκάμηνο, επηρεασμένη κυρίως από τη δραστική μείωση του καθαρού δανεισμού μετά την πώληση της δραστηριότητας των πρώην ΚΑΕ και φυσικά από την άνοδο των οικονομικών επιδόσεων των δραστηριοτήτων που απέμειναν στον όμιλο.

Σαράντης: Την ήδη πολύ ισχυρή ρευστότητα του ομίλου ήρθε να ενισχύσει φέτος ακόμη περισσότερο η πώληση της μειοψηφικής συμμετοχής στη Folli Follie. Μπορεί βέβαια η συγκεκριμένη πώληση το πρώτο φετινό τρίμηνο να οδήγησε σε λογιστικές ζημίες, ωστόσο σε λειτουργικό επίπεδο η φετινή χρονιά αναμένεται να συνδυαστεί με νέα βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, από ισορροπημένες εργασίες μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού και από υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Το ζήτημα των εξαγορών στο εξωτερικό παραμένει πάντα στο τραπέζι.

 

* Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v