Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες κινδυνεύουν από δημοπρασίες

Αρκετές μετοχές που σήμερα εντάσσονται στις κατηγορίες της επιτήρησης και των ειδικών χρηματιστηριακών συναλλαγών κινδυνεύουν κατά το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου να αλλάξουν καθεστώς διαπραγμάτευσης και οι συναλλαγές τους να περιορίζονται σε έναν μόνο πλειστηριασμό την εβδομάδα.

Ποιες εισηγμένες κινδυνεύουν από δημοπρασίες
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Αρκετές μετοχές που σήμερα εντάσσονται στις κατηγορίες της επιτήρησης και των ειδικών χρηματιστηριακών συναλλαγών κινδυνεύουν κατά το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου να αλλάξουν καθεστώς διαπραγμάτευσης και οι συναλλαγές τους να περιορίζονται σε έναν μόνο πλειστηριασμό την εβδομάδα.

Η ”πηγή του κακού” εστιάζεται στον κανονισμό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που προβλέπει ότι οι εταιρείες οι οποίες εντάσσονται στις δύο παραπάνω κατηγορίες δεν μπορούν να παραμένουν σε αυτές για διάστημα ανώτερο των δώδεκα μηνών και ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα μεταβούν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης μίας εβδομαδιαίας συναλλαγής μέσω δημοπρασίας.

Ο έλεγχος για τις εταιρείες που εντάσσονται στην κατηγορία της επιτήρησης και ειδικότερα για περιπτώσεις συσσωρευμένων ζημιών μεγαλύτερων από τα ίδια κεφάλαια, ιδίων κεφαλαίων κάτω από το 50% του μετοχικού και αρνητικού EBITDA, γίνεται μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, εκτός αν το Δ.Σ. του Χ.Α. δηλώσει άλλη ημερομηνία.

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει φέτος, εάν επαληθευτούν οι φήμες ότι θα δοθεί παράταση για τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων έως και το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα επίσης με τον κανονισμό, ο έλεγχος για την υπαγωγή των μετοχών στην κατηγορία ειδικών χρηματιστηριακών συναλλαγών γίνεται δύο φορές τον χρόνο, κατά την πρώτη συνεδρίαση τoυ Δ.Σ. του Χ.Α. τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, εκτός εάν το Δ.Σ. του Χ.Α. ορίσει άλλη ημερομηνία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέσα στους επόμενους μήνες κινδυνεύουν να ενταχθούν στο καθεστώς της μίας δημοπρασίας εβδομαδιαίως όσες εισηγμένες έχουν ενταχθεί στις κατηγορίες επιτήρησης και ειδικών συναλλαγών περισσότερο από έναν χρόνο και δεν καταφέρουν μέχρι τότε να επιτύχουν τις επιδόσεις εκείνες που θα τις επαναφέρουν σε καθεστώς κανονικών συναλλαγών.

Σήμερα στην κατηγορία επιτήρησης διαπραγματεύονται 28 μετοχές, 24 εταιρειών, καθώς τέσσερις εταιρείες έχουν υπό επιτήρηση και τις κοινές και τις προνομιούχες μετοχές τους. Εξ αυτών βέβαια δεν κινδυνεύουν όλες να ενταχθούν στο καθεστώς της μίας εβδομαδιαίας διαπραγμάτευσης. Ο Φοίνικας, για παράδειγμα, θα τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης λόγω της επιτυχούς δημόσιας προσφοράς της Εμπορικής Τράπεζας.

Κάποιες άλλες εταιρείες, όπως η Alma-Ατέρμων, η Πετζετάκις, η ΓΕΝΕΡ κ.ά. δεν θα έχουν συμπληρώσει ένα έτος σε καθεστώς επιτήρησης, οπότε σε κάθε περίπτωση δεν θα κινδυνεύσουν να ενταχθούν στο καθεστώς της μίας εβδομαδιαίας διαπραγμάτευσης.

Και φυσικά, θα υπάρξουν και εταιρείες που με βάση τα αποτελέσματα του 2006 θα καταφέρουν να επανέλθουν στο καθεστώς της κανονικής διαπραγμάτευσης. Πιθανότατα κάτι τέτοιο θα συμβεί, για παράδειγμα, για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, όπου με 30 εκατ. ευρώ θετικό EBITDA στο εννεάμηνο, ίδια κεφάλαια προς μετοχικό κεφάλαιο άνω του 50% στις 30 Σεπτεμβρίου και εκτιμήσεις αναλυτών για ένα γερό ”φώτο φίνις” στο τελευταίο τέταρτο του 2006, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν πολύ καλά.

Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι οικονομικές επιδόσεις των υπό επιτήρηση εταιρειών στο εννεάμηνο του 2006. Κρίσιμα ζητήματα για την ένταξη ή όχι σε καθεστώς επιτήρησης είναι κυρίως:

α) Συσσωρευμένες ζημίες μεγαλύτερες από τα ίδια κεφάλαια.

β) Διαμόρφωση των ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο μικρότερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

γ) Αρνητικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων).

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικά στοιχεία ενδεχομένως να μεταβληθούν κατά το τελευταίο τρίμηνο, επί τα βελτίω ή επί τα χείρω.

Για παράδειγμα, κάποιες εταιρείες είτε προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου με μετρητά είτε τη δρομολογούν (π.χ. SingularLogic ύψους 56 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε, Εικόνα Ήχος, Ιπποτούρ), τα Κλωστήρια Ναούσης απορρόφησαν εταιρείες του ομίλου, ο Τασόγλου και κάποιες άλλες εισηγμένες έχουν θετική εποχικότητα στο τελευταίο τρίμηνο, ορισμένες εταιρείες ενδεχομένως στο τέλος της χρήσης να προχωρήσουν σε νέες αποτιμήσεις των ακινήτων τους επηρεάζοντας τα ίδια κεφάλαιά τους κ.λπ.

Στην κατηγορία των ειδικών χρηματιστηριακών συναλλαγών διαπραγματεύονται σήμερα 26 μετοχές από 24 εταιρείες (δύο εισηγμένες εταιρείες διαθέτουν και κοινούς και προνομιούχους τίτλους). Εξ αυτών των μετοχών, άλλες δεν έχουν κλείσει ακόμη έτος ένταξης στην κατηγορία (π.χ. Νίκας), άλλες οδεύουν εκτός χρηματιστηρίου (π.χ. Alpha Leasing) και άλλες θα κριθούν ανάλογα με το αν υπερέβησαν τα εμπόδια που τις υποχρέωσαν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία συναλλαγών.

Μεταξύ των εταιρειών της συγκεκριμένης κατηγορίας συγκαταλέγονται και τίτλοι ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, όπως για παράδειγμα της πολυεθνικής Crown Hellas Can, της γνωστής αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και πολλών άλλων σοβαρών εταιρειών.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 461 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 19-23/1/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v