Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιφέρεια:Τα άλογα που τρέχουν και ο Αστραχάν

H περιφέρεια της οδού Σοφοκλέους έχει πολλές όψεις και οι επενδυτές αναζητούν τα ”άλογα που θα τρέξουν”, αποφεύγοντας τον... Αστραχάν. Άλλωστε οι μνήμες του 1999 παραμένουν νωπές, ενώ διανύουμε μια περίοδο στην οποία το χρηματιστηριακό θερμόμετρο έχει ανεβεί για τα καλά στους ”μικρομεσαίους”. Μια περιήγηση στους τίτλους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ελκυστικοί, με βάση τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Περιφέρεια:Τα άλογα που τρέχουν και ο Αστραχάν
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Σε μια περίοδο που το χρηματιστηριακό θερμόμετρο έχει ανεβεί για τα καλά στην περιφέρεια της Σοφοκλέους, ανάμεσα στις μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, μπορεί κάποιος να βρει τα... πάντα:

* Δείκτες P/E που με βάση τις λειτουργικές επιδόσεις συνήθως ξεκινούν από το 10-12 και φτάνουν έως... το άπειρο.

* Εταιρίες με μερισματικές αποδόσεις μεταξύ του 4% και του 6%, έως και τίτλους που δεν προβλέπεται να δώσουν μέρισμα... για όσο καιρό η γη θα κινείται γύρω από τον ήλιο.

* Μετοχές εταιριών με υψηλά περιθώρια ανάπτυξης και άλλων που εδώ και πολλά χρόνια, απλά και μόνο, προσπαθούν με ”νύχια και με δόντια” να αποφύγουν το μοιραίο...

* Εταιρίες που κάτω από προϋποθέσεις μπορούν να ανταμείψουν τους μετόχους τους με τις οικονομικές τους επιδόσεις και άλλες που θα το μπορούσαν να το πράξουν, μόνο μέσα από ένα ”σύντομο παιχνίδι”, ή μέσα από την πώλησή τους ως ”όχημα”... Ορισμένες μάλιστα από τις τελευταίες θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη, απλά και μόνο, αν έπειθαν την αγορά ότι δεν πρόκειται ”να κατεβάσουν ρολά”.

Με πολλές όψεις λοιπόν η περιφέρεια της οδού Σοφοκλέους και με τους επενδυτές να αναζητούν τα ”άλογα που θα τρέξουν”, αποφεύγοντας το... μουλάρι τον Αστραχάν του Θανάση Βέγγου. Άλλωστε οι μνήμες του 1999 παραμένουν νωπές.

Συνολικά, υπάρχουν μετοχές που με βάση τους χρηματιστηριακούς δείκτες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελκυστικές και άλλες που δύκολα κάποιος θα μπορούσε να ασχοληθεί μαζί τους, αν αποκλειστικό του κριτήριό του ήταν η θεμελιώδης ανάλυση.

Μεγάλες αποκλίσεις δεικτών επίσης, παρατηρούμε και μεταξύ εταιριών του ίδιου κλάδου και μάλιστα με παράμοια χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, με βάση το δείκτη P/E, μεταξύ των μετοχών που διαπραγματεύονται με δείκτη χαμηλότερο του 13 συγκαταλέγονται τίτλοι όπως της ΑΝΕΚ, του Σφακιανάκη, της Ελτράκ, της Fieratex, της Πειραιώς Leasing, του Βογιατζόγλου, των Πλαστικών Θράκης, της Βιοκαρπέτ, της Druckfarben, της Kleeman, του Κανάκη, της Autohellas, κ.α.

Αντίθετα, πέρα από τις ζημιογόνες εισηγμένες, άλλες 37 μετοχές διαπραγματεύονται με P/E υψηλότερο του 50! Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές μόνο από αυτές: Lavipharm (προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναμένει τα οφέλη από το νέο φάρμακο), Αθηνά (συνέρχεται από την ύφεση του κατασκευαστικού κλάδου, ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, στο στόχαστρο των μεγάλων για εξαγορά), Euromedica (επίκεινται αύξηση κεφαλαίου και μετατρέψιμο ομολογιακό, αμφίβολοη μεσοπρόθεσμα η κατάληξη του εγχειρήματος στο Ιασώ) Δρομέας (διαθέτει σε αδράνεια μεγάλο ποσοστό της παραγωγική του δυναμικότητας, άρα κάτω από προύποθέσεις μπορεί να αυξήσει δραστικά της κερδοφορία του) Moda Bagno (εδώ και χρόνια ”ζορίζεται” για να επιτύχει κάποια κέρδη), Αφοί Μεσοχωρίτη (νοικοκυρεμένη εταιρία, φήμες για πώληση του οχήματος που έχουν επισήμως διαψευσθεί αλλά επιμένουν), Καραμολέγκος (μεγάλο μερίδιο αγοράς, ασήμαντα μέρδη), Alpha Γκρίσιν (χαμηλές λειτουργικές επιδόσεις, προσδοκίες όμως από το χώρο των ακινήτων), Μαϊλλης (συγκυριακή η περυσινή δραστική υποχώρηση των κερδών), Creta Farm, Μουζάκης (το υπό πώληση ακίνητο αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% της κεφαλαιοποίησής του), ΚΡΕΚΑ (να δούμε το κατά πόσο η καινούρια εξαγορά θα βελτιώσει την κατασταση), Olympic Catering (επιμένουν παρά τις διαψεύσεις η φήμη για εξαγορά της), κ.α.

Σε ότι αφορά τη μερισματική απόδοση, παρά τη μεγάλη άνοδο του τελευταίου μήνα, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές μετοχές της περιφέρειας που διαπραγματεύονται με ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις, όπως η Μοτοδυναμική, η Inform Λύκος, η Mevaco, η Medicon, ο Βάρδας, ο Βογιατζόγλου, ο Πετρόπουλος, κ.α.

Οκτώ μετοχές στο ”μικροσκόπιο”

Παρά την έντονη υποχώρηση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κεφαλαιοποίηση της Ideal βρίσκεται στα 44,4 εκατ. ευρώ, όταν η ρευστότητά της είναι μετριότατη (δρομολογείται αύξηση κεφαλαίου με μετρητά) και τα περυσινά της λειτουργικά αποτελέσματα ζημιογόνα. Μόλις 10 εκατ. υψηλότερη (+20%) η κεφαλαιοποίηση της Byte, η οποία πέρυσι σημείωσε κέρδη 2,57 εκατ. ευρώ, θα διανείμει μέρισμα και για την οποία φέτος η αγορά μιλά για βελτιωμένες επιδόσεις.

Με πάνω από 50 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση (51,3), η Multirama υποχρεώθηκε πέρυσι σε λειτουργικές ζημιές. Η μετοχή (έχει κερδίσει 5% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, με έντονες όμως ενδιάμεσες διακυμάνσεις) δείχνει ιδιαίτερα ακριβή, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποιείται θα επιτύχει σε τέτοιο βαθμό μέσα στην προσεχή διετία, έτσι ώστε στα παρόντα επίπεδα, ο τίτλος να θεωρείται ως ”μεγάλη ευκαιρία”.

Στα 60,8 εκατ. ευρώ έφτασε αισίως η κεφαλαιοποίηση της Plias, η οποία μετά από χρόνια κατάφερε το 2006 να περάσει σε θετικό EBITDA! Αν και για φέτος οι προσδοκίες είναι ανοδικές, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν το αποτέλεσμα είναι κερδοφόρο. Με τη μισή περίπου κεφαλαιοποίηση η Mevaco (35,3 εκατ.), πέρυσι σημείωσε κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ (P/E 11) και προσφέρει μερισματική απόδοση άνω του 5%!

Η μετοχή του Κατσέλη έχει διατηρηθεί στα επίπεδα που προέκυψαν λόγω της δημόσιας πρότασης της Αλλατίνη, χωρίς να επηρεαστεί ούτε από την απρόσμενη ”καθίζηση” των κερδών του 2006 (P/E 34,4), αλλά ούτε και από το ότι η εισηγμένη θα σταματήσει πλέον να διοικείται από τον πρώην βασικό της μέτοχο. Αντίθετα, η όλη εξέλιξη οδήγησε τη μετοχή της Αλλατίνη από τα 2,60 στα 3,80 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 54,3 εκατ.) σε συνδυασμό με μια φημολογία για δημόσια πρόταση από την οικογένεια Δαυίδ.

Σαφώς ”νοικοκυρεμένη” εταιρία η Εκδόσεις Λιβάνη, δραστηριοποιούνται σε μια αγορά που μάλλον πτωτική τάση παρουσιάζει κατά την τελευταία τριετία. Η μετοχή έχει χάσει το τελευταίο δωδεκάμηνο 19%, η κεφαλαιοποίηση έχει φτάσει στα 40,5 εκατ. και το P/E έχει ξεπεράσει το 50. Αντίθετα, η εμπορευσιμότητα της μετοχής είναι περιορισμένη και το growth της εισηγμένης δεν αναμένεται να είναι και από τα υψηλότερα της αγοράς.

Αντίθετα, μια άλλη εταιρία με χαμηλή διασπορά, η Κανάκης, που από φέτος θα αρχίσει να ωφελείται περισσότερο από τους νέους αποθηκευτικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, διαπραγματεύεται με P/E μόνο 13,3. Και αυτό γιατί ενώ επιτυγχάνει διπλάσια περίπου κέρδη από τις Εκδόσεις Λιβάνη, διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση μόλις 16 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v