Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Καρέλιας, οι οικογενειακές κόντρες και οι... ιστορίες «απ' τα παλιά»

Ο απόηχος μιας τακτικής γενικής συνέλευσης, που... κρίθηκε μόλις στα σημεία. Τα σενάρια και οι ιδιαιτερότητες της υπόθεσης. Οι περιπτώσεις άλλων ενδοοικογενειακών διαφοροποιήσεων από την ιστορία του Χρηματιστηρίου.

Ο Καρέλιας, οι οικογενειακές κόντρες και οι... ιστορίες «απ τα παλιά»

Το γεγονός ότι οι ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας ψηφίστηκαν μόλις με 53,87% κατά την τακτική γενική συνέλευση της περασμένης Τρίτης (με μέλη της οικογένειας των βασικών μετόχων να μην έχουν υπερψηφίσει τη διοίκηση) έφερε εκ νέου στο προσκήνιο συζητήσεις περί των ενδοοικογενειακών διαφορών στις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι «παλιοί» του χρηματιστηρίου θυμούνται αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, με την πλειονότητά τους μάλιστα να τις θεωρεί ως θετικές, αρκεί να έχουν ως κίνητρο το συμφέρον της εταιρείας και όχι τη διεκδίκηση προσωπικών ωφελημάτων.

Στην περίπτωση π.χ. της Inform Λύκος, οι μέτοχοι μειοψηφίας εκλαμβάνουν ως θετικό γεγονός τη στάση που τηρεί συγγενικό πρόσωπο του προέδρου της εισηγμένης, το οποίο εκπροσωπείται στις γενικές συνελεύσεις και αξιολογεί κατά περίπτωση τα προτεινόμενα από τη διοίκηση θέματα. Βέβαια, δεν έχει καταψηφίσει ποτέ τα αποτελέσματα της εταιρείας, ωστόσο δεν είχε δεχτεί να συμμετάσχει στην προτεινόμενη δημόσια πρόταση του 2014, ενώ εξέτασε πολύ προσεκτικά το ζήτημα πριν συναινέσει στην περυσινή πώληση της δραστηριότητας στην Αυστρία.

«Έτσι πρέπει να λειτουργούν όλοι οι μέτοχοι, είτε ανήκουν στην οικογένεια του βασικού μετόχου είτε όχι, γιατί με αυτό τον τρόπο -μέσω της πραγματικής μετοχικής δημοκρατίας-, οι εταιρείες πηγαίνουν μπροστά», υποστηρίζεται από γνωστό χρηματιστηριακό παράγοντα που συμπληρώνει: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ομοφωνία είναι είτε ύποπτη, είτε επιβλαβής σε μια εταιρεία».

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της ΕΛΤΟΝ Χημικά, με τον πρόεδρό της να καμαρώνει στην τακτική γενική συνέλευση του 2015, όταν μέλη της οικογένειάς του διαφώνησαν με την πρόταση της διοίκησης για μη καταβολή μερίσματος, παρά την ύπαρξη κερδοφόρου αποτελέσματος. «Εμείς έχουμε δημοκρατία», είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Νέστωρ Παπαθανασίου.

Βέβαια, όλες οι ενδοοικογενειακές διαφοροποιήσεις δεν εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο. Πολλές φορές μάλιστα δεν βγαίνουν καν στην επιφάνεια, αλλά καλύπτονται επιδερμικά μέσα από διάφορους μη αποτελεσματικούς τρόπους, όπως συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια μελών της «αντίπαλης πλευράς», ή μέσω υψηλότατων αμοιβών που αναγκάζεται να προσφέρει η εταιρεία σε μέλη-«στελέχη» ή μέλη-«εργαζόμενους» της ευρύτερης οικογένειας.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι ενδοοικογενειακές κόντρες απασχόλησαν για σημαντικό χρονικό διάστημα το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Στην κατασκευαστική εταιρεία Προοδευτική για παράδειγμα, οι διενέξεις των αδελφών Κούτλα έφτασαν αρκετές φορές στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Σε εταιρεία του κλάδου οχημάτων, για αρκετά χρόνια μέλος της οικογένειας με μικρό, μονοψήφιο ποσοστό καταψήφιζε συστηματικά τις αποφάσεις της διοίκησης.

Σε εισηγμένη εταιρεία επίσης που σήμερα έχει πτωχεύσει, οι διαφωνίες των συγγενών εξ αγχιστείας είχαν απασχολήσει έντονα τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων κατά τη δεκαετία του 1990.

Η περίπτωση ωστόσο της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για δύο τουλάχιστον λόγους:

Πρώτον, γιατί στην περίπτωση αυτή δεν εκφράστηκε απλά μια περιστασιακή -ή έστω μια στρατηγική- διαφωνία σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά αντίθετα είχαμε τη μη έγκριση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων και τη μη απαλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ορκωτών ελεγκτών από κάθε ευθύνη... (η ανακοίνωση της εισηγημένης δεν αναφέρει αν οι μη εγκρίνοντες μέτοχοι καταψήφισαν ή απείχαν).

Αν λοιπόν μέλη της ευρύτερης οικογενείας, με τόσο σημαντικά ποσοστά που πιθανότατα έχουν καλύτερη πληροφόρηση των πραγμάτων από τους λοιπούς επενδυτές μειοψηφίας, δεν εγκρίνουν τις λογιστικές καταστάσεις, τι μήνυμα δίνουν στους κατόχους πέντε, δέκα, ή εκατό μετοχών, που δεν έχουν καν την (ουσιαστική) δυνατότητα να παρευρεθούν σε μια γενική συνέλευση που γίνεται στην Καλαμάτα;

Δεύτερον, γιατί σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, η «ενδοοικογενειακή αντιπολίτευση» λαμβάνει μια τόσο ακραία μορφή σε μια εταιρεία που τα οικονομικά της στοιχεία «πετάνε»!

Τα κέρδη έχουν εκτιναχθεί κατά την τελευταία δεκαετία, τα μερίσματα είναι μεγάλα και αυξανόμενα, τα τραπεζικά δάνεια μηδενικά, τα μετρητά «περισσεύουν» και μπορούν από μόνα τους να δημιουργήσουν μια μεγάλη ΑΕΔΑΚ, η μετοχή έχει κερδίσει 304% την τελευταία πενταετία (πέρα από τα μερίσματα που έχει δώσει) και συχνά-πυκνά ακούμε για πρόσθετες παροχές προς το προσωπικό και άλλες θετικές κινήσεις στο μέτωπο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

ΥΓ: Έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για τα πιθανά αίτια της κόντρας, τα οποία το Euro2day.gr δεν δημοσιεύει, επειδή οι σχετικές πληροφορίες δεν είναι πλήρως διασταυρωμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v