Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Saxo Bank: «Συγκλονιστικές» ευκαιρίες στην κινεζική αγορά

Πονταρίσματα σε κινεζικές μετοχές προτείνει ο επικεφαλής στρατηγικής της τράπεζας. Ποια είναι τα δεδομένα που «εγγυώνται» υπεραποδόσεις. Προειδοποιεί για τον παγκόσμιο κλάδο ενέργειας, συστήνει μείωση των θέσεων στη Βραζιλία.

Saxo Bank: «Συγκλονιστικές» ευκαιρίες στην κινεζική αγορά
  • του Peter Garnry*

Στις οικονομικές προβλέψεις μας για το Γ' τρίμηνο, αναρωτηθήκαμε αν οι μετοχές παρουσιάζουν ανοσία απέναντι στην οικονομική επιβράδυνση. Παρά τα ανάμικτα στοιχεία από την Κίνα, όπου οι δείκτες τάσης υποχωρούν από τον Μάρτιο, οι παγκόσμιες μετοχές συνέχισαν να σκαρφαλώνουν σε ύψη-ρεκόρ. Το Γ' τρίμηνο οι παγκόσμιες μετοχές αυξήθηκαν 3% σε όρους τοπικού νομίσματος. Το Δ' τρίμηνο επικεντρωνόμαστε στο συνεχιζόμενο ράλι των μετοχών και τις απειλές που κρύβει. Θα εστιάσουμε επίσης στην Κίνα και στις προοπτικές που δημιουργεί το άνοιγμα των κεφαλαιαγορών της.

Μήπως το βραζιλιάνικο πάρτι τελειώνει;

Αν και οι μετοχές των αναπτυγμένων αγορών αυξήθηκαν 3% σε όρους τοπικού νομίσματος, μεγάλος νικητής αναδείχθηκαν οι μετοχές από τις αναδυόμενες αγορές, αφού κέρδισαν σχεδόν 10% σε όρους τοπικού νομίσματος, με τις βραζιλιάνικες μετοχές να πρωτοπορούν καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό +20% σε BRL. Ο βασικός παράγοντας για τις επιδόσεις αυτές ήταν η περαιτέρω μείωση 4% στο USD έναντι των λοιπών νομισμάτων. Η αδυναμία του δολαρίου ευνοεί τις οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, και έτσι ενισχύει τις αναδυόμενες οικονομίες με εκτεταμένο δανεισμό σε USD.

Η πολιτική κρίση που εμπλέκει τον πρόεδρο της Βραζιλίας εξακολουθεί να κλιμακώνεται, χωρίς ωστόσο σημαντικές επιπτώσεις για το νόμισμα. Η εγχώρια αγορά μετοχών διεύρυνε το ράλι της, καθώς οι μακροοικονομικές προβλέψεις βελτιώνονται περαιτέρω και η ανεργία κινείται ξανά σαφώς πτωτικά. Οι δείκτες αποτίμησης αγγίζουν επίπεδα ανάλογα με αυτά που παρουσιάζουν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ – κάτι που θεωρούμε υπερβολικό, αν λάβουμε υπόψη μας την πολιτική κατάσταση και την ενδεχόμενη επιβράδυνση στον βραχυπρόθεσμο επιχειρηματικό κύκλο εξαιτίας της Κίνας, καθώς ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων υποχωρεί. Υπό αυτό το πρίσμα, συστήνουμε στους επενδυτές να μειώσουν τη συμμετοχή της Βραζιλίας στα χαρτοφυλάκιά τους νωρίς το Δ' τρίμηνο.

Ο κλάδος ενέργειας δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο

Εξετάζοντας τους διάφορους κλάδους, παρατηρούμε ότι το Γ' τρίμηνο ο κλάδος ενέργειας ήταν τρίτος σε επίπεδο αποδόσεων, καταγράφοντας μια άνοδο σχεδόν 5% σε όρους τοπικού νομίσματος, με φόντο την αύξηση των τιμών πετρελαίου. Το ράλι πυροδοτήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως την αδυναμία του USD και τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε την παροχή πετρελαίου στις ΗΠΑ, γεγονότα που οδήγησαν σε καθολικές προσδοκίες ανόδου των τιμών πετρελαίου. Ωστόσο, τα υφιστάμενα επίπεδα τιμών είναι υπερβολικά, συγκριτικά με τις παγκόσμιες δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο έχει περιορισμένες προοπτικές ανόδου, όπως επεξηγούμε στην ανάλυσή μας για τα εμπορεύματα. Ως εκ τούτου, διατηρούμε την αρνητική στάση μας απέναντι στον κλάδο ενέργειας.

Μια επανάληψη του 1989

Όσο ο κόσμος παρακολουθεί εμμονικά την αντιλαμβανόμενη αύξηση της τρομοκρατίας και της αποσταθεροποίησης στην κορεατική χερσόνησο, η Κίνα συνεχίζει τα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας της, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου να υπερσκελίσει τις ΗΠΑ στον ρόλο της παγκόσμιας υπερδύναμης. Ο αντίκτυπος για τους επενδυτές θα είναι εξίσου ισχυρός όσο και η λήξη του Ψυχρού Πολέμου το 1989. Τότε ακολούθησε μια γρήγορη ανάπτυξη του όγκου των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, καθώς νέες αγορές εντάχθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Κίνας για το άνοιγμα των κεφαλαιαγορών της συμπεριλαμβάνουν το αποκαλούμενο «Bond Connect», πρόγραμμα που επιτρέπει σε ξένους διαχειριστές κεφαλαίων να πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά ομολόγων αξίας 9 τρισ. USD της Κίνας χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη λογαριασμού σε εγχώρια τράπεζα. Το πρόγραμμα «Stock Connect» για τη σύνδεση των χρηματιστηρίων ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη και τη Σεντζέν, και κατά πάσα πιθανότητα άνοιξε τον δρόμο για την απόφαση της MSCI να προσθέσει 222 κινεζικές μετοχές κατηγορίας Α, υψηλής κεφαλαιοποίησης, στον ομώνυμο δείκτη αναδυόμενων αγορών και να αυξήσει περαιτέρω τη στάθμιση της Κίνας στο 29%. Επίσης, η Κίνα συμπεριλήφθηκε στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (ΕΤΔ) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και έτσι το ρενμίμπι εντάχθηκε στα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα. Η Κίνα απελευθέρωσε επίσης τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων, επιτρέποντας σε ξένες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων να κατέχουν το 100% εγχώριων επιχειρήσεων κεφαλαίων, οδηγώντας εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων όπως η Man Group, η Bridgewater Associates και η Fidelity International να εκδώσουν ιδιωτικά χρεόγραφα στην Κίνα. Επιπλέον, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν μέτρα ώστε να επιτρέψουν σε ξένες ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν προγράμματα ασφάλισης υγείας, συνταξιοδότησης και προστασίας από καταστροφές.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται να προτείνει έναν κανονισμό εντός του τρέχοντος έτους που θα επιτρέψει σε ξένα ιδρύματα να ελέγχουν τις εγχώριες κοινοπραξίες τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ θα αυξήσει το σημερινό ανώτατο όριο του 25% ξένης ιδιοκτησίας στις κινεζικές τράπεζες. Το σκεπτικό είναι ότι αν η Κίνα δεν ανοίξει την οικονομία της, στο μέλλον θα καταλήξει να είναι αργοκίνητη και μη ανταγωνιστική.

Επισημάναμε σε πρόσφατη έρευνα ότι με βάση το ποσοστό αστικοποίησης της Κίνας, που ανέρχεται στο 56% και αντιστοιχεί στο ποσοστό που χαρακτήριζε τις ΗΠΑ το 1930, η Κίνα έχει μπροστά της πολλές δεκαετίες ανάπτυξης με ρυθμό άνω του μέσου όρου. Με το άνοιγμα των κινεζικών κεφαλαιαγορών, οι επενδυτές από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξελίξεις του πλέον μεταρρυθμιστικού αιώνα, με την Κίνα αλλά και την Ινδία να ανακτούν την παλιά τους δόξα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στον παγκόσμιο πλούτο. Η Κίνα αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη οικονομία σε σταθμισμένους όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης. Όποιος επενδυτής δεν δώσει έμφαση στην Κίνα και την Ινδία τα επόμενα 50 χρόνια, θα έχει έντονες υποαποδόσεις ως προς τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών.

Για τους επενδυτές από τις αναπτυγμένες χώρες συνιστούμε αυξημένη έμφαση στον κλάδο τεχνολογίας, καθώς παραμένει ο κλάδος με τη μικρότερη ρυθμιστική παρέμβαση και κρατική συμμετοχή. Η αγορά δεικτών ευρείας βάσης μέσω διαπραγματεύσιμων προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί καλή τακτική για τους περισσότερους, ωστόσο τυχόν μεγάλο ποσοστό κρατικών εταιρειών θα περιορίσει τις αποδόσεις όσο κινούμαστε προς μια καταναλωτική οικονομία υψηλής τεχνολογίας.

Η Κίνα ηγείται ήδη σε πολλούς τομείς

Το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τεχνητής Νοημοσύνης του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2017, θέτει σαφείς στόχους πολιτικής στην τεχνητή νοημοσύνη, επιδιώκοντας να μετατρέψει την Κίνα σε παγκόσμιο ηγέτη σε όλες τις βιομηχανίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική έως το 2030. Το εν λόγω αναπτυξιακό σχέδιο αποτελεί άμεση απάντηση στο ζήτημα ανόδου των μισθών που μειώνει την ανταγωνιστικότητα της Κίνας. Οι εθνικοί μισθοί αυξάνονται με ρυθμό 200% από το 2006, ή 13% ετησιοποιημένο, κάτι μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι κατασκευαστές επενδύουν ήδη έντονα σε τεχνολογίες ρομποτικής και αυτοματισμού. Παγκόσμια στοιχεία υποδεικνύουν επίσης ότι ο αριθμός των ρομπότ ανά 1.000 εργαζόμενους συνδέεται θετικά με την υψηλότερη κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Πολύ λίγες εισηγμένες κινεζικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ρομποτικής. Σύμφωνα με έρευνά μας, είναι μόνο τέσσερις και βρίσκονται όλες στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας, καθιστώντας δύσκολη τη διαπραγμάτευσή τους. Η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία ρομποτικής είναι η Estun Automation με χρηματιστηριακή αξία 1,9 δισ. USD. Εάν η μετοχή της είναι μία από τις μετοχές κατηγορίας A που θα συμπεριληφθούν στον δείκτη αναδυόμενων αγορών το 2018, οι επενδυτές από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο ρομποτικό μέλλον της Κίνας.

Οι ηγετικές εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε χαρτοφυλάκιο είναι η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παιχνιδιών Tencent (00700:xhkg), η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου κολοσσός Alibaba (BABA:xnys) και ο όμιλος μηχανής αναζήτησης Baidu (BIDU:xnas). Το τελευταίο 12μηνο, αυτές οι τρεις εταιρείες συγκέντρωναν μαζί έσοδα 64,8 δισ. USD, στο +26,4% σε ετήσια βάση. Κατέχουν όλες ηγετική θέση στον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται και παρουσιάζουν τεράστια κερδοφορία.

Στον τομέα των βασικών καταναλωτικών αγαθών, οι επενδυτές θα βρουν τους καταναλωτικούς ηγέτες του μέλλοντος στην Κίνα. Η χρηματιστηριακή αξία της μεγαλύτερης εταιρείας αναψυκτικών Kweichow Moutai διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 100 δισ. USD και αναπτύσσεται με ρυθμό 23% ετησίως – ποσοστό που δεν πρόκειται να πλησιάσει ποτέ καμία εταιρεία αναψυκτικών στον αναπτυγμένο κόσμο.

Στον κλάδο υγείας, μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες είναι η CSPC Pharmaceutical (01093:xhkg), με έσοδα 1,7 δισ. USD και ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 14%, και με χρηματιστηριακή αξία περίπου 10 δισ. USD. Είναι μία από τις κορυφαίες εξειδικευμένες φαρμακευτικές εταιρείες στην Κίνα.

*Ο Peter Garnry είναι Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v