Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Τι δείχνουν οι συναλλαγές των βασικών μετόχων

Ποια στοιχεία προκύπτουν από την εξέταση των συναλλαγών των ιδιοκτητών της Folli Follie και της αγοράς ιδίων μετοχών από την αρχή του 2014 έως σήμερα. Οι πολλές αγορές, οι μεγάλες πωλήσεις και η «αποκομιδή» των 18,5 εκατ. ευρώ.

Folli Follie: Τι δείχνουν οι συναλλαγές των βασικών μετόχων

Το Euro2day.gr στις 8 Δεκεμβρίου του 2017 είχε δημοσιεύσει το άρθρο «Τα παράδοξα της Folli Follie: Η πτώση στο ταμπλό και οι ταμειακές ροές», στο οποίο εξέφραζε προβληματισμό για την παρατηρούμενη αναντιστοιχία μεταξύ της ανοδικής πορείας των λογιστικών κερδών και της παράλληλης αύξησης του καθαρού δανεισμού του εισηγμένου Ομίλου, χωρίς στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα να διανέμονται μερίσματα, ή να επιστρέφονται κεφάλαια στους μετόχους.

Σήμερα, προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το σύνολο των πολυπληθέστατων συναλλαγών των βασικών μετόχων της Folli Follie κ.κ. Δημήτρη και Γιώργου Κουτσολιούτσου από την αρχή του 2014 έως και σήμερα, όπως επίσης και τις (επίσης πολυπληθέστατες) αγορές ιδίων τίτλων που έλαβαν χώρα (κατόπιν σχετικών αποφάσεων γενικών συνελεύσεων) κατά την ίδια χρονική περίοδο. Το σύνολο των συναλλαγών αυτών παρουσιάζεται στον παρατιθέμενο πίνακα.

Όπως καθίσταται προφανές από το μέγεθος του πίνακα και από την πληθώρα των συναλλαγών, δεν έχει τόσο σημασία να εξετασθεί κάθε κίνηση ξεχωριστά, όσο το να ερευνηθούν διάφορα ενδεχόμενα συμπεράσματα.

Έτσι λοιπόν, μερικά από τα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέταση του παρατιθέμενου πίνακα είναι:

• Κατά το συγκεκριμένο αυτό διάστημα (2014 έως σήμερα), ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος προχώρησε σε πολλές αγοραστικές παρεμβάσεις, ενώ οι κ.κ. Δημήτρης και Γιώργος Κουτσολιούτσος προέβησαν σε δύο μόνο κινήσεις πώλησης τίτλων της Folli Follie (στο πρώτο εξάμηνο του 2017).

Ωστόσο, από το σύνολο των παραπάνω συναλλαγών, η οικογένεια Κουτσολιούτσου «έβαλε στην τσέπη» 18,5 εκατ. ευρώ, καθώς η αξία των μετοχών που πουλήθηκαν ανήλθε στα 26,79 εκατ. (23 εκατ. ευρώ για τον κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο μέσω placement και 3,79 εκατ. ευρώ για τον κ. Γιώργο Κουτσολιούτσο) και εκείνων που αγοράστηκαν διαμορφώθηκε στα 8,27 εκατ. ευρώ (26,79-8,27=18,52 εκατ. ευρώ).

• Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, επειδή οι μετοχές που πουλήθηκαν (1.350.000 τεμάχια) ήταν υπερδιπλάσιες εκείνων που αγοράστηκαν (544.964 τεμάχια). Και δεύτερον, γιατί η μέση τιμή πώλησης των βασικών μετόχων (20 ευρώ για τον κ. Δημήτρη και 18,95 ευρώ για τον κ. Γιώργο Κουτσολιούτσο) ήταν σαφώς υψηλότερη από το μέσο κόστος κτήσης που είχε ο κ. Δημήτρης Κουσολιούτσος (15,18 ευρώ ανά τεμάχιο). Πάντως, ο μέσος όρος των 15,18 ευρώ επηρεάστηκε ως ένα βαθμό προς τα κάτω, λόγω των αγορών που έλαβαν χώρα από τον Δ. Κουτσολιούτσο μέσα στο 2018 και αφού η τιμή των FF είχε αρχίσει να κατρακυλά.

• Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (2014-2018), αγοράστηκαν αθροιστικά 491.486 ίδιες μετοχές με μέσο κόστος τα 22,24 ευρώ (συνολικό κόστος 11,03 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε η εισηγμένη εταιρεία). Βλέπουμε δηλαδή πως οι ίδιες μετοχές αγοράστηκαν αρκετά ψηλότερα από τις τιμές πώλησης των κ.κ. Δ. και Γ. Κουτσολιούτσου και ακόμη πιο ακριβά από το επίπεδο που είχε αγοράσει μετοχές για λογαριασμό του ο πρόεδρος της εισηγμένης.

• Αγορές ιδίων μετοχών έλαβαν χώρα σε πολύ μεγάλη έκταση κατά τη διετία 2014-2015, ενώ σημαντικές σχετικές κινήσεις έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2016 και σποραδικές το 2017.

• Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αγορές των ιδίων μετοχών φαινόταν να γίνονται ανεξάρτητα από την τιμή που είχε η μετοχή των Folli Follie στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (π.χ. κάποιες διοικήσεις παρεμβαίνουν αγοραστικά, όταν η τιμή του τίτλου υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο κ.λπ.).

Έτσι, το 2014 είδαμε να γίνονται αγορές ιδίων μετοχών προς 22,99 ευρώ τον Ιανουάριο, προς 24,27 ευρώ τον Φεβρουάριο, προς 24,78 ευρώ τον Απρίλιο, προς 31,3 ευρώ τον Σεπτέμβριο και προς 31,22 ευρώ τον Δεκέμβριο. Δηλαδή, η εταιρεία αγόραζε μετοχές της ακόμη και πάνω από το επίπεδο των 30 ευρώ, αφού δηλαδή η τιμή της FF στο ταμπλό είχε διανύσει ένα αξιοσημείωτο ράλι.

Να σημειωθεί πως η τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης της Folli Follie στο ΧΑ πριν διακοπεί η διαπραγμάτευσή της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Μάιος 2018) ήταν τα 4,80 ευρώ.

Οι αγοραπωλησίες μετοχών της Folli Follie από την εταιρία και τους βασικούς μετόχους

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v