Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν οι οίκοι τις γερμανικές εκλογές, όλα τα σενάρια για κυβέρνηση

Πώς σχολιάζουν Deutsche Bank, Commerzbank, Citigroup, Capital Economics και Societe τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, η ανακούφιση των αγορών μετά την αποτυχία μιας αριστερής συμμαχίας να κερδίσει την πλειοψηφία και τι περιμένουν σε ομόλογα και ισοτιμίες.

Πώς είδαν οι οίκοι τις γερμανικές εκλογές, όλα τα σενάρια για κυβέρνηση

Οι γερμανικές εκλογές ήταν αμφίρροπες, εξηγεί η γερμανική Deutsche Bank, και το κεντροαριστερό SPD εξασφάλισε οριακό προβάδισμα σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, τα οποία του δίνουν 25,7% των ψήφων, μπροστά από τον συνασπισμό CDU/CSU της καγκελαρίου Μέρκελ, το οποίο βρίσκεται στο 24,1%. Πίσω τους οι Πράσινοι βρίσκονται στην τρίτη θέση, με ποσοστό-ρεκόρ 14,8%, το οποίο τους τοποθετεί σε θέση-κλειδί όσον αφορά τη διαμόρφωση πλειοψηφίας στη νέα Μπούντεσταγκ και το FDP βρίσκεται στην τέταρτη θέση αυτή τη στιγμή, με 11,5%.

Παρόλο που το SPD φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση, τα διάφορα κόμματα θα ξεκινήσουν τώρα διαπραγματεύσεις συνασπισμού για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία. Τόσο ο Scholz όσο και ο Laschet του CDU έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση και για να το πετύχουν αυτό, θα αναζητήσουν τους Πράσινους και το FDP ως πιθανούς εταίρους συνασπισμού, καθώς αυτές είναι οι πιο ρεαλιστικές επιλογές, δεδομένων των κοινών πολιτικών στόχων.

Το κρίσιμο ερώτημα θα είναι αν είναι το SPD ή το CDU/CSU, που θα μπορέσει να πείσει αυτούς τους δύο να συμμετάσχουν σε συνασπισμό. Από τη μία πλευρά, οι Πράσινοι έχουν μεγαλύτερη πολιτική επικάλυψη με το SPD και κυβέρνησαν μαζί τους υπό τον καγκελάριο Schröder από το 1998-2005, αλλά το FDP φαίνεται να συμβαδίζει περισσότερο με τους συντηρητικούς και ήταν ο μικρότερος εταίρος συνασπισμού της καγκελαρίου Merkel από το 2009-2013. Έτσι, είναι πιθανό το FDP και οι Πράσινοι να συνομιλήσουν μεταξύ τους προτού μιλήσουν με κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Μια σημαντική συνέπεια του χθεσινού αποτελέσματος είναι ότι φαίνεται πως ένας πιο αριστερός συνασπισμός με το SPD, τους Πράσινους και το Die Linke δεν θα μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία στην επόμενη Μπούντεσταγκ.

Έτσι, οι κύριες επιλογές που απομένουν είναι για το FDP και τους Πράσινους είτε να ενταχθούν στο SPD σε έναν συνασπισμό «φωτεινών σηματοδοτών» είτε να ενταχθούν στο CDU/CSU σε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα».

Ο υφιστάμενος μεγάλος συνασπισμός του SPD και του CDU/CSU θα είχε στην πραγματικότητα επίσης μια πλειοψηφία, αλλά και τα δύο κόμματα έχουν σηματοδοτήσει ότι δεν σκοπεύουν να το συνεχίσουν. Την τελευταία φορά το 2017, δεν αναμενόταν μεγάλος συνασπισμός μετά από εκείνο το αποτέλεσμα και αρχικά έγιναν προσπάθειες να σχηματιστεί ένας συνασπισμός «Τζαμάικα», αλλά μόλις οι συνομιλίες αυτές αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς, άρχισαν και πάλι οι συζητήσεις για έναν άλλο μεγάλο συνασπισμό.

Οι εκλογές σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το SPD κερδίζει τη λαϊκή ψήφο από το 2002, γεγονός που αποτελεί μεγάλη ανατροπή, δεδομένου ότι το κόμμα βρισκόταν σταθερά στην τρίτη θέση κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, είναι επίσης το χειρότερο αποτέλεσμα για το CDU/CSU και σηματοδοτεί επίσης το χαμηλότερο συνδυασμένο ποσοστό ψήφων για τα δύο μεγάλα κόμματα στη μεταπολεμική Γερμανία, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη διάβρωση των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων που παρατηρείται αλλού στην ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι ενδιαφέρον ότι τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα Die Linke στα αριστερά και AfD στα δεξιά αντίστοιχα τα πήγαν στην πραγματικότητα χειρότερα από ό,τι το 2017, οπότε οι Γερμανοί ψηφοφόροι παρέμειναν στο κέντρο και δεν υπήρξε κανένα σημάδι λαϊκιστικής αναζωπύρωσης.

Αυτό σηματοδοτεί επίσης ένα αποτέλεσμα-ρεκόρ για τους Πράσινους, οι οποίοι κέρδισαν σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλότερο από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν στις δημοσκοπήσεις νωρίτερα την άνοιξη, έχοντας χάσει έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εκστρατείας.

Commerzbank: Η Γερμανία ψήφισε - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Μετά τη νίκη του Σολτς και των Σοσιαλδημοκρατών στις χθεσινές εκλογές, πολλοί επενδυτές και επιχειρηματίες είναι ανακουφισμένοι που μια αριστερή συμμαχία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, επισημαίνει η οικονομική ανάλυση της Commerzbank. Επομένως, μια διολίσθηση προς τα αριστερά στην οικονομική πολιτική είναι απίθανη. Αλλά και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς δεν είναι επίσης στα χαρτιά, παρόλο που η Γερμανία βρίσκεται πλέον μόνο στη μέση της κατάταξης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ. Το ευρώ και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα είναι απίθανο να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα των εκλογών έως ότου καταστεί σαφές πώς θα τοποθετηθεί η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο θέμα του κοινού δανεισμού εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έγιναν το ισχυρότερο κόμμα με ποσοστό 25,7% των ψήφων, αφού κέρδισαν πολύ έδαφος στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το βαυαρικό αδελφό τους κόμμα (CSU) βρίσκονται πολύ κοντά με 24,1%, αλλά αυτό είναι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχουν επιτύχει ποτέ και είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος τις επόμενες εβδομάδες.

Αντίθετα, οι Πράσινοι πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, με 14,8%, αν και αυτό υπολείπεται των προσδοκιών -πριν από λίγους μήνες η καγκελαρία φαινόταν εφικτή. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) έφτασαν στο 11,5%, το AfD στο 10,3%, το Κόμμα της Αριστεράς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα του 5% (το ποσοστό ψήφων του 4,9% εκπροσωπείται στην Μπούντεσταγκ μόνο επειδή κέρδισε τη σχετική πλειοψηφία σε τρεις εκλογικές περιφέρειες). Συνολικά, τα αποτελέσματα των επιμέρους κομμάτων δεν παρουσίασαν μεγάλες αποκλίσεις από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.

Ο καγκελάριος Σολτς δεν είναι δεδομένο αποτέλεσμα

Το SPD θα είναι η ισχυρότερη ομάδα στη νέα Μπούντεσταγκ, με ελαφρύ προβάδισμα έναντι του CDU/CSU. Αυτό υποδηλώνει ότι οι Πράσινοι είναι πιθανό να συνταχθούν με το SPD, ιδίως δεδομένου ότι θα ήταν δύσκολο να πειστούν τα μέλη του κόμματος των Πρασίνων να κάνουν καγκελάριο τον Χριστιανοδημοκράτη Λάσετ. Εξάλλου, το κόμμα του έχασε σαφώς τις εκλογές.

Ωστόσο, μια κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Σολτς δεν είναι δεδομένη. Θα πρέπει να πείσει το FDP, του οποίου η διαπραγματευτική θέση έχει βελτιωθεί μαζικά από το γεγονός ότι μια κοκκινοπράσινη-κόκκινη συμμαχία δεν έχει πλειοψηφία. Ωστόσο, ένας νέος μεγάλος συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και SPD δεν είναι εντελώς απίθανος, διότι τα μέλη του SPD, τα οποία είναι κυρίως επικριτικά απέναντι στον μεγάλο συνασπισμό, θα μπορούσαν να είναι πρόθυμα να αποδεχθούν το CDU/CSU ως μικρότερο εταίρο.

Ανακούφιση μετά την αποτυχία μιας αριστερής συμμαχίας να κερδίσει την πλειοψηφία

Πολλοί επενδυτές και επιχειρηματίες είναι πιθανό να ανακουφιστούν από το γεγονός ότι μια κοκκινοπράσινη-κόκκινη συμμαχία (συμπεριλαμβανομένου του πρώην ανατολικογερμανικού αριστερού κόμματος) δεν έχει πλειοψηφία στη νέα Μπούντεσταγκ. Αυτό ενισχύει το FDP, χωρίς το οποίο κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, εκτός αν υπάρξει μεγάλος συνασπισμός. Μια διολίσθηση προς τα αριστερά στην οικονομική πολιτική είναι έτσι εκτός συζήτησης. Αλλά και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς είναι επίσης πολύ απίθανο, επειδή οι Πράσινοι, ως απαραίτητος εταίρος οποιουδήποτε συνασπισμού (με εξαίρεση το μεγάλο συνασπισμό), τικάρουν διαφορετικά στην οικονομική πολιτική από ό,τι το FDP.

Συνεπώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια στροφή στην οικονομική πολιτική. Αντ' αυτού, οι Πράσινοι θα προωθήσουν μια πιο φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα, το SPD θα συνεχίσει να ανατρέχει στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις των χρόνων του Σρέντερ και το FDP θα επικεντρωθεί στην αποτροπή αυξήσεων της φορολογίας, στην προώθηση της ψηφιοποίησης και στην υπεράσπιση της συνταγματικής ρήξης χρέους που απαιτεί ένα κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο μηδέν.

Citigroup: Οι Γερμανοί απορρίπτουν τα πειράματα

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία έφεραν κάποια αποτελέσματα-έκπληξη, αλλά η βασική υπόθεση της Citigroup παραμένει ένας συνασπισμός «φωτεινών σηματοδοτών» υπό τον Scholz του SPD. Οι Πράσινοι και το FDP είναι σε καλή θέση να φέρουν κάποιες αλλαγές στις γερμανικές οικονομικές πολιτικές από την εποχή της Merkel. Ωστόσο, η σταθερή απόρριψη μιας αριστερής συμμαχίας από τους ψηφοφόρους σημαίνει ότι η γερμανική οικονομική πολιτική παραμένει σταθερή στον δημοσιονομικό συντηρητισμό και στην επιφυλακτικότητα απέναντι στη δημοσιονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Το SPD κερδίζει - Καμία αριστερή πλειοψηφία

Η πιο σημαντική είδηση της εκλογικής βραδιάς είναι ότι το SPD, οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα μαζί υπολείπονται σαφώς της πλειοψηφίας. Ως συνασπισμός, αυτοί οι τρεις θα μπορούσαν να φέρουν πιο κεϋνσιανή δημοσιονομική πολιτική και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και βαθιές παρεμβάσεις στην αγορά (που περιορίζονται από το συνταγματικό φρένο χρέους και ένα πιθανό μπλοκάρισμα υπό την ηγεσία του CDU στην άνω βουλή ή Bundesrat). Το SPD και οι Πράσινοι ήταν χλιαροί απέναντι σε αυτόν τον συνασπισμό, αλλά θα ήταν ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί.

Ένας μεγάλος συνασπισμός υπό την ηγεσία του SPD με το CDU/CSU είναι η μόνη εφικτή δικομματική συμμαχία, αλλά το SPD και το CDU/CSU δεν τον θέλουν. Οι άλλες επιλογές είναι ένας συνασπισμός «φωτεινών σηματοδοτών» του SPD, των Πρασίνων και του FDP και ένας «συνασπισμός Τζαμάικα» του CDU/CSU, των Πρασίνων και του FDP. Το SPD και οι Πράσινοι προτιμούν το πρώτο, το CDU/CSU και το FDP το δεύτερο.

Η ταχύτερη διαδρομή για τις «διερευνητικές συνομιλίες» που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι η πρόταση του ηγέτη του FDP Lindner και του συνεπικεφαλής των Πρασίνων Habeck να μετρήσουν σε ποιες πολιτικές θα μπορούσαν τα κόμματά τους να συμφωνήσουν. Εάν επιτύχουν, θα μπορούσαν να ζητήσουν από το SPD ή CDU να συμμετάσχουν -εάν όχι, να παραδώσουν σε άλλο μεγάλο συνασπισμό. Η επικείμενη προεδρία της Γερμανίας στην G7 μπορεί να φέρει επείγουσα ανάγκη.

Βασική περίπτωση

Ο Scholz και ο συνασπισμός «φωτεινών σηματοδοτών» έχουν σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους, καθώς το SPD, οι Πράσινοι και το FDP κέρδισαν σε σχέση με το 2017. Το πλεονέκτημα του Laschet και του συνασπισμού «Τζαμάικα» είναι ότι οι Πράσινοι δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από όλα τα κόμματα να είναι στην κυβέρνηση, διότι η προστασία του κλίματος δεν επιτρέπει καθυστερήσεις. Συνολικά, διατηρούμε τη βασική υπόθεση για συνασπισμό «φωτεινού σηματοδότη», καθώς αναμένουμε ότι οι εντάσεις στο CDU/CSU μετά την ήττα θα υπονομεύσουν την ηγεσία του Laschet, εξηγεί η Citigroup.

Οικονομική άποψη

Με αυτό το αποτέλεσμα, οι Γερμανοί ψηφοφόροι δίνουν εντολή για τη συνέχιση της κεντρώας πολιτικής της Merkel. Το FDP και οι Πράσινοι θα μπορούσαν να φέρουν αλλαγές, όπως περισσότερες επενδύσεις στην προστασία του κλίματος, φορολογικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, απορρύθμιση και πιο φιλελεύθερη μετανάστευση. Αλλά το πιο πιθανό είναι να εξουδετερώσουν ο ένας τον άλλον.

Ακόμη και αν το SPD ή το CDU/CSU βρεθούν στην αντιπολίτευση, θα επηρεάσουν την πολιτική μέσω του Bundesrat. Ένα άλμα προς τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ευρωπαϊκή δημοσιονομική ένωση, αλλά και τη μαζική απορρύθμιση και τις φορολογικές περικοπές, είναι απίθανο. Είτε ο Scholz είτε ο Laschet διαδεχθεί τη Merkel, η Γερμανία παραμένει η αργοκίνητη άγκυρα της Ευρώπης.

Ένας αριστερός συνασπισμός ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την τιμολόγηση της αγοράς κατά την άποψη της Citi και ο αποκλεισμός του θα πρέπει να σημαίνει μια αρχική αντίδραση της αγοράς με ελαφρώς χαμηλότερες αποδόσεις Bund, ευρύτερες αποδόσεις στα ιταλικά και πιο απότομες αποδόσεις έναντι των Bunds.

Ωστόσο, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι σχετικά μικρές, δεδομένου ότι η πιθανότητά του φαινόταν αρχικά μικρή (πιθανότητα πρόβλεψης της αγοράς περίπου 17%). Μεσοπρόθεσμα, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τον συνασπισμό θα καθοδηγήσει τη δράση των τιμών. Εάν επικρατήσει η βασική υπόθεση ενός συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη», θα πρέπει να είναι αρκετά ευνοϊκή για τις αγορές.

Société Générale: «Καλά Χριστούγεννα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η γαλλική τράπεζα Société Générale εκτιμά ότι παρά τις δηλώσεις-παραινέσεις των πολιτικών να αποφευχθούν οι μακρόχρονες συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να τραβήξουν ως τα Χριστούγεννα.

Οι δημοσκοπήσεις ήταν σωστές, με το SPD να είναι το μεγαλύτερο κόμμα αλλά μόνο με μικρή διαφορά 1,6%, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα και το αποτέλεσμα αφήνει ως ρεαλιστικές επιλογές τόσο έναν λεγόμενο συνασπισμό «φωτεινού σηματοδότη» (SPD, FDP, Πράσινοι) όσο και έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι). Το FDP και το κόμμα των Πρασίνων είναι σε θέση να αποσπάσουν το μέγιστο για την υποστήριξη είτε ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του SPD είτε ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του CDU/CSU.

Η απειλή μιας αμιγώς κεντροαριστερής κυβέρνησης αποφεύχθηκε και όπως ήταν αναμενόμενο, οι ψηφοφόροι που φοβούνται μια ισχυρή αριστερή στροφή στη γερμανική πολιτική μείωσαν την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του SPD και του CDU/CSU, ενώ τα αποτελέσματα για την Αριστερά και τους Πράσινους ήταν πιο αδύναμα. Με το SPD να είναι το μεγαλύτερο κόμμα, έστω και με μικρή διαφορά, θα του δοθεί η πρωτοβουλία για την αναζήτηση νέου συνασπισμού, αν και επίσης το CDU/CSU διεκδίκησε τον σχηματισμό νέου συνασπισμού τη νύχτα των εκλογών.

FDP και Πράσινοι θα διεκδικήσουν το υπουργείο Οικονομικών

Δεδομένης της ανάγκης ενός τρίτου κόμματος για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών στην Μπούντεσταγκ, το FDP και το κόμμα των Πρασίνων θα κρατήσουν γερά στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Η SG εκτιμά ότι και τα δύο κόμματα θα διεκδικήσουν το υπουργείο Οικονομικών. Ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU/CSU και του κόμματος των Πρασίνων θεωρούνταν μέχρι τον Ιούλιο η πιο πιθανή επιλογή, με αυξημένη συνεργασία σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια τα τελευταία χρόνια, καθώς το κόμμα των Πρασίνων μείωσε το παραδοσιακό αριστερό του προφίλ. Η συνεργασία με το FDP και το CSU θα απαιτούσε πιθανότατα ουσιαστικές παραχωρήσεις για το κόμμα των Πρασίνων, ιδίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εξεύρεση συναίνεσης. 

Tο κόμμα των Πρασίνων πιθανότατα θα απαιτούσε το υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσει να επιτύχει ορισμένους από τους στόχους του, ωστόσο, ο αποκλεισμός του SPD θα μπορούσε να φανεί περίεργος, ιδίως υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι το SPD και το κόμμα των Πρασίνων μαζί είναι πολύ μεγαλύτερο από το CDU/CSU και το FDP.

Όλα τα κύρια κόμματα έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές στη Γερμανία και το κόμμα των Πρασίνων να είναι πιθανό να συμμετέχει σε συνασπισμό και οι κύριες αλλαγές πολιτικής στη Γερμανία θα είναι προς την κατεύθυνση του πράσινου στην οικονομία. 

 

Τι αναμένει μετά τις γερμανικές εκλογές η Capital Economics

Με το CDU/CSU και το SDP να έχουν κερδίσει πολύ παρόμοια ποσοστά ψήφων, η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή, εκτιμά η Capital Economics. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του SDP θα ακολουθούσε πιθανότατα μια ελαφρώς λιγότερο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης θα ήταν μικρή.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δείχνουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Το SDP κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, με 25,7%, αλλά το CDU/CSU έμεινε οριακά πίσω, με 24,1%. Με τους Πράσινους και το FDP να κερδίζουν 14,8% και 11,5% αντίστοιχα, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού.

H CE εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να σχηματιστεί συνασπισμός, ιδίως καθώς τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι θα χρειαστεί τριμερής συνασπισμός. Τα ίδια τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν να σχηματίσουν συνασπισμό και ο νέος καγκελάριος πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία της Bundestag.

Η επόμενη κυβέρνηση είναι πιθανό να ηγηθεί είτε του SDP είτε του CDU/CSU και να περιλαμβάνει τόσο τους Πράσινους όσο και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Η μόνη άλλη ρεαλιστική επιλογή είναι η επαναφορά του μεγάλου συνασπισμού: και τα δύο μεγάλα κόμματα το έχουν αποκλείσει προς το παρόν, αλλά τα γεγονότα του 2017, όταν οι προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού συνασπισμού ναυάγησαν, δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενη Ενημέρωση, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα αλλάξει δραματικά τις προοπτικές της οικονομικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα που ενδέχεται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση μοιράζονται παρόμοιες απόψεις σχετικά με τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική. Ομολογουμένως, οι Πράσινοι θα είναι λίγο λιγότερο δημοσιονομικά συντηρητικοί από το σημερινό "μεγάλο συνασπισμό", αλλά το FDP θα είναι πιο συντηρητικό.

Εν τω μεταξύ, οι Πράσινοι και το FDP είναι ελαφρώς πιο θετικοί απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από τα μεγαλύτερα κόμματα, αλλά οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση είναι πιθανό να επιθυμεί την επαναφορά των συντηρητικών δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ έως το 2023.

Υπάρχουν λόγοι για τους επενδυτές να ανησυχούν περισσότερο για μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων συνασπισμού απ' ό,τι το 2017. Τότε, η οικονομία σημείωνε καλές επιδόσεις και η Μέρκελ ήταν βέβαιο ότι θα συνέχιζε να είναι καγκελάριος. Παρ' όλα αυτά, αμφιβάλλουμε ότι οι επενδυτές θα είναι πολύ ανυπόμονοι για μια συμφωνία, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μιας σημαντικής αλλαγής πολιτικής είναι μικρός και ότι η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Αντιθέτως, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να εστιάζουν στις οικονομικές προοπτικές. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου υποδηλώνουν ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4% φέτος και θα ανακτήσει το προ-πανδημικό του επίπεδο το δ' τρίμηνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v