Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τι προβλέπουν οι επαγγελματίες

Επιφυλακτικές είναι οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς για τις δυνατότητες περαιτέρω ανόδου των τιμών σε βραχυχρόνιο διάστημα 1- 3 μηνών, όπως αυτές καταγράφηκαν σε έρευνα της SelasNet. Αντίθετα, σε ορίζοντα 12μήνου οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες, χωρίς να λείπουν και οι εκτιμήσεις για... 2.600 μονάδες!

Σοφοκλέους: Τι προβλέπουν οι επαγγελματίες
του Γιώργου Παπανικολάου *

Aυξημένη αισιοδοξία για την πορεία της Σοφοκλέους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καταγράφει εκτεταμένη έρευνα που έγινε μεταξύ των επαγγελματιών - στελεχών της αγοράς από τη SelasNet Consensus **.

Ωστόσο, οι ”ειδικοί” παρουσιάζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες περαιτέρω ανόδου των τιμών σε βραχυχρόνιο διάστημα 1- 3 μηνών, γεγονός το οποίο, όπως προκύπτει κι από άλλες απαντήσεις τους, σχετίζεται με την άποψη των περισσοτέρων ότι η αγορά είναι είτε ”δίκαια αποτιμημένη” είτε και... υπερτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα.

Σε ελαφρά μείωση των βασικών δεικτών σε διάστημα 1-3 μηνών κατατείνουν οι προσδοκίες των επαγγελματιών της αγοράς, όπως αυτές καταγράφηκαν στο expert poll της SelasNet, που εκδόθηκε με ημερομηνία 8 Ιουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των αναλυτών βλέπει την αγορά να διαγράφει ήπια πτωτική -υπό μία έννοια ίσως θα μπορούσε και να χαρακτηρισθεί ”σταθεροποιητική”- πορεία για το επόμενο διάστημα (βλέπε αναλυτικά στον σχετικό πίνακα), ενώ ειδικά για διάστημα ενός μηνός μόλις δύο επαγγελματίες ”βλέπουν” άνοδο των τιμών στον Γενικό Δείκτη (με υψηλότερη πρόβλεψη τις 2.050 μονάδες και χαμηλότερη τις 1.820 μονάδες).

Ουδείς βλέπει ουσιώδη περαιτέρω άνοδο στον δείκτη της βαριάς κεφαλαιοποίησης FΤSE/ASE-20, ενώ μόνον δύο βλέπουν άνοδο του FTSE/MID-40 στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση αυτή ανατρέπεται σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των ειδικών για το επόμενο 12μηνο, καθώς η πλειονότητα βλέπει συγκρατημένη έστω άνοδο των δεικτών της αγοράς, με έμφαση στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για τον Γενικό Δείκτη ο μέσος όρος των προσδοκιών για το 12μηνο κινείται στην περιοχή των 2.200 μονάδων (με πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη τις 2.600 μονάδες), ήτοι άνοδο της τάξεως του 10% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Μικρότερο ποσοστό ανόδου προβλέπεται για τον FTSE-20 (περίπου 5%) και ολίγον μεγαλύτερη (12%) για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

H συγκρατημένη άποψη των ειδικών για το επόμενο διάστημα φαίνεται -με βάση τις απαντήσεις τους- να προκύπτει από δύο στοιχεία:

Tην εκτίμησή τους ότι η αγορά είναι ”δίκαια αποτιμημένη” στα τρέχοντα επίπεδα (άποψη με την οποία συντάσσεται το 67% των ερωτηθέντων, ενώ το 27% τη θεωρεί υπερτιμημένη), αλλά και την προσδοκία τους ότι τα κέρδη του α΄ εξαμήνου θα είναι όχι πολύ βελτιωμένα (53%) ή και καθόλου βελτιωμένα (33%) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των εταιριών στο σύνολο του 2003, οι επαγγελματίες της αγοράς προβλέπουν με βάση τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) μια αύξηση της τάξεως του 5%-15%.

Με την εκτίμηση αυτή συντάσσεται το 67% των ερωτηθέντων (33,3% βλέπει άνοδο 5%-10% στο EPS της αγοράς, ενώ 33,3% βλέπει άνοδο 10%-15%). Περίπου το 20% των ειδικών βλέπει αύξηση μικρότερη του 5% και το 13,33% αναμένει αύξηση του EPS της αγοράς πάνω από 15% στο τρέχον έτος.

”Αγαπημένοι κλάδοι” μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς παραμένουν αυτοί των τυχερών παιχνιδιών και της ενέργειας, με τις τηλεπικοινωνίες και τις τράπεζες να μοιράζονται την τρίτη θέση στις προτιμήσεις.

Σε χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται ο κλάδος των κατασκευών, των τροφίμων και των media, ενώ στους τελευταίους της κατάταξης περιλαμβάνονται η ακτοπλοΐα και η μεταλλουργία.

Τέλος, οι επαγγελματίες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιδόσεις των μεγάλων ξένων αγορών σε συνδυασμό με τις ”εισροές” ξένων επενδυτικών κεφαλαίων είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν στην πορεία της Σοφοκλέους.

* Το κείμενο αποτελεί μερική αναδημοσίευση από το φύλλο 277 του ΜΕΤΟΧΟΥ (11/07/2003)

** Η έρευνα διεξήχθη από τη SelasNet (το SelasNet Consensus Database καταγράφει συνεχώς τις εκτιμήσεις μεγάλων χρηματιστηριακών εταιριών για τα αποτελέσματα και τα μεγέθη των εισηγμένων, καταλήγοντας στην εξαγωγή και ”συγκλινουσών εκτιμήσεων”) με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων, με απαντήσεις από 15 επαγγελματικά στελέχη (χρηματιστές, αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων), τα οποία απασχολούνται σε εταιρίες με ηγετική θέση στον χώρο της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v