Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 13 μετοχές με μερίσματα… χρυσάφι!

Οι μερισματικές αποδόσεις 13 μετοχών που τον προηγούμενο μήνα «έβγαζαν μάτια» τώρα έγιναν ελκυστικότερες - Ποιες είναι και κατά πόσο μπορούν να επαναλάβουν το «θαύμα» και στα επόμενα χρόνια…

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: 13 μετοχές με μερίσματα… χρυσάφι!
Οι μερισματικές αποδόσεις 13 μετοχών που τον προηγούμενο μήνα «έβγαζαν μάτια» τώρα έγιναν ελκυστικότερες - Ποιες είναι και κατά πόσο μπορούν να επαναλάβουν το «θαύμα» και στα επόμενα χρόνια…

Πριν από τρεις μήνες περίπου είχαμε δημοσιεύσει στο Euro2day άρθρο με τίτλο «Οι μερισματικές αποδόσεις που βγάζουν μάτια», αναφερόμενοι σε έξι περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών όπου οι αντίστοιχες αποδόσεις κυμαίνονταν μεταξύ του 5% και του 10%.

Οι τρέχουσες, ωστόσο, μερισματικές αποδόσεις είναι ακόμη καλύτερες, καθώς από τότε μέχρι σήμερα:

Πρώτον, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υποχρεώθηκε σε πτωτική πορεία.

Και δεύτερον, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είχαμε και τις αποκοπές των μερισμάτων για τη χρήση του 2007, με αποτέλεσμα οι τιμές ορισμένων εκ των παραπάνω τίτλων να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Κατά το ενδιάμεσο επίσης χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε ότι αν και κατά μέσο όρο οι τίτλοι με τις πολύ υψηλές μερισματικές αποδόσεις μάλλον τα πήγαν καλύτερα από τον μέσο όρο της αγοράς στην πτωτική περίοδο που μεσολάβησε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σημείωσαν και αυτοί σημαντικές αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Αποτέλεσμα, όμως, των παραπάνω είναι να μη λείπουν περιπτώσεις όπου αυτές ξεπερνούν ακόμη και το 10%! Το ζήτημα ωστόσο που τίθεται είναι το κατά πόσο οι υψηλές αυτές μερισματικές αποδόσεις είναι διατηρήσιμες και αυτό θα εξετάσουμε αμέσως παρακάτω.

ΟΠΑΠ: Διοίκηση vs Morgan Stanley

Στο 7,47% η μερισματική απόδοση με βάση το φετινό μέρισμα και το κλείσιμο της μετοχής στις 20 Ιουνίου. Σημαντική η υποχώρηση του τίτλου το τελευταίο χρονικό διάστημα, με πρόσθετους λόγους την αποκοπή του μερίσματος αλλά και την έκθεση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία υπάρχει κίνδυνος αξιοσημείωτου επηρεασμού των κερδών του οργανισμού, λόγω της δρομολογούμενης μείωσης του αριθμού των πρακτορείων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και CEO του ΟΠΑΠ κ. Χατζηεμμανουήλ δεν πιστεύει ότι θα προκύψει αρνητικός επηρεασμός από τη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς αυτή θα γίνει σε βάθος χρόνου και θα κλείσουν πρακτορεία «λιμνάζοντα» και σε μεγάλο βαθμό ζημιογόνα για τον ΟΠΑΠ.

Κινδυνεύει να αναθεωρηθεί η υψηλή μερισματική πολιτική της εισηγμένης, λέει η Morgan Stanley, πράγμα όμως που επίσης δεν συμμερίζεται ο κ. Χατζηεμμανουήλ.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηεμμανουήλ διαμήνυσε ότι ο ΟΠΑΠ έχει ισχυρές εναλλακτικές λύσεις, ακόμη και χωρίς την ύπαρξη του κρατικού μονοπωλίου.

Motor Oil: Προς τη σωστή κατεύθυνση

Όπως φαίνεται και από τον παρατιθέμενο πίνακα, η μερισματική απόδοση του τίτλου υπολογίζεται στο 8,63%. Τα κέρδη των διυλιστηρίων παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις λόγω του επηρεασμού τους από τα κέρδη αποθεμάτων (inventory gains) και από το εκάστοτε περιθώριο διύλισης (refinery margin). Ασφαλείς προβλέψεις λοιπόν για την κερδοφορία δεν μπορούν να γίνουν, ωστόσο δρομολογούνται κινήσεις για μείωση του κόστους -φέτος λόγω του φυσικού αερίου- και για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.

FG Europe: Τα νεότερα… από Αύγουστο

Οριακά κάτω από το 10% η μερισματική απόδοση. Ενώ πολλοί πίστευαν ότι τα τόσο υψηλά περυσινά κέρδη ήταν συγκυριακά, για φέτος δόθηκε ένα guidance για αύξηση κερδών κάτω του 5% και κατά το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε εκτίναξη κερδών!
Όσο και αν το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίζεται από χαμηλή εποχικότητα, όσο και αν υπήρξαν κάποια προβλήματα στην προμήθεια τηλεοράσεων Sharp, όσο και αν το εξωτερικό περιβάλλον είναι ασταθές, όλα δείχνουν ότι η εισηγμένη θα περιμένει μέχρι τον Αύγουστο προκειμένου να εξετάσει αν θα προβεί σε ανοδική θεώρηση του αρχικού guidance. Μέχρι τότε όχι μόνο θα γνωρίζει τα εξαμηνιαία αποτελέσματα αλλά θα έχει και μια καλή εκτίμηση για τις πωλήσεις του καλοκαιριού, που παρουσιάζουν και την εντονότερη εποχικότητα.

Marfin Popular Bank: Του χρόνου περισσότερο

Πάνω από το 7% έχει «σκαρφαλώσει» η μερισματική απόδοση της τράπεζας. Το νέο guidance της κυπριακής τράπεζας μιλά για φετινά κέρδη μεταξύ 500 και 600 εκατ. ευρώ, με τον αντιπρόεδρο του Συγκροτήματος κ. Ανδρέα Βγενόπουλο να έχει προβλέψει τη διανομή αυξημένου μερίσματος για το 2009: «Η κερδοφορία μας σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ μεγάλη και πολύ δυνατή και θα μας επιτρέψει και του χρόνου να συνεχίσουμε την αυξητική φάση του μερίσματος» σημείωσε.

Byte: «Συνεπές» growth

Πολύ υψηλή μερισματική απόδοση για εταιρία πληροφορικής (4,57%). Διαθέτει άριστη ρευστότητα, καλές προοπτικές, με τους αναλυτές να προσδοκούν για φέτος διψήφιο ποσοστό ανόδου στα καθαρά κέρδη.

Βάρδας: «Ποντάρει» στο δεύτερο εξάμηνο

Με βάση το κλείσιμο της 20ής Ιουνίου, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 7,1%. Όλα δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο το ύψος των κερδών θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό, λόγω της γενικότερης συγκυρίας που χαρακτηρίζει τη λιανική κατανάλωση και την αγορά ένδυσης γενικότερα. Η διοίκηση της εταιρίας έχει προβλέψει ανάκτηση του «χαμένου εδάφους» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο το περιβάλλον είναι τόσο θολό ώστε οποιαδήποτε εκτίμηση να θεωρείται επισφαλής…

Μοτοδυναμική: «Πάμε σαν… πέρυσι»

Πάνω από 10% η μερισματική απόδοση, όπως φαίνεται στον παρατιθέμενο πίνακα. Το πρώτο τρίμηνο, που είναι χαμηλής εποχικότητας, ξεκίνησε πτωτικά. Το «άνοιγμα» φαίνεται να περιορίστηκε στο δεύτερο τέταρτο της χρήσης και μια ετήσια επίδοση γύρω στα περυσινά επίπεδα (ή και ελαφρώς υψηλότερη) θα μπορούσε να θεωρηθεί το πιθανότερο σενάριο. Η επιλογή της «γενναίας» μερισματικής πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πετρόπουλος: Με «μαξιλάρι» ασφαλείας

Διψήφια η μερισματική απόδοση και για τη μετοχή του Πετρόπουλου. Παρά τη βελτίωση των κερδών του πρώτου φετινού τριμήνου, το guidance της εισηγμένης αναφέρεται σε διατήρηση των κερδών στα περυσινά επίπεδα, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εταιρία έχει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 900 περίπου χιλιάδων ευρώ, το οποίο κατά το περυσινό δ΄ τρίμηνο επηρέασε συγκυριακά τα έκτακτα έξοδα (απομείωση αξίας ακινήτου), που δεν αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος.

ΓΕΚΕ: Άγνωστος «x» το χαρτοφυλάκιο

Μερισματική απόδοση 11,36% (!) Δύο είναι οι δραστηριότητες της εισηγμένης. Πρώτον, η διαχείριση του γνωστού ξενοδοχείου President που φέτος φαίνεται να πηγαίνει κάπως καλύτερα από πέρυσι. Και δεύτερον, η διαχείριση των πολλών διαθεσίμων της εταιρίας, κυρίως στην αγορά συναλλάγματος. Πέρυσι, η διαχείριση αυτή είχε φέρει υψηλά κέρδη, τα οποία είναι άγνωστο αν και κατά πόσο θα επιτευχθούν και φέτος. Κατά το πρώτο τρίμηνο, πάντως, από τη διαχείριση χαρτοφυλακίου προέκυψαν απώλειες.

Mevaco: Καλύτερα φέτος

Με απόδοση λίγο χαμηλότερη του 5%, όλα δείχνουν ότι η εισηγμένη εταιρία θα σημειώσει φέτος αξιοσημείωτη άνοδο κύκλου εργασιών, όπως άλλωστε έχει προβλέψει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα προκύψει και αυξημένο μέρισμα του χρόνου, καθώς φέτος διανεμήθηκε υψηλό ποσοστό των καθαρών κερδών.

Eurobank Properties - Πειραιώς Ακινήτων

Με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και οι δύο (6,8% για την πρώτη και 7,14% για τη δεύτερη), αλλά και με υψηλό discount σε σύγκριση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους (NAV) κυρίως για την πρώτη.

Πειραιώς Leasing: Ναι μεν, αλλά…

Καθόλου ευκαταφρόνητη η απόδοση του 9%... Η εισηγμένη προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ ανά μετοχή, όταν όμως τα περυσινά κέρδη της ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,72 ευρώ… Εδώ και πολλά χρόνια, ο τίτλος διακρίνεται για την υψηλή μερισματική του απόδοση, αλλά επίσης και για το περιορισμένο free float, και υπάρχει ανησυχία για αποχώρηση από το ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v