Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΓΚΡΙ: Μάχες κόντρα στην κρίση

Τα ντεσού μιας πολυμέτωπης άμυνας κόντρα στην οικονομική κρίση και στον τραπεζικό δανεισμό. Τι περιλαμβάνει το «οπλοστάσιο» της εισηγμένης εταιρείας…

ΑΓΚΡΙ: Μάχες κόντρα στην κρίση
Η μετοχή της Alpha Grissin (βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης) παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τους περισσότερους άλλους περιφερειακούς τίτλους στο ΧΑ: Πολύ μικρή κεφαλαιοποίηση (κάτι λιγότερο από 4,5 εκατ. ευρώ), χαμηλή εμπορευσιμότητα και αυτά εν μέσω ζημιογόνων αποτελεσμάτων (2,28 εκατ. το 2011) αλλά και γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Από την άλλη πλευρά, ο εισηγμένος όμιλος σημείωσε πέρυσι θετικό EBITDA και οι ζημίες που κατέγραψε οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στους χρεωστικούς τόκους με τους οποίους επιβαρύνεται. Να σημειωθεί πως το λειτουργικό κόστος έχει μειωθεί κατά περίπου 50% την τελευταία τριετία και πως πέρυσι οι μέτοχοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη, συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η μητρική εταιρεία έχει ηγετικό μερίδιο αγοράς στην εγχώρια αγορά (UPS, κ.λπ.) και παρά το γεγονός ότι η φετινή ζήτηση βαίνει μειούμενη, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της σε περίπτωση που «τρέξουν» κάποια από τα περιβόητα έργα πληροφορικής (με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και όχι μόνο).

Στο εξωτερικό, ικανοποιητικά βαδίζει η Βουλγαρία και πολύ πιο υποσχόμενη είναι η αγορά της Ουκρανίας. Μπορεί τα νούμερα να είναι ακόμη μικρά, αλλά οι προοπτικές για πολύ καλύτερες επιδόσεις σε βάθος χρόνου, υπάρχουν.

Τέλος, ο όμιλος μπορεί να έχει (στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου 2011) καθαρό δανεισμό ύψους 27 εκατ. ευρώ, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, διαθέτει σειρά από περιουσιακά στοιχεία κυρίως στο εξωτερικό, τα οποία θα μπορούσαν μελλοντικά να ρευστοποιηθούν και να μειώσουν τα δανεισμό προς τις τράπεζες.

Για παράδειγμα υπάρχουν τα ακίνητα στη Βουλγαρία, ένα μεγάλο κέντρο κατοικιών και καταστημάτων στην Πολωνία που αξιοποιείται σταδιακά, αλλά και ένα μεγάλο project αιολικής ενέργειας στη Βουλγαρία, που μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Κύκλοι προσκείμενοι στην Alpha Grissin υποστηρίζουν πως είναι πρόθυμοι να ρευστοποιήσουν κάποια από αυτά τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά όχι και να τα «σκοτώσουν», καθώς δεν υπάρχει σήμερα ανάγκη για κάτι τέτοιο.

«Προσπαθούμε όσο μπορούμε και μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε» δήλωσε κατά την χθεσινή τακτική γενική συνέλευση ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Νικόλαος Κακούσιος, ο οποίος βέβαια εξέφρασε την ευχή να προκύψει από τις επικείμενες εκλογές σταθερή κυβέρνηση που θα προωθήσει την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v