Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ντεσού του νέου χρηματιστηριακού Δείκτη

Η αναζήτηση διαμαντιών στα ρηχά του ταμπλό, η δυνατότητα προσέλκυσης νέων κεφαλαίων, αλλά και οι επισημάνσεις που κάνουν οι… κακές γλώσσες. Το πρόβλημα της χαμηλής εμπορευσιμότητας.

Τα ντεσού του νέου χρηματιστηριακού Δείκτη
Την προσεχή Δευτέρα ξεκινά ο νέος δείκτης του Χ.Α. Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών, με σκοπό «την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των εισηγμένων εταιρειών».

Μηχανισμός αξιολόγησης του Δείκτη είναι τα θεμελιώδη στοιχεία εταιρειών που δεν ανήκουν στη σύνθεση των νέων δεικτών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με μια πρώτη ματιά, κάποιος διαπιστώνει πως στον Δείκτη των Θεμελιωδών Μεγεθών συγκαταλέγονται επιχειρήσεις που φέτος θα υποχρεωθούν σε ζημίες, καθώς και εταιρείες που ποτέ στο παρελθόν δεν… συγκίνησαν το επενδυτικό κοινό για τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Αυτό, ωστόσο, που διαπιστώνεται ακόμη ευκολότερα είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των συγκεκριμένων μετοχών διακρίνεται από πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Έτσι, από τις είκοσι εταιρείες του Δείκτη, οι επτά πραγματοποίησαν όγκο συναλλαγών χαμηλότερο των εκατό χιλιάδων ευρώ καθ’ όλο το τελευταίο εξάμηνο (Paperpack 98.651 ευρώ, Alco Hellas 70.850, Καραμολέγκος 64.015, Γαλαξίδι 36.703, Βογιατζόγλου 16.850, Ideal 6.204 και Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου 5.779 ευρώ)!

Μόλις τέσσερις από τις είκοσι εταιρείες είχαν αξία συναλλαγών εξαμήνου άνω του 1 εκατ. ευρώ, ή περίπου άνω των 8.000 ευρώ ανά συνεδρίαση!

Έκπληξη επίσης αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΛΒΑΛ, με πολύ υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις και με αξία συναλλαγών εξαμήνου πάνω από 6 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στις επιλαχούσες εταιρείες του δείκτη, και μάλιστα πίσω από τη ΒΙΣ (αξία συναλλαγών 12.774 ευρώ στο εξάμηνο) και από τη Νάκας (6.322 ευρώ…).

Παρ' όλα αυτά, ο συγκεκριμένος Δείκτης περιλαμβάνει πλειάδα μετοχών σοβαρών εταιρειών που -σύμφωνα με αναλυτές- δεν έχουν τύχει μέχρι σήμερα της πρέπουσας προσοχής από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Και το ξεκίνημα του συγκεκριμένου δείκτη ενδέχεται να αποτελέσει την αφορμή για να αλλάξουν τα πράγματα.

Είναι πιθανόν, επίσης, ο συγκεκριμένος Δείκτης να οδηγήσει μελλοντικά στη δημιουργία ενός index fund, στο οποίο θα τοποθετηθούν κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v