Τη στιγμή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ανάπτυξη κι άλλων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, τίποτα δεν ακούγεται για τα πρώτα αιολικά πάρκα των ΔΕΗ, Ρόκας κ.λπ., που συμπληρώνουν ή ξεπερνούν τα 20 χρόνια ζωής.

Τέτοια είναι της ΔEΗ στην Κύθνο και αργότερα στα Ψαρά από τη δεκαετία του 1980 και τα ιδιωτικά πάρκα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, π.χ. της πρώην Enron. Προφανώς, κάποια συντηρούνται αλλά σε κάποια στιγμή έρχεται το τέλος.

Δεν ήταν ούτε πολύ καλό ούτε άσχημο το 1ο τρίμηνο για τα εμπορεύματα. Ο συνολικός δείκτης τιμών των εμπορευμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,3% στο τέλος Μαρτίου σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2023. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος δείκτης κατέγραψε αύξηση 3,5% από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου τη φετινή χρονιά. 

Ο υποδείκτης τιμών των πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκε κατά 5,8% μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2024  και 12,4% σε ετήσια βάση ενώ της ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,7% και 0,8% αντίστοιχα. Ο υποδείκτης εμπορευμάτων, τροφών και γεωργικών προϊόντων ενισχύθηκε κατά 2,7% και 1,5% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα υποχώρησε ο υποδείκτης των μετάλλων και των ορυκτών κατά 0,9% σε τριμηνιαία  βάση και 6,4% σε ετήσια βάση. 

Πριν από λίγο καιρό, συζητήθηκε έντονα η διαπίστωση της Eurostat ότι το κατά κεφαλή εισόδημα της Ελλάδας βρίσκεται στο 67% του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ, ενώ το επίπεδο των τιμών της στο 88,2% του μέσου όρου.

Οπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, είμαστε ακριβότεροι από άλλες χώρες σε σχέση με το εισόδημά μας.

Ποια είναι όμως η καθαρή περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών σε όρους αγοραστικής δύναμης δολαρίων; Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 27 χώρες του ΟΟΣΑ που παραθέτει η Appcast.

Ο πληθωρισμός είναι κατά βάση νομισματικό φαινόμενο, λένε οι μονεταριστές. Πιο λαϊκά, ο πληθωρισμός προκύπτει όταν κυκλοφορεί πολύ χρήμα για λίγα αγαθά.

Αν και υπάρχει πάντοτε κάποια καθυστέρηση 12-18 μηνών από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα αρχίζει να τυπώνει χρήμα μέχρι την επίπτωση στο γενικό επίπεδο τιμών και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η σχέση είναι υπαρκτή.

Ιδίως αν η κεντρική τράπεζα έχει τη συνήθεια να τυπώνει χρήμα διαρκώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε μεγάλες χώρες με υψηλό πληθωρισμό όπως η Αργεντινή, η Τουρκία και η Ρωσία, η προσφορά χρήματος υπό την ευρεία έννοια (Μ2, Μ3) αυξήθηκε με ρυθμό 156%, 65,9% και 21,7% αντίστοιχα στο τέλος του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2022. O πληθωρισμός ανέβηκε στην Αργεντινή στο 211% πέρυσι, στη Τουρκία στο 64,9% και στη Ρωσία ανήλθε σε 7,4%. 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά τον μήνα για 14 μήνες ή 968,33 μηνιαίως σε 12μηνη βάση από την 1η Απριλίου, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ανεβάζει την Ελλάδα στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης της ΕΕ, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν (Ιανουάριος του 2024).

Μετά την αύξηση του μικτού μηνιαίου κατώτατου μισθού στα 968,33 ευρώ από 910 ευρώ προηγουμένως, η Ελλάδα ξεπερνά τη Λιθουανία, τη Μάλτα και οριακά την Πορτογαλία, που είχαν 924 ευρώ, 925 ευρώ και 957 ευρώ αντίστοιχα.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 2.571 ευρώ και ακολουθούν η Ιρλανδία με 2.146, η Ολλανδία με 2.070 ευρώ, η Γερμανία με 2.054 ευρώ και το Βέλγιο με 1.994 ευρώ, συγκροτώντας την πρώτη πεντάδα. Η Γαλλία βρίσκεται στα 1.767 ευρώ.

v
Απόρρητο